40 ημέρες από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-Στα σκαριά νέες, σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τις θηριωδίες στη πόλη Μπούκα




Πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβάλουν γρήγορα νέες κυρώσεις στη Ρωσία σε απάντηση των εντεινόμενων αναφορών για ρωσικά εγκλήματα κατά αμάχων, σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση των εν εξελίξει συζητήσεων.


Η Κομισιόν βρισκόταν ήδη σε διαδικασία ενίσχυσης των υφιστάμενων κυρώσεων , όπως ο έλεγχος εξαγωγών σε τεχνολογικά αγαθά και η επιβολή πλήρους ισχύος κυρώσεων σε τράπεζες ήδη αποκλεισμένες από το SWIFT ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, κατά τις ίδιες πηγές λένε πως έχουν αποδείξεις για τα διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου.

Συναίνεση για όλες τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου προς το παρόν δεν υπάρχει , καθώς και για τον χρόνο εφαρμογής του, αν και η Κομισιόν προσπαθεί να προωθήσει ένα πακέτο διορθωτικών μέτρων μέσα στην εβδομάδα.

Ενας αριθμός κρατών, συμπεριλαμβανομένης σε αυτόν της Γερμανίας αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, της ναυτιλίας και άλλων βασικών βιομηχανιών. Η επιβολή τους απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη.


Σε δηλώσεις του πάντως λίγο πριν από τη 1:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Το ερώτημα για τα μέλη της Ε.Ε. είναι ποιες ενέργειες θα οδηγούσαν σε ένα νέο και πληρέστερό πακέτο κυρώσεων. Κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να διερευνηθούν μόνο εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα ή καταλάμβανε μια μεγάλη πόλη, λένε τρεις διπλωμάτες, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Άλλα κράτη λένε ότι τα γεγονότα που έρχονται στην επιφάνεια σε μέρη όπως η Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την ανάληψη δράσης. Ένας από τους διπλωμάτες είπε μάλιστα στο Bloomberg ότι ακόμη και τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι ίσως δεν είναι αρκετά δεδομένης της έκτασης των πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, δηλώνει ότι ένας πέμπτος γύρος «ισχυρών κυρώσεων της ΕΕ» πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής σύντομα για να συζητήσουν τα γεγονότα στην Μπούκα, λέγοντας ότι το μπλοκ πρέπει να αυστηροποιήσει όλες τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς χρονοτριβή.

Και ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο ακόμη και για «στημένη υπόθεση», ο Χιουζ Ουίλιαμσον -επικεφαλής της Human Rights Watch του τομέα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας κάνει λόγο για απερίγραπτη, σκόπιμη βαναυσότητα και βία κατά Ουκρανών πολιτών.

«Βιασμοί, φόνοι, και άλλες βίαιες πράξεις του ρωσικού στρατού», πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εγκλήματα πολέμου.

Δυσφορώντας όλο και περισσότερο με τη στάση των εταίρων τους, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν μονομερώς σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας μ, ενώ η Εσθονία έχει καταθέσει πρόταση για αναστολή και πάγωμα τμήματος των ρωσικών ενεργειακών εσόδων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ενός αρχικού συμβιβασμού.

Ένας από τους διπλωμάτες δήλωσε ότι ελπίζεται οι μονομερείς αυτές ενέργειες να οδηγήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών – μελών να πράξουν περισσότερα ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να πλήξουν περαιτέρω το ενιαίο μέτωπο της Ε.Ε.

<<Αυτό είναι γενοκτονία>>


Στις θηριωδίες που έχουν συμβεί στην πόλη Μπούτσα αναφέρθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας κάνοντας λόγο για γενοκτονία.


Όπως μετέδωσε το CBS, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να τιμωρηθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έδωσαν τις εντολές.

«Βουκουρέστι, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 3 Απριλίου πριν από 14 χρόνια. Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί (σ.σ η εισβολή), έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. Μπούκα, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία» ανέφερε επίσης ο Ζελένσκι στο Telegram.



«Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπάσταρδους έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες», πρόσθεσε. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανάρτησε φωτογραφίες θηριωδιών στην πόλη.

Πορεία υπέρ της Ρωσίας στην Αθήνα


Ο επικεφαλής ρωσικής εισαγγελικής αρχής έδωσε τη Δευτέρα εντολή να διερευνηθούν οι συνθήκες μιας καταγγελλόμενης από τη Μόσχα επίθεσης σε Ρώσους κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας στην Ελλάδα υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.


«Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι συνθήκες της επίθεσης σε Ρώσους κατά τη διάρκεια πορείας με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα για την υποστήριξη της Ρωσίας και του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Αθήνα», αναφέρει η ανακοίνωση από την υπηρεσία Τύπου της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η ρωσική εισαγγελία αναφέρεται στη μηχανοκίνητη πορεία οχημάτων που έλαβε χώρα την Κυριακή από τη Λεωφόρο Συγγρού προς το Σύνταγμα, ως αντισυγκέντρωση στη διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας επί της Πλατείας Συντάγματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην Αθήνα, μια ομάδα ατόμων με ουκρανικές σημαίες επιτέθηκε στους συμμετέχοντες στην πορεία για υποστήριξη της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν επίθεση ήταν Ρώσοι, ανάμεσά τους κι ένας ανήλικος, του οποίου οι δράστες έσκισαν τη ρωσική σημαία και προκάλεσαν σωματικές βλάβες, πάντα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.


Ζημιές υπέστησαν και κάποια οχήματα των συμμετεχόντων στην πορεία, πρόσθεσε το TASS.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, η έρευνα θα καταγράψει τα υποδεικνυόμενα γεγονότα και, σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχίσει να εντοπίζει όσους εμπλέκονται σε αυτό προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη