Πάτρα: Από το συνδρομο Μινχαουζεν δια αντιπροσώπου στον φόνο




<<Αντέχω μέχρι να τα αποχαιρετήσω μετά αβέβαιο>> αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Ρούλας Πισπιρίγκου, της μητέρας που έχασε τρία παιδιά μέσα σε τρία χρόνια, η οποία μίλησε στο pelop.gr λίγο πριν από τη κηδεία της κόρης της Τζωρτζίνας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 9 ετών. Η κηδεία του κοριτσιού πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών, με εκατοντάδες κατοίκους της πόλης να συγκεντρώνονται στο σημείο για να σταθούν στο ζευγάρι που βίωνε αυτή την πρωτόγνωρη τραγωδία.


Μία μέρα πριν την κηδεία της 9χρονης Τζωρτζίνας, όμως, βγήκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της νεκροψίας για τον θάνατό της. Σύμφωνα με αυτή, το κορίτσι πέθανε από ανακοπή καρδιάς, χωρίς να διευκρινιστούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή. Κατά τον ιατροδικαστή, οι πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε θα διευκρινίζονταν με ακρίβεια μέσω των ιστολογικών εξετάσεων που αναμένονταν να πραγματοποιηθούν.

Η προκαταρκτική έρευνα


Το θέμα παρέμεινε στην αφάνεια για περίπου μια βδομάδα, όταν στις 9 Φεβρουαρίου η εισαγγελία παρήγγειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα όχι μόνο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας αλλά και των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας, της 3,5 ετών Μαλένας που πέθανε το 2019 από ηπατική ανεπάρκεια και της Ίριδας, του βρέφους έξι μηνών που έχασε τη ζωή του από σπάνια νόσο φλεβοκόμβου. Ο σκοπός της: να διερευνηθούν πλήρως και από την αρχή τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο των τριών κοριτσιών. 

Τις πρώτες μέρες μάλιστα οι αρχές έλεγαν πως υπάρχει περίπτωση η μητέρα να πάσχει από σύνδρομό Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου , μια ψυχική διαταραχή όπου o φροντιστής προκαλεί συμπτώματα σοβαρής ασθένειας σε ένα εξαρτημένο από εκείνον άτομο, παιδί ή ηλικιωμένο.   

Οι ασθενείς με το σύνδρομο συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.


Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων. Σημειώνει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις MSBP είναι μεταξύ ενός φροντιστή (συνήθως μητέρας) και ενός παιδιού.


Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης επρόκειτο να κληθούν να καταθέσουν και οι δύο γονείς των κοριτσιών για τον «μυστήριο», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά τα μέσα, θάνατο των κοριτσιών.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, ο πατέρας των παιδιών, μόλις πέθανε το δεύτερο παιδί τους, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση των αιτιών του θανάτου, ενώ είχε στραφεί επίσης κατά του παθολογοανατόμου με την αιτιολογία ότι το συμπέρασμά του ήταν ασαφές και λανθασμένο. «Θρηνούμε τρία κορίτσια, πρόσφατα την Τζωρτζίνα μας. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο pelop.gr ο πατέρας των κοριτσιών.

Μια μέρα αργότερα, η υπόθεση πέρασε από την Ασφάλεια Πάτρας στην Ασφάλεια Αττικής. Ο φάκελος της υπόθεσης άλλαξε χέρια αλλά όλα, όμως, θα κρίνονταν από τα αποτελέσματα των ιστολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων που αργούσαν ακόμη να έρθουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει ήδη το φως της δημοσιότητας, η Μαλένα έπασχε από λευχαιμία, αλλά, όπως σημείωσαν οι γιατροί που τη νοσήλευαν, δεν ήταν αυτός ο λόγος του θανάτου της μιας και η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί.

Η Ίριδα, από την άλλη, έπασχε από βλεφοκόμβο, ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα εκ γενετής. Η νόσος προκαλούσε αγενεσία φλεβοκόμβου και έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς. Κάτι τέτοιο, όμως, συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στη συχνότητα που πρέπει.

Όλα αυτά τα δεδομένα, έκαναν πολλούς ιατροδικαστές και γιατρούς να σκεφτούν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς καμία από τις δύο αιτίες που σημειώθηκαν στις νεκροψίες δεν μπορούσαν να είναι ο λόγος για τον αιφνίδιο και πρόωρο θάνατό τους.
Το ύποπτο μοτίβο θανάτων των κοριτσιών




Όσο περνούσαν οι μέρες, τα στοιχεία για τον θάνατο των τριών κοριτσιών πλήθαιναν. Το ίδιο και τα ερωτηματικά. Μια αποκάλυψη, όμως, ήρθε να ταράξει τα νερά της υπόθεσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA στις 11 Φεβρουαρίου, η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021, παρουσίασε πρόβλημα, ενώ βρισκόταν μόνη με τη μητέρα της στο θάλαμο του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, όπου είχε μεταφερθεί για να κάνει εξετάσεις επειδή εμφάνισε σπασμούς. Το κορίτσι συνήλθε μετά από οκτώ λεπτά, έχοντας αποκτήσει, όμως, μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Το ίδιο μοτίβο, όμως, φαίνεται πως είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν. Το 2019, η Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Ελπίς, ενώ δεν το επιτηρούσαν οι γιατροί, στο θάλαμο, έχοντας κοντά της μόνο τη μητέρα της. Το ίδιο και στην περίπτωση της 9χρονη Τζωρτζίνας που πέθανε στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Και σε αυτή την περίπτωση το παιδί ήταν μόνο του στον θάλαμο με τη μητέρα του.

Με τις ειδήσεις και τις φήμες στα social media να πληθαίνουν, η μητέρα των τριών κοριτσιών μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος για την υπόθεση: «Να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα. Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να με κατηγορούν.

Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας».



Αυτή, όμως, δεν ήταν η μόνη συνέντευξη που έδωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς μία από τις δημοσιογράφους που την προσέγγισαν ήταν η Αγγελική Νικολούλη για την εκπομπή Φως στο Τούνελ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε γνωστό πως η μητέρα είχε ρωτήσει τους υπαλλήλους του νοσοκομείου εάν υπήρχαν κάμερες στους θαλάμους δήθεν επειδή φοβόταν μια πιθανή κλοπή.

Η ψυχρότητα, όμως, με την οποία απαντούσε στις ερωτήσεις κίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και των αστυνομικών αρχών που έβαλαν στο μικροσκόπιο τα λεγόμενά της για να παρατηρήσουν αν υπάρχουν τυχόν αντιφάσεις.

Οι μέρες περνούσαν, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, όμως, παρέμεναν άφαντα. Στις 21 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε η είδηση πως η Τζωρτζίνα πέθανε ύστερα από εισπνοή τοξικού αερίου. Το δημοσίευμα αναπαράχθηκε από διάφορα μέσα, ωστόσο επρόκειτο για fake, μιας και, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, διέψευσε τις πληροφορίες, επισημαίνοντας πως οι εξετάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η έρευνα, όμως, δεν είχε να κάνει μόνο με το θάνατο της Τζωρτζίνας. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων για τον θάνατο της Ίριδας, του βρέφους έξι μηνών, διαπιστώθηκε πως η μητέρα των κοριτσιών παρουσίασε αντιφάσεις σχετικά με την ώρα θανάτου του κοριτσιού στο σπίτι της οικογένειας και την ώρα ειδοποίησης του ΕΚΑΒ.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης



Η υπόθεση έμοιαζε με άλυτο γρίφο, με τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων να καθυστερούν να παραχθούν. Όλα, όμως, άλλαξαν την Τρίτη 22 Μαρτίου όταν φούντωσαν οι φήμες πως η λύση του μυστηρίου που απασχολούσε τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα ήταν κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στη συμπεριφορά της Τζωρτζίνας όσο εκείνη βρισκόταν στο κέντρο ειδικής αγωγής.

Συγκεκριμένα, κατά τις μαρτυρίες των εργαζομένων της δομής, το κορίτσι ήταν χαρούμενο όταν βρισκόταν εκεί, ενώ όταν έφτανε η μητέρα της έμοιαζε να είναι φοβισμένο. Επιπλέον, διερευνήθηκαν οι μώλωπες στη μύτη και το στόμα της Τζωρτζίνας και το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, η ίδια ακούστηκε να λέει στο σύζυγό της «δεν πειράζει, θα κάνουμε άλλο παιδί».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής γονιδιακός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έδειξαν κάποιο κληρονομικό πρόβλημα στους δύο γονείς, ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιακή λειτουργία. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, έγινε γνωστό πως παρατηρήθηκε ουσία σε αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό του 9χρονου κοριτσιού.

Πρόκειται για την τροπονίνη, μια ουσία της καρδιάς που ελέγχεται για την έγκαιρη διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ενώ, λοιπόν, η κανονική τιμή της έπρεπε να ήταν έως 15, εμφανίστηκε στο 485. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, έπρεπε να πραγματοποιηθεί εκ νέου εξέταση ως προς τη δοσολογία της, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν είναι στα θεραπευτικά ή στα τοξικά όρια.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική ουσία που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας, καθώς, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, στο MEGA, της χορηγήθηκε επίσης κεταμίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται μόνο σε διαδικασίες διασωλήνωσης ή για ήπια νάρκωση, ενώ αν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ο κλοιός για τη μητέρα είχε πια στενέψει για τα καλά. Το απόγευμα της Τέταρτης 30/3, άντρες της ασφάλειας οδήγησαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για να δώσει εξηγήσεις για τα νέα ευρήματα. Λίγα λεπτά αργότερα, η υπόθεση είχε πια αρχίσει να μπαίνει στο τελικό της στάδιο. Αρχικά ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη κατηγορούμενη για τον θάνατο της εννιάχρονης Τζωρτζίνας. Η συνέχεια αναμένεται καταιγιστική και πλέον περιμένουμε την κατάθεση της μητέρας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο