Εστίαση: Προβληματισμοί για τον διαχωρισμό χώρων – Οκτώ κρίσιμα ερωτήματα
Σε αυστηροποίηση των προστίμων, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πελάτες των καταστημάτων εστίασης που θα παραβιάζουν τη νομοθεσία για τους αμιγείς και τους μεικτούς χώρους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλίσει την τήρηση των μέτρων στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Την ίδια ώρα φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο ισχύος του rapid test, δηλαδή αυτό να ισχύει για περισσότερες από 48 ώρες.
Τα μέτρα, πάντως, με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει έως τώρα –καθώς θα οριστικοποιηθούν και θα εξειδικευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με σχετικές υπουργικές αποφάσεις– αναμένεται να οδηγήσουν τους περισσότερους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης στο να επιλέξουν τα καταστήματά τους –και συγκεκριμένα οι κλειστοί χώροι αυτών– να χαρακτηριστούν αμιγή. Ο λόγος; Αφενός διότι αυτό τους διασφαλίζει μεγαλύτερη πληρότητα την οποία χρειάζονται μετά το τεράστιο πλήγμα που έχουν δεχθεί τα έσοδά τους –ειδικά όσοι διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους και ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει τις επιχειρήσεις τους– και αφετέρου διότι η κυβέρνηση, διά στόματος διαφόρων υπουργών, καθιστά σαφές ότι πλέον δεν πρόκειται να δοθούν νέα πακέτα στήριξης στον κλάδο.
Μετά τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, που την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και αν έρθει πανδημία τον χειμώνα τελειώσαμε οικονομικά», ακολούθησε το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Aκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε: «Λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο». Υπενθυμίζεται, δε, ότι υπάρχουν κλάδοι που έχουν αιτηθεί ενισχύσεις ως κεφάλαια επανεκκίνησης, χωρίς όμως να έχουν λάβει κάτι, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.
Ο κ. Σκέρτσος, πάντως, επεσήμανε ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αλλάζουν μία ή δύο φορές τον χαρακτήρα της επιχείρησής τους, φέροντας κάθε φορά την αντίστοιχη σήμανση. Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν επίσης ότι είναι πιθανόν στη σήμανση να μη χρησιμοποιείται ο όρος «αμιγής», αλλά ίσως κάποιος άλλος χαρακτηρισμός.
Τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πώς και αν μπορεί να εφαρμοσθεί ο διαχωρισμός των κλειστών χώρων εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς και οι λύσεις που μελετώνται, είναι τα ακόλουθα:
• Πώς θα διασφαλίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που φέρει κάποιος πελάτης όχι μόνο είναι γνήσιο, αλλά ανήκει σε αυτόν και όχι σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο; Το μεν πρώτο θα διασφαλίζεται με την ύπαρξη ψηφιακής εφαρμογής (app), με την οποία ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα «σκανάρει» τον κωδικό QR που φέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η εφαρμογή αυτή, την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή θα μπορεί να πιστοποιήσει τη γνησιότητα και των rapid tests. Ωστόσο, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα δεδομένα που αφορούν στα rapid tests να είναι διαθέσιμα σε εφαρμογή την οποία θα χρησιμοποιούν όσοι διενεργούν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων (Ελληνική Αστυνομία, κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και Εθνική Αρχή Διαφάνειας).
Σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση, δηλαδή αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανήκει στο άτομο που το φέρει, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητεί το εστιατόριο από τον πελάτη την ταυτότητά του. Στο ερώτημα αν ο επιχειρηματίας έχει δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν στην «Κ» ότι υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται κάτι παρόμοιο, όπως για παράδειγμα για την είσοδο σε γήπεδο, καθώς η κράτηση των εισιτηρίων γίνεται ονομαστικά.
• Ποιος θα πραγματοποιεί τους ελέγχους για το αν τηρούν ο επιχειρηματίας και οι θαμώνες του καταστήματος τα μέτρα; Ελέγχους θα πραγματοποιούν η ΕΛ.ΑΣ., η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αυτό που εξετάζεται είναι πιθανή αύξηση των προστίμων για τις επιχειρήσεις, αλλά πιθανόν και για τους πελάτες. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις εξετάζεται η αύξηση των χρηματικών προστίμων και όχι η αύξηση των ημερών που μπορεί να επιβληθεί αναστολή λειτουργίας.
Από την άλλη, φέρεται να εξετάζεται η αύξηση της διάρκειας ισχύος του rapid test. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, θα πρέπει ένας πελάτης για να εισέλθει σε μεικτό χώρο να έχει υποβληθεί σε rapid test εντός του προηγούμενου 48ώρου. Κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να βγει για φαγητό ή ακόμη και για έναν καφέ στην αρχή και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, θα πρέπει να υποβληθεί σε δύο rapid tests, να πληρώσει συνολικά 20 ευρώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.