Ξεκαθάρισμα χωρίς τέλος στη μαφία
Τις εξελίξεις στον πόλεμο που κήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οργανωμένο έγκλημα επιταχύνει η χθεσινή δολοφονία του 39χρονου πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, στη Βάρη. Πρόκειται για την τέταρτη από τις αρχές του έτους εκτέλεση συμβολαίου θανάτου της επονομαζόμενης Greek Mafia και πλέον οι επιτελείς της Κατεχάκη και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προσανατολίζονται να εντείνουν την πίεση προς τις ομάδες μπράβων και «νονών» της νύχτας.
Ο 39χρονος πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης δολοφονήθηκε χθες το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις αθλητικού συλλόγου στη Βάρη. Τη στιγμή που πήγαινε στο αυτοκίνητό του ένα άτομο τον πλησίασε και άνοιξε πυρ εναντίον του με καλάσνικοφ, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στο σημείο βρέθηκαν 14 κάλυκες. Ο δράστης επέβαινε σε τζιπ χρώματος γκρι που τον περίμενε στο σημείο και διέφυγε. Ο δολοφονηθείς δεν ήταν άγνωστος στην ΕΛ.ΑΣ. Την περίοδο 2008-2009 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που δραστηριοποιείτο στην Πάτρα, απ’ όπου καταγόταν. Την ίδια περίοδο παραπέμφθηκε σε δίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ το 2013 είχε κατηγορηθεί για την υπόθαλψη του επίσης πατρινού Αλέξη Φράγκου, που κατηγορείτο ότι είχε σκοτώσει τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρούσε δολοφόνο του αδελφού του. Για τις παραπάνω υποθέσεις ο Μπερδέσης είχε αθωωθεί είτε πρωτοδίκως είτε σε δεύτερο βαθμό. Το 2015 το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών για υποθέσεις προστασίας, σε Σεπόλια, Φάληρο, Παγκράτι αλλά και στο Ξυλόκαστρο.
Οι αστυνομικοί πάντως που είχαν χειριστεί εκείνη την υπόθεση περιγράφουν ότι είχε δευτερεύοντα ρόλο στην ομάδα καθώς και ότι η σύλληψή του είχε γίνει εξαιτίας τηλεφωνικών επαφών του με τον φερόμενο ως αρχηγό. Ανθρωποι που τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως ιδιαίτερα ικανό αθλητή πυγμαχίας, ενώ στο παρελθόν είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα λόγω της συμμετοχής του σε παιχνίδι ριάλιτι και της σχέσης που διατηρούσε με Σταρ Ελλάς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως πορτιέρης σε νυχτερινά καταστήματα, ενώ συμμετείχε στην προσωπική φρουρά επιχειρηματιών. Ορισμένες εκτιμήσεις αποδίδουν τον φόνο σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις του με μπράβους της Πάτρας.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου νεκρός σε ενέδρα είχε πέσει ένας ακόμα πρώην πυγμάχος, ο 58χρονος Μιχάλης Καπίρης. Φέρεται να ηγείτο ομάδας που πουλούσε προστασία σε καταστήματα στη Μεταμόρφωση, στη Νέα Ιωνία και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες στο στήθος και στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν σε καντίνα στη Μεταμόρφωση.
Οι τρεις απόπειρες πριν από τη δολοφονία
Τρει ς φορές είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν τον 32χρονο υπήκοο Αλβανίας Αρη Π., ο οποίος δολοφονήθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε καφέ στα Σεπόλια. Υπάρχουν υπόνοιες ότι η εκτέλεσή του συνδέεται με τον πόλεμο ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες αλλοδαπών –κυρίως Αλβανών– που διακινούν ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο καιρό μετά την τελευταία απόπειρα εναντίον του, εξάλλου, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών είχαν συλλάβει 7 άτομα, μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, που φέρονται να είχαν ανάμειξη στο σχέδιο δολοφονίας του.
Ο φόνος έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 6 μ.μ. της Κυριακής και ενώ ο Α.Π. βρισκόταν σε καφέ στην οδό Δυρραχίου 30 στα Σεπόλια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, ο δράστης φορούσε λευκό καπέλο τύπου τζόκεϊ και είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με χειρουργική μάσκα. Πυροβόλησε οκτώ φορές εναντίον του 32χρονου και στη συνέχεια διέφυγε, πιθανόν με ταξί. Τη στιγμή της επίθεσης, εντός του καφέ υπήρχαν θαμώνες, οι οποίοι πάντως δεν τραυματίστηκαν.
Τρεις μήνες νωρίτερα, την 26η Φεβρουαρίου τα μέλη συμμορίας Αλβανών είχαν προσπαθήσει να δολοφονήσουν τον Αρη Π. κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Οι δράστες είχαν επιβιβαστεί σε ταξί και αναζητούσαν τον νεαρό στα στενά του Αγίου Παντελεήμονα. Οταν τελικά τον εντόπισαν, στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Βόδα και Αγορακρίτου, τον πυροβόλησαν μέσα από το ταξί, ενώ απείλησαν τον οδηγό αναγκάζοντάς τον να συνεχίσει την πορεία του. Κοντά στον σταθμό Λαρίσης, ωστόσο, το ταξί ακινητοποιήθηκε λόγω κίνησης και επιπλέον οι δράστες στη θέα μιας ομάδας ΔΙ.ΑΣ. φοβήθηκαν και εγκατέλειψαν το όχημα. Στο πίσω κάθισμα του ταξί, οι αστυνομικοί βρήκαν το πιστόλι τους, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε με τραύμα από σφαίρα στο πόδι στον Ερυθρό Σταυρό.
Κάτι λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, το διήμερο 11 – 12 Μαρτίου, τα στελέχη της Ασφάλειας Αθηνών προχώρησαν στη σύλληψη 6 υπηκόων Αλβανίας και ενός Ελληνα για ανάμειξη στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του 32χρονου, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Σε σπίτι-κρησφύγετο στην Κυψέλη είχαν βρεθεί μισό κιλό χασίς, 5 γραμμάρια κοκαΐνης, ένα εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, καθώς επίσης όπλα και πυρομαχικά. Ο αρχηγός της σπείρας, που συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων, είχε ταυτοποιηθεί ως ο ένας από τους δύο δράστες της απόπειρας δολοφονίας του Αρη Π. Ο δεύτερος πρωταγωνιστής του περιστατικού διεφεύγει τη σύλληψη. Την παραμονή εκείνης της επίθεσης ο 32χρονος είχε εντοπιστεί από άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. να κινείται με πατίνι, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και έχοντας στην κατοχή του ένα όπλο.
Ο Αρης Π. ήταν σεσημασμένος για ληστείες και ναρκωτικά και είχε εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης. Η πρώτη φορά που έγινε στόχος ενόπλων ήταν τον Απρίλιο του 2009, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2019 είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο αγνώστων στον σταθμό Λαρίσης, με τον νεαρό Αλβανό να διαφεύγει σοβαρά τραυματίας. Ενα από τα σενάρια θέλει τον 32χρονο να είχε προσπαθήσει να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στη διακίνηση ναρκωτικών δημιουργώντας τη δική του αυτόνομη ομάδα, προκαλώντας τη μήνιν των ανταγωνιστών. Αλλες πληροφορίες μιλούν για επαφές του, κατά το παρελθόν, με στελέχη της αστυνομίας.
Η απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.
Οι βασικές, αντίπαλες ομάδες μπράβων στην Αττική είναι τρεις, ενώ οι συνολικά καταγεγραμμένες (μικρότερες σε ισχύ και αριθμό μελών) υπερβαίνουν τις 20. Ομάδες εκβιαστών υπάρχουν ακόμα σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Καλαμάτα και Μύκονο. Αυτό προκύπτει από την 100σέλιδη, απόρρητη έκθεση που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στο διαβαθμισμένο έγγραφο παρατίθενται τα ονόματα 500 ατόμων που φέρονται να έχουν συμμετάσχει στις ομάδες μπράβων τα τελευταία χρόνια.
Ως σημείο καμπής του πολέμου στη νύχτα περιγράφεται η δολοφονία του Βασίλη Γρίβα το 2017 στα Γλυκά Νερά. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ασφάλειας, ο φόνος του πρώην αθλητή body building προκάλεσε ανισορροπία μεταξύ των «μπράβων» και οδήγησε σε πόλεμο αλληλοεξόντωσης των ομάδων της νύχτας. Στόχος των αντίπαλων φατριών ήταν και παραμένει ο έλεγχος των καταστημάτων και των εσόδων που τους αποφέρει η λεγόμενη «προστασία», με τους αστυνομικούς να προχωρούν στην εκτίμηση ότι η μάχη για την επικυριαρχία στη νύχτα θα συνεχιστεί καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για ανακωχή. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ομάδες των μπράβων είναι κυρίαρχες και σε άλλες μορφές και πεδία εγκληματικότητας, όπως το εμπόριο όπλων και εκρηκτικών, ο έλεγχος των οίκων ανοχής, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου, ενώ βρίσκονται πίσω από επιθέσεις σε δικαστικούς, αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Το τελευταίο 15νθήμερο έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έλεγχοι σε 65 καταστήματα και 25 στοχευμένοι έλεγχοι σε στέκια της νύχτας. «Με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο. Οχι της αστυνομίας μόνο, αλλά της δημοκρατίας. Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες», ανέφερε σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το συνεχιζόμενο μπαράζ φόνων.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.