Αλλαγές στην εστίαση φέρνει η έξαρση κρουσμάτων – Ποια μέτρα εξετάζονται
Ηχηρό «καμπανάκι», το οποίο επαναφέρει στο τραπέζι τη λήψη μέτρων αποτελεί η εικόνα έξαρσης που αποτυπώνεται στα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κινήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε επίπεδα – ρεκόρ.
Με αυτά τα δεδομένα, η προσεχής συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, την Τετάρτη, αναμένεται να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, αποκλειστικά στις «κόκκινες» περιοχές και με το βλέμμα κυρίως στους «μεικτούς χώρους» της εστίασης.
Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα επιδημιολογικά δεδομένα, «η κατάσταση δεν είναι καλή», σημειώνοντας πως θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Υγείας.
Επιπλέον, σήμερα είναι προγραμματισμένη και σύσκεψη των Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Όχι» σε lockdown
Σε κάθε περίπτωση, ζήτημα επαναφοράς του lockdown, στη μορφή που εφαρμόστηκε τον περασμένο χειμώνα δεν τίθεται, όπως επανειλημμένα έχει υπογραμμιστεί από την κυβέρνηση.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση.
«Εννοούμε μέτρα σε ακραίες συνθήκες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν εννοούμε lockdown, αλλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι ανεμβολίαστοι. Ίσως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος. Για παράδειγμα να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά. Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού. Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, η covid-19 δεν θα εκριζωθεί και «όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση του εμβολιασμού. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα».
Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι
Οι κινήσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν αποκλειστικά τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές και τους μεικτούς χώρους, δηλαδή εκείνους με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.
Στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:
- Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2.
- Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα ενδεχομένως σε 6.
- Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Εξετάζεται επίσης πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
- Προσαρμογή εξωτερικών μεικτών χώρων διασκέδασης σε πραγματικά εξωτερικούς. Για παραδειγμα τέτοιοι χώροι θα πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.
Αυστηρά πρόστιμα
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινάει σαφάρι ελέγχων που κρίνονται επιβεβλημένοι μετά και περιστατικό με τον κ. Βασιλακόπουλο, που ανέδειξε τους μηδενικούς ελέγχους ειδικά στην επαρχία. Από την στιγμή που θα αποφασιστεί να υπάρξουν μέρα για τους μεικτούς χώρους, αυτοί δεν θα περιοριστούν μόνο στην εστίαση, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα θέατρα. Τον συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε ανοικτό και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, που τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά μόνο για τους μεικτούς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.