Live Aid: Σαν σήμερα η συναυλία που έγινε για τα παιδιά της Αφρικής- πώς οι Queen έκλεψαν το σόου
13 Ιουλίου 1985, μια διπλή ταυτόχρονη συναυλία σε Αμερική και Αγγλία συγκεντρώνει 52 εκπροσώπους της ροκ μουσικής επί σκηνής και 150 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του λιμού της Αιθιοπίας. Περισσότερες από 100 χώρες παρακολούθησαν ζωντανά τη συναυλία όπου οι καλλιτέχνες έκαναν τη μουσική, πράξη αλληλεγγύης. Τον Οκτώβριο του 1984 ένα ντοκιμαντέρ του BBC ενημέρωσε το κοινό της Βρετανίας για την πραγματικότητα που επικρατούσε στη μαστιζόμενη από το λιμό Αιθιοπία. Πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν τα θύματα της νόσου. Ο φοβερός λιμός της Αιθιοπίας προκλήθηκε κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες, οι οποίοι επιδεινώθηκαν με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Μια από τις προσπάθειες που έγιναν για να συγκεντρωθούν χρήματα με σκοπό την αντιμετώπιση του λιμού ήταν το τραγούδι που έγραψε ο Μπομπ Γκέλντοφ και ο Mιτζ Ουρ. Οι U2, οι Ντουράν Ντουράν και ο Τζορτζ Μάικλ ήταν μερικοί μόνο από τους δεκάδες καλλιτέχνες που τραγούδησαν έναν στίχο από το «Do they know it’s Christmas». Tα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των καλλιτεχνών, οι οποίοι οργάνωσαν μια μαραθώνια συναυλία με τον τίτλο «Live Aid» για τον ίδιο σκοπό. Πάλι με πρωτοβουλία του Μπομπ Γκέλντοφ, αρχηγού των Μπουμτάουν, διοργανώνεται μια διπλή ταυτόχρονη συναυλία σε Αμερική και Αγγλία. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και στα δύο στάδια παραληρούσε. Περισσότεροι από 75.000 θεατές μαζεύτηκαν στο στάδιο Γούεμπλει της Βρετανίας. Ανάμεσα τους η Πριγκίπισσα Νταιάνα και ο Πρίγκιπας Κάρολος.
Στο γήπεδο JFK της Φιλαδέλφειας συγκεντρώνονται άλλοι 90.000 άνθρωποι, αποτυπώνοντας το στίγμα της Αμερικής. Η πριγκίπισσα Νταιάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος στο Γουέμπλεϊ Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπόουι, Μπομπ Ντίλαν, Έρικ Κλάπτον και Τίνα Τέρνερ είναι μερικοί από τους 52 καλλιτέχνες που τραγούδησαν σε μία από τις δύο σκηνές που είχαν στηθεί. Περισσότερες από 100 χώρες παρακολούθησαν ζωντανά το φαντασμαγορικό θέαμα που δημιούργησαν οι αστέρες της ροκ.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δεν παρακολούθησε τηλεοπτικά το ζωντανό μουσικό υπερθέαμα. Μαζί της η Νότια Αφρική και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αδιαφόρησαν στο κάλεσμα του υπόλοιπου κόσμου. Στη μουσική διαμαρτυρία ενώθηκαν ακόμη η Mαντόνα, οι Μπλακ Σάμπαθ, ο Όζι Όζμπορν, ο Πολ Μακκάρτνεϊ και ο Τζορτζ Μάικλ.
Το κοινό που παρακολουθεί τον μαραθώνιο εκδηλώσεων με τίτλο «Ζωντανή βοήθεια» ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο θεατές, ενώ το ποσό που συγκεντρώθηκε αρχικά υπολογίστηκε σε 50 και πλέον εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με τον Γκέλντοφ, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έκανε τις κατά κεφαλή υψηλότερες δωρεές, παρά την οικονομική κρίση που έπληττε τη χώρα. Η μεγαλύτερη ατομική δωρεά έγινε από τη βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι που προσέφερε 1 εκατομμύριο στερλίνες.
Ο Γκέλντοφ ταξίδεψε στην Αφρική, αφού είχαν συγκεντρωθεί τα χρήματα και φωτογραφήθηκε εκεί με τα παιδιά Είχε διοργανώσει ένα από τα κορυφαία γεγονότα στην παγκόσμια μουσική ιστορία. Στις 24 Ιουλίου 1986 η βασίλισσα της Βρετανίας τον ανακήρυξε «Ιππότη» για τον αγώνα του κατά του AIDS και της φτώχειας στο παλάτι του Μπάκινχαμ. Την ίδια χρονιά απέκτησε τον τίτλο του» Sir», αλλά δεν προσφωνείται έτσι καθώς είναι Ιρλανδός και μόνο οι Βρετανοί έχουν αυτό το προνόμιο. Είναι όμως από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στο Μεγάλο Νησί....
Πως οι Queen έκλεψαν το σόου
Πως οι Queen έκλεψαν το σόου
Στις αρχές του 1984 οι Queen κυκλοφόρησαν το Works album τους. Ο δίσκος έδειχνε σαφή επιστροφή σε πιο ροκ φόρμες, σε σχέση με το Hot Space του 1982, το οποίο βασιζόταν κυρίως στα synthesizers. Το Works έδωσε τρία singles, τα “Radio Ga Ga”, “I Want to Break Free” και “Hammer to Fall”. Στο πλαίσιο της προώθησης του δίσκου το συγκρότημα έδωσε εννέα συναυλίες στη Νότιο Αφρική, κάτι που οδήγησε σε έντονη κριτική λόγω του Απαρτχάιντ και του πολιτιστικού μποϋκοτάζ που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη. Παρόλο που σε μια ένδειξη καλής θελήσεως οι Queen ασχολήθηκαν με φιλανθρωπίες σε σχολεία για κωφά και τυφλά παιδιά, η κριτική συνεχίστηκε.
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ολοκληρώθηκε με sold-out εμφανίσεις σε Αυστραλία και Ιαπωνία τον Μάιο του 1985. Το ίδιο διάστημα, οι Bog Geldof και Midge Ure ανέλαβαν την πρωτοβουλία για δύο συναυλίες ώστε να μαζευτούν έσοδα για να αντιμετωπιστεί ο λιμός στην Αιθιοπία, το πασίγνωστο Live Aid. Σύμφωνα με τις φήμες της εποχής ο Freddie Mercury αρνήθηκε αρχικά να συμμετάσχει, καθώς δεν ένιωθε άνετα με τέτοιες κοσμικές εκδηλώσεις. Η απάντηση του Geldof ήταν σαφής: “Πείτε της παλιοαδερφής ότι θα είναι η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ”. Δεν είχε άδικο αν αναλογιστεί κανείς πως το show στο Wembley συγκέντρωσε 72.000 θεατές και το αντίστοιχο στο JFK Stadium της Philadelphia των ΗΠΑ, περί τις 100.000.
Ο ίδιος ο Mercury δήλωσε λίγο πριν το show:“Δεν το κάνω από ενοχές. Ακόμα και αν δεν το έκανα, η φτώχεια θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί έξω. Και θα βρίσκεται για πάντα, αν το καλοσκεφτείς. Το κάνω από υπερηφάνεια, υπερηφάνεια για το ότι μου ζητήθηκε να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιο. Διότι ουσιαστικά αισθάνομαι πως η ανταμοιβή για όλη τη σκληρή δουλειά όλων αυτών των χρόνων, είναι να μου ζητάται να κάνω κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά υπερήφανος. Είμαι μαζί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και μπορώ να κάνω κάτι που θα αντέξει στο χρόνο”. O Brian May μετά το show ήταν πιο λακωνικός: “Ήταν η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μας”.
Ο ίδιος ο Mercury δήλωσε λίγο πριν το show:“Δεν το κάνω από ενοχές. Ακόμα και αν δεν το έκανα, η φτώχεια θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί έξω. Και θα βρίσκεται για πάντα, αν το καλοσκεφτείς. Το κάνω από υπερηφάνεια, υπερηφάνεια για το ότι μου ζητήθηκε να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιο. Διότι ουσιαστικά αισθάνομαι πως η ανταμοιβή για όλη τη σκληρή δουλειά όλων αυτών των χρόνων, είναι να μου ζητάται να κάνω κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά υπερήφανος. Είμαι μαζί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και μπορώ να κάνω κάτι που θα αντέξει στο χρόνο”. O Brian May μετά το show ήταν πιο λακωνικός: “Ήταν η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μας”.
Ο κιθαρίστας Bryan May δήλωσε «Ήταν η σημαντικότερη μέρα της ζωής μας» Οι Queen ανέβηκαν στη σκηνή του Wembley στις 18.41, έχοντας περί τα 17 λεπτά στη διάθεση τους. Αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν, σύμφωνα με μουσικούς και κριτικούς, η καλύτερη live εμφάνιση όλων των εποχών. Το single του Hammer to Fall είχε μόλις κυκλοφορήσει και το συγκρότημα κατάφερε και συνδύασε το καινούριο του υλικό μαζί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Η εισαγωγή του Bohemian Rhapsody έδωσε τη θέση της στο Radio Ga Ga. Η στιγμή που ο Mercury υψώνει τη γροθιά του προς το κοινό κατά το ρεφρέν, έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Η εμφάνιση θα έκλεινε με τους ύμνους We Will Rock You και We Are the Champions, με το κοινό από κάτω να παραληρεί. Ο May και Mercury θα επέστρεφαν δυο ώρες αργότερα για να αποδώσουν το “Is this the world we created?».
“Μπάσταρδοι, κλέψατε όλο το show”, θα τους πει ο Elton John μετά το πέρας του event. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε από το ότι, αν εξαιρέσει κανείς του ανερχόμενους U2, οι εμφανίσεις των υπόλοιπων μεγάλων συγκροτημάτων του billing ήταν μάλλον αδιάφορες. Οι δε Led Zeppelin σε σημεία ακούγονταν μέχρι και απροβάριστοι. Όσο για τους Queen, εκμεταλλεύτηκαν το momentum της εμφάνισης τους στο Live Aid, κλείνοντας μία ακόμα περιοδεία σε μεγάλα στάδια για το 1986. Όπως αποδείχτηκε θα ήταν οι τελευταίες τους εμφανίσεις, με τον Mercury να χάνει σταδιακά, από
εκείνο το σημείο και μετά τη μάχη του με το Aids.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.