Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πόλη στρατηγικής σημασίας που θα επιχειρήσει να «πάρει» η Ρωσία - Ενισχύονται οι Ουκρανοί




Λίγοι περίμεναν μετά την ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου ότι ο Απρίλιος θα έμπαινε, με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμα. Και, όμως!


Ο χρόνος κυλάει και ο χρόνος στο μέτωπο έχει αποκτήσει άλλη πυκνότητα και για τις δύο πλευρές. Τα τελευταία 24ωρα, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να ανακαταλαμβάνουν πόλεις. Ένας δημοσιογράφος ονόματι Ολεξέι Σορόκιν περίεγραψε τη «μαζική φυγή» των Ρώσων από τα περίχωρα του Κιέβου. Ένας ακόμα ρεπόρτερ μετέδωσε «Απίστευτο. Δύο πλήρεις άξονες επίθεσης μόλις κατέρρευσαν και εγκαταλείφθηκαν μέσα σε 1 ή 2 ημέρες. Απλώς έφυγαν χωρίς να πετύχουν τίποτα. Περιμέναμε από τους Ρώσους να εδραιωθούν για να εμποδίσουν την Ουκρανία να ενισχύσει το Ντονμπάς, αλλά φεύγουν εντελώς, μαζικά… απίστευτο».

Θυμίζουμε ότι από την Πέμπτη ακόμα, η Ουκρανία είχε επανακτήσει την πόλη Μπούχα. Πλέον είναι δεκάδες οι πόλεις και οι περιοχές από τις οποίες φαίνεται να φεύγουν άρον άρον οι Ρώσοι. Την ίδια στιγμή, όμως, χτυπήσαν την Οδησσό με τρεις πυραύλους που ξεκίνησαν από την Κριμαία. Δεν είναι σίγουρο πόσα θύματα άφησε πίσω της η επίθεση αυτή. Πρόκειται, πάντως, για ένα αναπάντεχο πλήγμα αν αναλογιστεί κανείς ότιη Οδησσός ήταν εκτός του κάδρου εδώ και καιρό. Ο ουκρανικός στρατός, μάλιστα, δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε περαιτέρω απόπειρα πυραυλικής επίθεσης κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού.

Όπως και να έχει, αποτελεί, όπως και η Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας πόλη. Η Μαριούπολη συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να απομακρυνθούν οι περίπου 100χιλιάδες κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Έγινε δυνατή, όμως, η μεταφορά κάποιων ανθρώπων στη Ζαπορίζια.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και σήμερα τις προσπάθειες. Η Μόσχα φαίνεται να εστιάζεται στο Ντονμπάς. Γνωρίζοντας τις προθέσεις του Κρεμλίνου, ο Ουκρανός πρόεδος δεσμεύθηκε να «πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της γης μας». Έχουν ήδη τον έλεγχο του Ίζιουμ, σημαντική πόλη μεταξύ του Χάρκοβου και των αυτονομιστικών περιοχών. Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, η Ρωσία θα επιχειρήσει να θέσει υπό την κυριαρχία της το Σλοβιάνσκ, μια πόλη 125.000 κατοίκων. Εν μέσω όλων αυτών, έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην Ουκρανία προμήθειες και εξοπλισμό για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα. Είναι κάτι που δεν έχει αποκλείσει ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει οτι θα πιέσει τον Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει, όμως, ανησυχία για το αν η Ρωσία θα κάνει πίσω μετά την επίθεση της αποθήκης καυσίμων στο Μπελγκορόντ. Τα ελικόπτερα πέταξαν σε χαμηλό ύψος, πλήττοντας οκτώ δεξαμενές καυσίμων. Η φωτιά εξαπλώθηκε. Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Μόσχα.

Στόχος του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι να «πετύχει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Μεταξύ των σημαντικών επαφών των τελευταίων ωρών, συγκαταλέγεται και αυτή τοθ Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε την «ανάγκη εφαρμογής της πρωτοβουλίας για εγκαθίδρυση ανθρωπιστικών διαδρόμων». Εντωμεταξύ, η Δύση κατηγορεί την Κίνα ότι πραγματοποίησε μια τεράστια κυβερνοεπίθεση στις στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κατά την προετοιμασία της εισβολής της Ρωσίας. Υπάρχουν, μάλιστα, και συγκεκριμένα υπομνήματα των μυστικών υπηρεσιών που περιήλθαν στην κατοχή των Times.

«Αδύνατη» η εκκένωση της Μαριούπολης αναφορές για αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από Κίεβο


Αδύνατη κατέστη η εκκένωση της Μαριούπολης την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, με τις απόπειρες απεγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων αμάχων να συνεχίζονται και το Σάββατο.


Την ίδια ώρα, αναφορές κάνουν λόγο για μαζική αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτούν τον έλεγχο σειράς πόλεων στον ουκρανικό βορρά.

Το βράδυ, τρεις ρουκέτες έπληξαν κατοικημένες περιοχές της Οδυσσού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αδιευκρίνιστο επί του παρόντος αριθμό θυμάτων.

Το Κίεβο αρνείται πως επιτέθηκε στο Μπέλγκοροντ – Η Μόσχα κάνει λόγο για δύο ουκρανικά ελικόπτερα

Το πρωί, αποθήκη με καύσιμα τυλίχθηκε στις φλόγες στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, κοντά στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη Μόσχα, επρόκειτο για επίθεση από ουκρανικά ελικόπτερα, κάτι που πάντως αρνείται το Κίεβο.


Τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Unesco).

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Την πρότασή του για διεξαγωγή συνάντησης των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας στην Τουρκία επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι «θετικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν ελπίδες για ειρήνη.

Ε.Ε. προς Κίνα: Μην διευκολύνετε τη Ρωσία

Το εύρος και το βάθος των οικονομικών δεσμών Κίνας–Ε.Ε. επιστράτευσε – όπως όλα δείχνουν χωρίς άμεσο αποτέλεσμα – η ευρωπαϊκή πλευρά κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ για να αποσπάσει εξασφαλίσεις από το Πεκίνο ότι δεν θα στηρίξει ενεργά τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Ανέτοιμα τα ρωσικά στρατεύματα


Τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό και τις επιθέσεις, χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων και σανό, ακόμη και κομμάτια χαλιών, για να κρύψουν τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.


Αμυντικοί αναλυτές κάνουν λόγο για έλλειψη αποτελεσματικής εκπαίδευσης των στελεχών ενός τόσο προηγμένου στρατεύματος, όπως είναι το ρωσικό, αλλά και για προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας των δυνάμεων τεθωρακισμένων. Το καμουφλάζ για προσωπικό ή εξοπλισμό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πολεμικών επιχειρήσεων και παρά την επικράτηση προηγμένων τεχνολογικών μέσων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι δορυφορικές εικόνες και τα καινοτόμα οπτικά συστήματα, παραμένει αναγκαίο. Οι παρατηρητές του πολέμου στην Ουκρανία επισημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιδείξει μεγάλο ερασιτεχνισμό.

Σε ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκεπάσει τεθωρακισμένα οχήματα με λεπτή στρώση από πευκοβελόνες. «Το θέαμα αυτό υποδηλώνει απελπισία», λέει ο απόστρατος στρατηγός Μάικ Τζέισον. Το αμερικανικό εγχειρίδιο πεδίου μάχης, σύμφωνα με τον Τζέισον, προβλέπει την κάλυψη τεθωρακισμένων με ειδικό δίχτυ παραλλαγής, όταν τα οχήματα βρίσκονται σε στάση, ακόμη και αν η στάση είναι λίγων λεπτών. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί συνδυασμό φύλλων και διχτυών, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τα ογκώδη τεθωρακισμένα. «Οι πευκοβελόνες είναι προτιμότερες από το τίποτα, αλλά δείχνουν ότι τα στρατεύματα δεν έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα σε μεθόδους κάλυψης ή δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό», λέει ο Τζέισον.

Αλλα βίντεο δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να έχουν σκεπάσει τα τεθωρακισμένα τους με σανό και κομμάτια χαλιών, που λαφυραγώγησαν από ουκρανικές κατοικίες. Ο Τζέισον εκτιμά ότι πρόκειται για προσπάθεια περιορισμού ή διαστρέβλωσης της «θερμικής υπογραφής» των αρμάτων, του ίχνους θερμότητας που εκπέμπουν οι κινητήρες. Το ίχνος αυτό εντοπίζεται από τους αισθητήρες αντιαρματικών πυραύλων, όπως ο αμερικανικής κατασκευής Τζάβελιν, για να εγκλωβίσουν τον στόχο τους. Μια αλλοιωμένη θερμική υπογραφή θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την αξιόπιστη αναγνώριση αρμάτων μάχης. Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα θα μπορούσε να μπερδέψει τη θερμική υπογραφή άρματος μάχης με αυτή επιβατικού αυτοκινήτου, ενώ οι παρατηρητές πυροβολικού στο έδαφος δεν θα έκαναν τέτοιο λάθος.


Η έλλειψη σύγχρονου διχτυού καμουφλάζ στον ρωσικό στρατό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σειράς επιχειρησιακών ατοπημάτων από μέρους του Κρεμλίνου στην εισβολή του στην Ουκρανία. Η έλλειψη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ΗΠΑ και Ευρωπαίων ότι ο πρόεδρος Πούτιν και το επιτελείο του δεν περίμεναν να συναντήσουν σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς. Ρώσοι στρατιώτες έχουν, στο μεταξύ, αποδείξει ότι αδιαφορούν για τους κανόνες ασφάλειας επικοινωνιών, μιλώντας μεταξύ τους σε κινητά τηλέφωνα και επιτρέποντας στους Ουκρανούς να υποκλέπτουν αυτές τις επικοινωνίες. Οι Ρώσοι επικεφαλής της επιχειρησιακής υποστήριξης δεν προμήθευσαν τον στρατό τους με αρκετά καύσιμα, υποχρεώνοντας οδηγούς αρμάτων να τα εγκαταλείπουν στη μέση δρόμων ή αγρών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη