Εμβόλιο κορονοϊού: Ανήκουμε στις χώρες της Ευρώπης με τους λιγότερους εμβολιασμένους πολίτες
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που δημοσίευσε την 1/7 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δηλαδή ο "πανευρωπαϊκός ΕΟΔΥ" αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση στο 53,2% του ενήλικου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει υψηλότερο ποσοστό και μόνο 9 χαμηλότερο.
Πολύ καλύτερα τα πηγαίνουμε ως χώρα μας στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση σε σύνολο 30 χωρών με την υψηλότερη επίτευξη πλήρους εμβολιασμένων ενήλικων πολιτών με ποσοστό 40,5%.
Διαπιστώνεται πάντως ότι στους ενήλικους πληθυσμούς που γίνονται εμβολιασμοί δεν είμαστε σε καλά επίπεδα ενώ αν γίνει αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού τα ποσοστά αλλάζουν και να είμαστε σε υψηλότερη κάλυψη. Ίσως αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό ανήλικου πληθυσμού σε σχέση με άλλες χώρες.
Να τονίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μέχρι και την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου και αναμένεται επικαιροποίηση την Κυριακή. Η κατάσταση όμως δεν αναμένεται να βελτιωθεί καθώς διαπιστώνεται ότι ολοένα και λιγότερα ραντεβού κλείνονται καθημερινά από Έλληνες πολίτες.
Χθες για παράδειγμα έγιναν ακόμη λιγότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα 83.457 εκ των οποίων μόνο τα 39.631 αφορούσαν πρώτη δόση. Είναι σαφές ότι οι πολίτες ρισκάροντας δεν προχωρούν στο κλείσιμο νέων ραντεβού.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ECDC εμβόλια υπάρχουν. Μάλιστα μέχρι τις 27/6 είχαμε παραλάβει συνολικά 9.778.620 δόσεις.
Πορεία επιδημίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες που παρατηρείται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική τάση στο δείκτη θετικότητας (από 1,05% σε 1,92% σε μια βδομάδα), που σε συνδυασμό και με τη μικρή πτώση που παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασθέντων, επιτείνει το φόβο ότι μπορεί να μην επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Με δεδομένο ότι η Μετάλλαξη Δέλτα έχει καταγραφεί και στη χώρα μας και σύμφωνα με τους επιστήμονες πλήττει ανεμβολίαστους και μικρά παιδιά, οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προς όλους τους ενήλικες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Εμβολιασμός ατόμων με προηγούμενη νόσηση COVID-19
Επίσης προβληματισμός υπάρχει και σχετικά με την έκδοση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ατόμων που έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, καταγράφονται οι εξής περιπτώσεις:
1η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 με ή χωρίς συμπτώματα, όπως πιστοποιείται από το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID-19, πριν την έναρξη του εμβολιασμού σας, συνιστάται να εμβολιαστείτε με μια μόνο δόση αφού παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
2η Περίπτωση: Εάν έχετε ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση και νοσήσετε πριν από τη 2η δόση, συνιστάται να προγραμματίσετε εκ νέου τη 2η δόση σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος μετά από την πραγματοποίηση της επαναληπτικής δόσης και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
3η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και έχετε ήδη εμβολιαστεί με μια ή δύο δόσεις οποτεδήποτε μετά τη διάγνωση της νόσου, ο εμβολιασμός σας θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
4η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (είστε άτομο με ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής), εξαιρείστε από τα παραπάνω και μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και αφού λήξει η περίοδος της απομόνωσης, εντός διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τριών μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα ολοκληρωθείμε δύο δόσεις.
▪ Ως ημερομηνία διάγνωσης της νόσου θεωρείται η ημερομηνία της πρώτης θετικής διαγνωστικής εξέτασης με επίσημη καταγραφή στο μητρώο κρουσμάτων της νόσου. Τα self-tests και τα tests αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη διάγνωση για καταγραφή της νόσου στο Εθνικό Μητρώοασθενών COVID19.
▪ Οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.