Κορωνοϊός: 3.708 νέα κρούσματα,16 θάνατοι,159 διασωληνωμένοι
Σε 3.708 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 423 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 131.375
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Aπό την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.658 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 78 (49.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 81 (50.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.664 ασθενείς.
Όμικρον 5: Επιβεβαιωμένο κρούσμα και στη χώρα μας
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον 5 στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα έγινε ανάλυση σε 462 δείγματα ασθενών με COVID-19. Εξ αυτών, 438 αφορούσαν το στέλεχος Ομικρον 2, ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.5 (Ομικρον 5). «Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση», αναφέρεται στην έκθεση του δικτύου.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο – Φεβρουάριο στη Νότιο Αφρική, όπου πλέον έχει επικρατήσει. Θεωρείται πολύ μεταδοτική, πιθανόν επειδή μπορεί να διαφύγει της ανοσολογικής προστασίας που προκαλεί προηγούμενη νόσηση ή ο εμβολιασμός, ειδικά εάν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες in vitro, ότι η Ομικρον 5 –όπως και η Ομικρον 4 η οποία ακόμα δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας– μπορεί να ξεφύγει από την ανοσία που έχει προκληθεί από νόσηση με την παραλλαγή Ομικρον 1.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχουν αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Ομικρον 5, συγκριτικά με τις Ομικρον 1 και 2. Το ECDC στην έκθεσή του, με ημερομηνία 13 Μαΐου 2022, ανέφερε ότι η παρουσία των παραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5 μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση των περιστατικών COVID-19 το επόμενο διάστημα στην Ε.Ε., όπου και αναμένεται να κυριαρχήσουν έναντι των άλλων στελεχών. Αν και δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρή νόσηση, μια αύξηση των περιστατικών ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.