Οχυρώνεται ξανά το Καπιτώλιο

 

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι διωκτικές αρχές της Ουάσιγκτον ύστερα από πληροφορίες ότι ακραίες παραστρατιωτικές οργανώσεις σκέφτονταν να επιχειρήσουν χθες, 4 Μαρτίου, νέα έφοδο στο Καπιτώλιο με στόχο να διώξουν τους Δημοκρατικούς από την εξουσία και να φέρουν ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το ακραίο αυτό σενάριο περιέγραψαν σε κοινό ενημερωτικό τους δελτίο προς τις κατά τόπους διωκτικές αρχές το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI. Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, «βίαιοι εξτρεμιστές παραστρατιωτικών οργανώσεων», οι οποίες δεν κατονομάζονται, σχεδίαζαν «να αναλάβουν τον έλεγχο του ομοσπονδιακού Καπιτωλίου και να εξοστρακίσουν τους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές γύρω στις 4 Μαρτίου». Ανάλογες πληροφορίες επικαλέστηκε η αστυνομία του Καπιτωλίου.

Η 4η Μαρτίου κατέχει σημαντική θέση στο φαντασιακό των ακροδεξιών συνωμοσιολόγων που περιλαμβάνονται στους πιο φανατικούς και μαχητικούς οπαδούς του Ρεπουμπλικανού τέως προέδρου. 

Από το 1793 μέχρι το 1933, η ορκωμοσία των Αμερικανών προέδρων γινόταν στις 4 Μαρτίου, κάτι που άλλαξε επί προεδρίας του Δημοκρατικού Φράνκλιν Ρούζβελτ, οπότε η τελετή της ορκωμοσίας μετατέθηκε για τις 20 Ιανουαρίου. Ενθερμοι οπαδοί του Τραμπ, που συσπειρώνονται στο συνωμοσιολογικό δίκτυο QAnon, διέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες τη φήμη ότι ο ήρωάς τους θα επέστρεφε στις 4 Μαρτίου, δηλαδή χθες, στον Λευκό Οίκο, τερματίζοντας τον «σφετερισμό» της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς.




Μένει να αποδειχθεί αν ο κόκκινος συναγερμός στην Ουάσιγκτον ανταποκρινόταν σε πραγματική απειλή ή σε κεκτημένη ταχύτητα των διωκτικών αρχών, μετά την κατακραυγή που εισέπραξαν για την ολιγωρία τους απέναντι στη φονική έφοδο οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Αρκετές ομάδες του δικτύου QAnon είχαν καταγγείλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φήμες για νέα έφοδο στο Καπιτώλιο ως στρατήγημα των Δημοκρατικών εναντίον του στρατόπεδου Τραμπ και καλούσαν τους οπαδούς τους να απέχουν από τυχόν επεισόδια.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να περάσουν το ταχύτερο δυνατό σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα ζητημάτων. Σε πρώτο πλάνο έρχονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για ένα γενναίο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία, ενώ το προηγούμενο 48ωρο η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε, με τις ψήφους των Δημοκρατικών και τη στήριξη του Μπάιντεν, δύο σημαντικά νομοθετήματα. Το πρώτο από αυτά αφορούσε τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, στον απόηχο των περσινών φυλετικών ταραχών, και το δεύτερο την αλλαγή του συστήματος εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να διευρυνθεί η εγγραφή των μαύρων και άλλων φυλετικών μειονοτήτων.

Την έντονη αντίδραση του Μπάιντεν προκάλεσε η απόφαση των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών του Τέξας και του Μισισίπι να απαλλάξουν τους πολίτες από τη χρήση μάσκας και να επιτρέψουν την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων, επικαλούμενοι βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης. «Το τελευταίο, τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η λογική του Νεάντερνταλ, που λέει ότι όλα πάνε καλά, βγάλτε τις μάσκες, ξεχάστε το», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.


Στη Νέα Υόρκη, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας, Αντριου Κουόμο, ζήτησε εκ νέου συγγνώμη από τις τρεις γυναίκες που τον κατηγόρησαν για άσεμνη συμπεριφορά, δήλωσε όμως ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς στην έρευνά της.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο