«Ναι» στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις




Με το «παρών» της κυβερνώσας πλειοψηφίας και τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η εθνική αντιπροσωπεία αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων.


Το ειδικό ενδιαφέρον, το οποίο προέκυψε από την εξέλιξη της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι πως η επιτροπή αυτή δεν θα περιοριστεί στην εξέταση μόνο των υποθέσεων της τωρινής συγκυρίας που αφορούν τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, και το παράνομο λογισμικό Predator, αλλά και τις καταγγελθείσες από το 2016 περιπτώσεις «συνακροάσεων» – παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πως η έρευνα θα καλύψει και την περίοδο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, δεν κατεγράφη συμφωνία στη γνωστή θέση της Ν.Δ. για διεύρυνση σε βάθος 10ετίας της έρευνας, με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να επαναλαμβάνουν πως μια τέτοια χρονική επέκταση θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα προσκομίσει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία, που να δικαιολογούν το αίτημα αυτό.

Πάντως, εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η κ. Σοφία Σακοράφα τόνισε πως το κόμμα της θα απαιτήσει διεξαγωγή έρευνας από ακόμα παλαιότερα, και συγκεκριμένα από το 2005: «Θέτουμε σαν όριο το 2005, γιατί από τότε υπάρχει και τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή».

Ως προς το ζήτημα του χρονικού εύρους της έρευνας που κατ’ αρχήν αποφασίστηκε χθες, δηλαδή και για την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν πέρασε χθες απαρατήρητο το γεγονός ότι πλην μιας συντομότατης αναφοράς του κ. Γ. Ραγκούση, ουδείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Σε παρέμβασή του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας σχολίασε επιπροσθέτως: «Πρέπει να πούμε βέβαια ότι είναι απορίας άξιον ότι ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, δεν ακούστηκε το παραμικρό, ούτε από τον κύριο Μητσοτάκη ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν».


Ευθύς εξαρχής η Ν.Δ. διά του εισηγητή της κ. Δ. Καιρίδη και στη συνέχεια διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ι. Βρούτση, εξήγησε ότι η επιλογή του «παρών» δεν είναι επειδή διαφωνεί για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων, αλλά διότι διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνεται η τελικώς υπερψηφισθείσα, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Ψηφίζουμε “παρών”, διευκολύνοντας τη σύσταση της επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης. Υπενθυμίζεται ότι στο γραπτό αίτημά του το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη».

Όπως και την Παρασκευή στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, έτσι και χθες υπήρξαν στιγμές μεγάλης οξύτητας. Ο κ. Χρ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμάς οι γονείς μας, οι παππούδες μας, μας μεγάλωσαν με τα βιώματά τους για παρακολουθήσεις, χαφιέδες, διώξεις και εκφοβισμούς».

Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδης αναγκάστηκε έπειτα από παρέμβαση της προεδρεύουσας εκείνη την ώρα Σοφίας Σακοράφα να ανακαλέσει υβριστικό χαρακτηρισμό («καταεξευτελισμένος») που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Όπως, στο τέλος της διαδικασίας, ανακοινώθηκε, η υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή θα έχει κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων 29 μέλη, και λαμβάνει προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της επιτροπής, αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να ζητήσουν παράταση της διάρκειας των εργασιών της.
ΑΔΑΕ: Έρχονται έλεγχοι σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ



Την απόφαση για διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, έλαβε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ


Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ).

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Οι αντιφάσεις Γεραπετρίτη επιβεβαιώνουν την ενοχή Μητσοτάκη



Απάντηση στη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη πως "κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη" έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "Είναι ο ίδιος κ. Γεραπετρίτης που τηλεφωνούσε πριν είκοσι μέρες στον κ. Ανδρουλάκη για να τον καλέσει σε κατ' ιδίαν ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του;".


Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε πως "Οι διαδοχικές αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι η διαρκής απόδειξη της ενοχής Μητσοτάκη".

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο κ. Γεραπετρίτης που δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι «κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους» παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά προεξοφλεί ότι δεν προέκυψε τίποτα από την υποκλοπή, είναι ο ίδιος κ. Γεραπετρίτης που τηλεφωνούσε πριν είκοσι μέρες στον κ. Ανδρουλάκη για να τον καλέσει σε κατ' ιδίαν ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του;

Αφού κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους, πώς ο κ. Μητσοτάκης είπε προχθές στη Βουλή πως «από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων, η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν»;

Οι διαδοχικές αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι η διαρκής απόδειξη της ενοχής Μητσοτάκη. Δεν απαντούν στα αυτονόητα ερωτήματα γιατί ξέρουν αυτό που έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός: Ότι κάθε λέξη που ξεστομίζουν επιβεβαιώνει πως αυτός είναι ο εγκέφαλος της παρακρατικής σπείρας."

Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να έχει στο μυαλό του τη συγκάλυψη του σκανδάλου


"Έχουμε ένα Πρωθυπουργό που δεν ήξερε, δε ρώτησε, δεν ενδιαφέρεται, δεν απαντά. Έναν Πρωθυπουργό που αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και παράγοντες του δημόσιου βίου και όταν αυτό αποκαλύπτεται, να επικαλείται είτε ανύπαρκτους εθνικούς λόγους ή να μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες. Έναν Πρωθυπουργό που είναι ξεκάθαρο ότι από την πρώτη στιγμή είχε και συνεχίζει να έχει στο μυαλό του, τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών" τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Εκτίμησε ότι "η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας. Γιατί μαζί με την αλήθεια θα αποκαλυφθεί και ένας παρακρατικός μηχανισμός που κινείται και λειτουργεί στα όρια της εκτροπής".


Όπως είπε, "η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί από μέσο αποκάλυψης της αλήθειας σε πεδίο συγκάλυψης μιας πολύ σκοτεινής υπόθεσης".

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι "ο κ.Μητσοτάκης, την Παρασκευή που μας πέρασε, όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, αλλά επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής.Έφτασε στο σημείο να ζητά εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο παρακολουθούσε. Ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικού κυνισμού, θρασύτητας και περιφρόνησης των δημοκρατικών κανόνων".

Ο Μιχάλης Κατρίνης έθεσε τα ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν στην εξεταστική επιτροπή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια:Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος με τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης δικαιολογεί την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Να κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος και τα στοιχεία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.


Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Η προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο αυτό λογισμικό, ενδέχεται να κρύβει πολλά.

Ποια είναι η λειτουργία μηχανισμών εντός της ΕΥΠ , όπως το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ, το οποίο αποτελεί έναν υβριδικό και κυρίως ανεξέλεγκτο όργανο που κανείς δεν γνωρίζει ποιες συμβάσεις έχει συνάψει, με ποιους και για ποιο σκοπό.
Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει διερευνηθούν και άλλες καταγγελίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

"Δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις με ένα απλό αίτημα της ΕΥΠ, μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου χωρίς να δηλώνεται όνομα, χωρίς να τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι που επιβάλλουν την παρακολούθηση, με την υπογραφή μιας ή δύο εισαγγελέων που συναινούν χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση.

Δεν είναι κανονικότητα να καταργείται ουσιαστικά η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αφού της αφαιρείται το δικαίωμα να ελέγξει αν υφίστανται πραγματικοί λόγοι για την παρακολούθηση αλλά και για το ποιοι και με ποιους όρους παρακολουθούνται.

Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποκάλυψη της αλήθειας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαντλείται στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Θα υπάρξουν παράλληλες πρωτοβουλίες στο πεδίο λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη δικαιοσύνη αλλά και στην κοινωνία".

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο