«Όπλο» ο εμβολιασμός ενάντια σε μία νέα έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα – Φόβοι για επιστροφή της γρίπης

Ο εμβολιασμός, η αξία του οποίου αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα αυτό το δεύτερο για την Ελλάδα φθινόπωρο της COVID-19, παραμένει το διαβατήριο για την επιστροφή σε μια πιο ελεύθερη κανονικότητα και το «όπλο» ενάντια σε μία νέα έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα. 

Αν και την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στο σύνολο της χώρας συνέχισε πτωτική πορεία, στη Βόρεια Ελλάδα το επιδημικό φορτίο παραμένει υψηλό και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, γεγονός που –σύμφωνα με τους ειδικούς– σχετίζεται άμεσα με τα χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. 

Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για παράλληλη «κυκλοφορία» της COVID-19 και του ιού της γρίπης και καλούν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση να εμβολιαστούν εγκαίρως –έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου– και έναντι της γρίπης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου για την COVID-19 αναφέρεται σε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι ήδη τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ιού της γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), ο οποίος εκτιμάται ότι πλήττει πιο συχνά ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. 

Έξαρση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, έδειξαν αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:

-Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09

-Αυξημένη (+41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, γύρω όμως από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που σε κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Συνολικά, όμως, και παρατηρώντας στο σχετικό διάγραμμα τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Το 95% όσων πεθαίνουν δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση»

Την ανάγκη του εμβολιασμού επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, η οποία εκτίμησε ότι στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση, συμπληρώνοντας ότι το 95% όσων πεθαίνουν καθημερινά δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση. 

«Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν ή να κολλήσουν, και τα άτομα που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα θα νοσήσουν βαρύτερα και έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν από τον κορωνοϊό» ανέφερε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης. 

Μπορούμε να κάνουμε τρίτη δόση και αντιγριπικό ακόμα και την ίδια μέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του ανέφερε. 

Με την τρίτη δόση, πρόσθεσε, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό.  

Ναι συνιστάται εμβολιασμός, τρίτη δόση, πριν την εγχείρηση, διευκρίνισε η κ. Ψαλτοπούλου, ειδικά αν έχουν περάσει και 8 μήνες από τον εμβολιασμό. Η τρίτη δόση σώζει ζωές καθώς τα αντισώματα σε πολύ κόσμο πέφτουν γρήγορα είπε. 

Η τρίτη δόση αναλόγως της ηλικίας είναι σωτήρια για όλο τον κόσμο. Και όσοι είναι σε αιμοκάθαρση κάνουν τρίτη δόση. «Και σε κλιμακτήριο κάνουμε τρίτη δόση» διευκρίνισε. 

Για όσους έκαναν τα δυο εμβόλια και μετά νόσησαν η επιδημιολόγος σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεται τρίτη δόση, γιατί η νόσος βοηθάει πολύ να αυξήσεις την αντισωματική σου απάντηση. «Τουλάχιστον ας περάσουν 6 μήνες από τη νόσηση για να δούμε τα αντισώματα αν χρειάζεται. Δεν μπορεί να σου κάνει κάτι κακό, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς χρήσιμο». 

Τεστ και εμβολιασμοί ρίχνουν τα κρούσματα

Από την πλευρά του χθες, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «από τις 15/8 έως την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια πτώση της τάξης του 43% στα κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια. Από περίπου 22.200 την εβδομάδα μειώθηκαν σε 12.800 κρούσματα.

Ταυτόχρονα τα εργαστηριακά τεστ που πραγματοποιούνται στην επικράτεια τετραπλασιάστηκαν από περίπου 400.000 σε 1,6 εκατομμύρια την εβδομάδα, λόγω της υποχρέωσης να πραγματοποιούν 1-2 εργαστηριακά τεστ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -και το πιο σημαντικό ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια μειώθηκε από 3,5-4% σε 0,93%».

Με άλλα λόγια, συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας, «πραγματοποιώντας δηλαδή 4 φορές περισσότερα εργαστηριακά τεστ εντοπίζονται σχεδόν τα μισά κρούσματα και ταυτόχρονα έχουμε πολύ πιο αντιπροσωπευτική επιδημιολογική εικόνα της κυκλοφορίας του ιού στον γενικό πληθυσμό».

Ταυτόχρονα, «από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς έχουν διατεθεί σχεδόν 10 εκατ. self tests σε όλους τους μαθητές μέσω των φαρμακείων και χάρη σε αυτά έχουν εντοπιστεί σχεδόν 7.000 μαθητές με COVID έως σήμερα.

Το αποτέλεσμα της έγκαιρης διάγνωσης που προσφέρουν τα self tests είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης, καθώς έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία σε μόλις 5 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα έως σήμερα σε σύνολο σχεδόν 90.000. 

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο που δεν λειτουργούσαν τα σχολεία και δεν γίνονταν τόσα τεστ, τα κρούσματα στους ανήλικους ήταν πάνω από 5.000 την εβδομάδα ενώ τώρα κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000», σημειώνει ο Α. Σκέρτσος και προσθέτει: «Πλέον άνω του 70% των ενηλίκων έχει κάνει το εμβόλιο και ένα επιπλέον 10% έχει νοσήσει. Οι νοσηλείες στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες και ΜΕΘ και οι θάνατοι από COVID-19 είναι 2 έως 3 φορές κάτω από το 3ο κύμα της άνοιξης που η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστη. Από τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, 9 στους 10 είναι σταθερά ανεμβολίαστοι. Το δυστύχημα είναι ότι περίπου 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι στη βαριά νόσηση παραμένουν ανεμβολίαστοι και εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες εμβολιασμού ειδικά στις περιφέρειες με χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας».

Τούτων δοθέντων, «το συμπέρασμα των παραπάνω στοιχείων είναι ότι χάρη στο εμβόλιο και την αυξημένη επιτήρηση λόγω των πολλών τεστ έχουμε περάσει πλέον σε μια φάση σημαντικής εξομάλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας αφενός στον γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί και αφετέρου στη λειτουργία της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας.

Στο μεταξύ, ένα χρόνο μετά, η χώρα μας αριθμεί τέσσερα πανδημικά κύματα, περίπου 660.000 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα και περισσότερους από 14.800 θανάτους ασθενών με COVID-19. Τουλάχιστον 6.450.000 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έναντι της COVID-19. προηγούμενη εβδομάδα, σε ημερήσια βάση πραγματοποιούνταν 200.000 εργαστηριακά τεστ (μοριακά PCR και rapid test αντιγόνου). 

Τα Κρούσματα 

Σε 1.837 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα ανακοινώθηκαν επίσης 29 θάνατοιΔιασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 332 ασθενείς.

Διενεργήθηκαν 180.977 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 1,01%.

Από τα συνολικά κρούσματα τα 493 καταγράφηκαν στην Αττική (448 χθες), 262 στη Θεσσαλονίκη (394 χθες) και 125 στην Λάρισα (192 χθες).

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.837 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 660.166 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

koronoios-1-837-nea-kroysmata-29-thanatoi-332-diasolinomenoi0

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.889 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

koronoios-1-837-nea-kroysmata-29-thanatoi-332-diasolinomenoi2

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (63.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 296 (89.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (10.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.167 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -8.93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 170 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 1.837 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 14 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

koronoios-1-837-nea-kroysmata-29-thanatoi-332-diasolinomenoi4

Η γεωγραφική κατανομή:

64 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 

58 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 

53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 

56 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 

133 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

64 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών 

60 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

262 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

57 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

29 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας 

34 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου 

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων 

40 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας 

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

12 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης 

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

125 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας 

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας 

26 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

44 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας 

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου 

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

18 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων 

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

54 κρούσματα υπό διερεύνηση 

Άκης Σκέρτσος: Οι αριθμοί της πανδημίας

Στο ερώτημα, «πού βρίσκεται η πανδημία σήμερα;», απαντά με ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «από τις 15/8 έως την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια πτώση της τάξης του 43% στα κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια. Από περίπου 22.200 την εβδομάδα μειώθηκαν σε 12.800 κρούσματα.

Ταυτόχρονα τα εργαστηριακά τεστ που πραγματοποιούνται στην επικράτεια τετραπλασιάστηκαν από περίπου 400.000 σε 1,6 εκατομμύρια την εβδομάδα, λόγω της υποχρέωσης να πραγματοποιούν 1-2 εργαστηριακά τεστ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -και το πιο σημαντικό ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια μειώθηκε από 3,5-4% σε 0,93%».

Με άλλα λόγια, συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας, «πραγματοποιώντας δηλαδή 4 φορές περισσότερα εργαστηριακά τεστ εντοπίζονται σχεδόν τα μισά κρούσματα και ταυτόχρονα έχουμε πολύ πιο αντιπροσωπευτική επιδημιολογική εικόνα της κυκλοφορίας του ιού στον γενικό πληθυσμό».

Ταυτόχρονα, «από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς έχουν διατεθεί σχεδόν 10 εκατ. self tests σε όλους τους μαθητές μέσω των φαρμακείων και χάρη σε αυτά έχουν εντοπιστεί σχεδόν 7.000 μαθητές με COVID έως σήμερα. Διαβάστε αναλυτικά

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη