Μια βδομάδα από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία-Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών




Με ανηλεείς βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων, που γιγαντώνουν τους φόβους για εκατόμβες αμάχων, ο ρωσικός στρατός συμπλήρωσε την πρώτη εβδομάδα των πολεμικών του επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας

Χθες (2/3/2022), ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα, μια πόλη 300.000 κατοίκων και στρατηγικής σημασίας λιμάνι, στο σημείο όπου ο ποταμός Δνείπερος εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα. Αργά το βράδυ ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν πλέον καταλάβει τους δρόμους και ότι εισέβαλαν στο δημαρχείο. Η Χερσώνα γίνεται η πρώτη μεγάλη πόλη που περνάει στον έλεγχο των Ρώσων, εντείνοντας την πίεση στην Οδησσό, προς τα δυτικά. Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται σθεναρά.


Ωρες αγωνίας ζούσαν την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Μαριούπολης, άλλου στρατηγικής σημασίας λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν την πόλη από πολιορκία τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και τη σφυροκοπούσαν με βολές πυροβολικού από δύο μέτωπα. Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες, ενώ άλλοι τοπικοί παράγοντες εξέφραζαν φόβους ότι οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Παράλληλα, συνεχίζονταν οι εντατικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Η πόλη τελεί υπό πολιορκία, ενώ γύρω στις 3 τα χαράματα δυνάμεις Ρώσων αλεξιπτωτιστών προσγειώθηκαν στην πόλη και άρχισαν να εμπλέκονται σε οδομαχίες.

Συγκριτικά μικρότερης έντασης είναι οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο. Αργά το βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε την περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές είναι περιορισμένες, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Φόβοι για εκατόμβες θυμάτων, ενώ το τεράστιο ρωσικό κονβόι απειλεί με ασφυκτική πολιορκία το Κίεβο.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το τεράστιο κονβόι, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, από ρωσικά τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα εξακολουθεί να βρίσκεται περί τα 30 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει προωθηθεί ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 48ωρο, αν και δεν έχει δεχθεί επιθέσεις ούτε από αεροπλάνα ούτε από drones ούτε από αντιαρματικούς πυραύλους του ουκρανικού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιθανολογούν ότι η καθήλωση των ρωσικών τεθωρακισμένων οφείλεται σε προβλήματα ανεφοδιασμού, ενδεχομένως και στο χαμηλό ηθικό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλοιό πολιορκίας γύρω από το Κίεβο, πιέζοντας για συνθηκολόγηση της ουκρανικής πλευράς, αντί να διακινδυνεύσει επιχειρήσεις υψηλού κόστους σε μία μεγαλούπολη τριών εκατομμυρίων. Η ουκρανική υπηρεσία Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης ανέβαζε τους αμάχους που είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες σε 2.000.


Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια του ΟΗΕ η απόφαση με την οποία καταγγέλλεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλείται η Μόσχα να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεών της. Η απόφαση επικυρώθηκε με τις ψήφους 141 εκ των 193 κρατών-μελών, πέντε την καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία, Ερυθραία) και 35 απείχαν. Ανάμεσά τους η Κίνα, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Εκρήξεις στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας


Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.


Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.


«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας – Δραματική έκκληση του δημάρχου









Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν στο δημοτικό συμβούλιο.


Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο αμάχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.
498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Μόσχα


Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα από τις επιχειρήσεις στην ουκρανική επικράτεια.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι πάνω από 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας.

Στο ξενοδοχείο που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας - Κιέβου


Συμβολισμούς και… γρίφους κρύβει το «Σπίτι του Κυνηγού», ένα ιστορικό κτίριο έτοιμο να φιλοξενήσει σήμερα το δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία.

Πρώτη κατέφθασε χθες στο σημείο των διαπραγματεύσεων η ρωσική πλευρά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αναμενόταν και η αποστολή από το Κίεβο, με τη Λευκορωσία να επιφυλάσσει και στις δύο πλευρές ρόλο θερμού οικοδεσπότη.



Κοινοπολιτεία, αντί ΕΣΣΔ

Εκτός, ωστόσο, από τις δύο αντιπροσωπείες, «πρωταγωνιστής» στη διαπραγματευτική διαδικασία Ρωσίας - Ουκρανίας είναι ο ίδιος ο χώρος των διμερών συνομιλιών, ως επιλογή της ρωσικής πλευράς, καθώς οι σημερινές διεργασίες με στόχο την εξεύρεση λύσης στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία, συνδέονται άρρηκτα με τις τελευταίες στιγμές της Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Belavezha», η οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Συγκροτώντας έτσι μια χαλαρότερη ένωση, οι τρείς ηγέτες ανακοίνωναν ότι νέο συμμαχικό σχήμα θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε άλλα κράτη με αντίστοιχους στόχους, σπάζοντας τα σοβιετικά ιδεολογικά στεγανά. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, η συμφωνία για την ίδρυση Κοινοπολιτείας επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ακολουθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπερψήφισή της από τη Ρωσική Βουλή, οδηγώντας και τυπικά στην καταγγελία της Συνθήκης Δημιουργίας της ΕΣΣΔ του 1922 και σε μια νέα εποχή για τις τρεις, γειτονικές χώρες.



Σε λιγότερο από 15 ημέρες, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου 1991, η ΕΣΣΔ αυτοδιαλύεται, προκαλώντας την ίδια ημέρα την παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη σύσταση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης». Το πολιτικό του μέλλον, άλλωστε, είχε εξαερωθεί προ μηνών, όταν στις αρχές του Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Μπόρις Γιέλτσιν έδινε τα χέρια με τους ηγέτες της Ουκρανίας και την Λευκορωσίας, Λεονίντ Κράβτσουκ και Στάνισλαβ Σούσκεβιτς αντίστοιχα, θέτοντας τον Γκορμπατσόφ ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.

Τα μέλη της ΚΑΚ

Υπογράφοντας στην ουσία τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991, οι τρείς ηγέτες επιχείρησαν να δώσουν ταυτόχρονα ισχυρή ώθηση στην Κοινοπολιτεία, στην οποία εντάχθηκαν – εκτός των τριών ιδρυτικών κρατών – 11 ακόμη δημοκρατίες, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν το Τουρκμενιστάν, η Γεωργία και η Μολδαβία.

Σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη, η Κοινοπολιτεία συντονίζει τις πολιτικές των μελών της στους τομείς: της οικονομίας, των εξωτερικών σχέσεων, της άμυνας, της μετανάστευσης και την προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ προβλεπόταν να διοικείται από ένα ανώτατο συμβούλιο, στο οποίο μετείχαν αυτοδίκαια οι αρχηγοί των κρατών των χωρών -μελών. Η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ) δέχεται, ωστόσο, ένα ισχυρό πλήγμα το φθινόπωρο του 2008, καθώς η Γεωργία εκφράζει τότε την πρόθεσή της να αποχωρήσει μετά τα γεγονότα στην Νότια Οσετία, ενώ ανάλογη στάση κρατά και η Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε αυτά τα ιστορικά συμφραζόμενα, οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας -και με διαχρονικό διαμεσολαβητή τη Λευκορωσία- δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, που μαίνεται με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς της Μόσχας, αλλά και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Πάντως, η ρωσική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες επιβεβαιώνοντας ότι στην ατζέντα της περιλαμβάνεται και η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. «Οι ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια στη Λευκορωσία και ο (ρωσικός) στρατός μας έχει εξασφαλίσει μια ασφαλή διέλευση για τη μετακίνησή τους (της ουκρανικής αντιπροσωπείας) μέσω της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.

Την ίδια ώρα, τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των συνομιλιών επιβεβαίωσε χθες και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε έτοιμος για νέες επαφές, αλλά χωρίς τελεσίγραφα. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, εφόσον δεν υπάρχουν τελεσίγραφα από τη ρωσική πλευρά, ενώ δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για τη συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα. «Τώρα είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κανένα ρωσικό τελεσίγραφο... Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή το πότε θα γίνουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις», περιέγραψε ακόμη το RIA Novosti, επικαλούμενο τον Κουλέμπα.

Στο ρωσικό στρατόπεδο, την ελπίδα του εξέφρασε χθες το Κρεμλίνο, με φόντο την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει τον ακριβή τόπο της διμερούς συνάντησης. Στον αντίποδα, το σημείο του σημερινού ραντεβού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «πρόδωσε» το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, απαθανατίζοντας το χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή το ιστορικό τραπέζι των συνομιλιών, στο «Σπίτι του Κυνηγού».

Σημειωτέον ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ της Λευκορωσίας στις 28 Φεβρουαρίου διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες στο διάλογο κατάφεραν να βρουν ορισμένα σημεία, βάσει των οποίων είναι δυνατόν να προβλεφθούν κοινές θέσεις, που μέρος τους δεν αποκλείεται να διατυπωθεί δημόσια τις επόμενες μέρες.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο