Για 4η μέρα συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία- Κρεμλίνο καλεί Κίεβο σε συνομιλίες – Η πρώτη αντίδραση Ζελένσκι


Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Iντερφαξ.


Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και το γραφείο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αναμένει την άφιξη των Ουκρανών ομολόγων τους στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Ήδη ο Ουκρανός Πρόεδρος απάντησε, λέγοντας ότι συνομιλίες στο Μινσκ θα ήταν πιθανές εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στη χώρα μέσω λευκορωσικής επικράτειας.

Δήλωσε πάντως ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες σε άλλες τοποθετήσεις που δεν έχουν επιδείξει εχθρότητα απέναντι στην Ουκρανία
Οδομαχίες στο Χάρκοβο μετά τη ρωσική εισβολή


Σκληρές οδομαχίες έχουν ξεσπάσει στο Χάρκοβο μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων και η αντίσταση εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων περιγράφεται ως ισχυρότατη.


Ήδη, βίντεο στα social media εμφανίζουν ρωσικές μονάδες μέσα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

 



Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που εικονίζουν δύο ρωσικά οχήματα «Tiger» να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Η αυθεντικότητα των πλάνων δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ΒΒC.

Σε κλοιό το Κίεβο - Χτύπησαν ξανά πολυκατοικία σε προάστιο


Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να έχει ξεκινήσει γενικευμένες επιθέσεις για την κατάληψη του Κιέβου. Oι μάχες περιμετρικά της πόλης μαίνονται ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι οδομαχίες το πρωί της Κυριακής.

Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters. Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ από το προάστιο Μπούχα, στα 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, παρουσιάζουν άλλη μια πολυώροφη πολυκατοικία να έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο, ρωσικά τανκς κινούνται στους δρόμους τις πόλεις, ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ Ουκρανοί πολίτες πετούν αυτοσχέδιες μολότοφ σε Ρώσους στρατιώτες.



Από την πολυκατοικία που χτυπήθηκε, διασώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι, ενώ πληροφορίες της ΕΡΤ έκαναν λόγο για μια νεκρή γυναίκα.











Εκρήξεις ακούγονται το πρωί της Κυριακής δυτικά του κέντρου του Κιέβου. Δείτε live εικόνα από την ουκρανική πρωτεύουσα:



Βίντεο από Κίεβο, πρωί Κυριακής:
 


Η νύχτα ήταν εφιαλτική σε όλη τη δοκιμαζόμενη χώρα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν σε όλο το μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα. "Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ" που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Το πρωί της Κυριακής ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Χάρκοβο, όπου είναι σε εξέλιξη οδομαχίες και ανταλλαγή πυρών. Οι αρχές της πόλης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα μια "διείσδυση" του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης. "Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος", ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.


Σφοδρά χτυπήματα, τραγικός απολογισμός

Με στόχο στον αποκλεισμό του Κιέβου και, κατά τα φαινόμενα, την προετοιμασία της μεγάλης εφόδου για την κατάληψή του, χθες τη νύχτα οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου, που βρίσκονται στην την πόλη Βασίλκιβ, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, με την φωτιά να έχει κοκκινίσει τον ουρανό στη γύρω περιοχή, αλλά χωρίς να αναφερθούν θύματα. «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», δήλωσε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν από τα μεσάνυχτα και μέχρι τώρα το πρωί ο Guardian και το CNN, χτυπήθηκε από σφοδρά πυρά και το ογκολογικό νοσοκομείων Παίδων στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα 6χρονο παιδί και να τραυματιστούν άλλα τουλάχιστον τέσσερα άτομα, έφηβοι και ενήλικες.





Ο Serhii Chernysuk, γιατρός στο νοσοκομείο Okhmatdyt του Κιέβου, δήλωσε ότι στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.



«Ρωσικά πυρά πυροβολικού έπληξαν το παιδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο Okhmadyt του Κιέβου, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας δύο, μαζί με δύο ενήλικες, μετέδωσε το TSN.






Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι χτυπήθηκαν σπίτια το πρωί της Κυριακής και ότι πέφτουν ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο Κίεβο, δίνοντας την αίσθηση ότι επίκειται γενική επίθεση.


Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο. «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

 

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.






Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ανατολικά του Κιέβου, ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν αγωγό φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε επίσης η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας από χτύπημα που δέχθηκε ένα 9όροφο κτίριο κατοικιών στην πόλη αυτή, σκοτώθηκε μια γυναίκα.

Η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της επίθεσης την περασμένη Πέμπτη.

Οργή της Αθήνας για το θάνατο Ομογενών



Οι μάχες μαίνονται και στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο δέκα ομογενείς, από βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και κυρίως στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς.

Τις εγκληματικές ενέργειες καταδίκασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ενώ με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε για σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια των Ουκρανικών δυνάμεων και διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι ρωσικές δυνάμες δεν επιχειρούν κατά αμάχων.

Αντίσταση και αποστολή στρατιωτικής βοήθειας


Οι Ουκρανικές δυνάμεις έδειξαν τα δύο τελευταία 24ωρα ότι προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στη ρωσική επέλαση, προκαλώντας τα αντανακλαστικά χωρών, που άρχισαν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια ή να εξετάζουν πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων θα παράσχουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 1.000 αντιαρματικών RPG και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία, ενώ στη χώρα έφτασε και η στρατιωτική βοήθεια της Λιθουανίας, η οποία έστειλε αυτόματα τυφέκια και πυρομαχικά. Η Ολλανδία ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών όπλων ενώ θα προμηθεύσει την Ολλανδία με 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, ενώ η Τσεχία πρόκειται να αποστείλει όπλα και πυρομαχικά αξίας 8,57 εκατ.

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Εσθονία, ενώ η Πολωνία ζήτησε επιτακτική από τις δυτικές χώρες να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Συντονισμένη «δυτική» απάντηση στη Μόσχα


Για πρώτη φορά από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε ένα πολύ σκληρό πακέτο αντιποίνων για τη ρωσική εισβολή στη Μόσχα, ενώ σήμερα Κυριακή θα υπάρξει εκτάκτως σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας και το «μπλόκο» σε Ρώσους ολιγάρχες με κατάργηση της δυνατότητας να αποκτούν υπηκοότητα και πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αποφασιστική για την επιβολή αυτών των κυρώσεων ήταν η στροφή της Γερμανίας κυρίως, η οποία είχε εκφράσει αντιρρήσεις ως τώρα για το περιορισμό των τραπεζικών συναλλαγών, φοβούμενη την αντίδραση της Μόσχας, ιδίως με την αποκοπή της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου. Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, στην επιβολή των μέτρων πρωτοστατούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με στόχο να αποκόψουν τη ρωσική οικονομία και να προκαλέσουν ένα καίριο πλήγμα και μία αποφασιστική απομόνωση του Πούτιν.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», αναφέρουν η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κοινή τους δήλωση.

Το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Απομένει τώρα να φανεί εάν, πότε και πώς θα «απαντήσει» το Κρεμλίνο στις κυρώσεις αυτές, καθώς φαίνεται να είναι πλέον δεδομένο ότι έχουν κοπεί οποιεσδήποτε γέφυρες συνεννόησης.


Μπορούν να υπάρξουν νομικές συνέπειες για τον Πούτιν;


Θα μπορούσε ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας να τον οδηγήσει, μελλοντικά, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Το ερώτημα αυτό έθεσε το περιοδικό Spiegel στον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Ντάνιελ Καν, ο οποίος απάντησε «κατά βάσιν, ναι».


Ο Καν σημείωσε ότι η ρωσική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας είναι ο ορισμός του εγκλήματος της επίθεσης στο διεθνές δίκαιο. «Πρόκειται για ξεκάθαρο επιθετικό πόλεμο εναντίον κυρίαρχου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Η απαγόρευση τέτοιων επιθέσεων είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας του διεθνούς δικαίου όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Ο Γερμανός νομικός θύμισε ότι η Ουκρανία αναγνώρισε το 2014 τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε σχέση με την προσάρτηση της Κριμαίας και τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία. «Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αν υπάρξουν εγκλήματα πολέμου και μπορεί να ενοχοποιηθεί ο Πούτιν ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, θα ήταν εφικτή μια προσφυγή ακόμη και χωρίς τη θέληση της Ρωσίας», σημείωσε. «Αν όμως μιλάμε για το έγκλημα της επίθεσης, τότε χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο».


Ο Γερμανός νομικός απαντά επίσης στο ερώτημα αν η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών μπορεί να δικαιολογήσει την ανεξαρτητοποίηση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για απόσχιση μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι η γενοκτονία», λέει. 

Διερευνώντας άλλες δυνατότητες της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ο Καν επισημαίνει ότι σε περίπτωση που άλλες χώρες αποφασίσουν να συνδράμουν στρατιωτικά την Ουκρανία, αυτό επιτρέπεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Ο Ρώσος πρόεδρος υπονόησε αυτή τη δυνατότητα στο διάγγελμα με το οποίο προειδοποιούσε όσους τυχόν στηρίξουν την Ουκρανία για συνέπειες που δεν έχουν υποστεί ποτέ στην ιστορία τους. «Ποιος όμως θέλει να ρισκάρει έναν πυρηνικό πόλεμο;» σημειώνει ο Καν.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο