Υποκλοπές: Συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς κινητά τηλέφωνα-Τα πρόσωπα που έχουν κληθεί-«Άπλετο φως» ζητάει ο Κ. Καραμανλής για τις παρακολουθήσεις




Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, την Τετάρτη κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της σημερινής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.


Για τη διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός "πορίσματος", δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

- Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

- Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

- Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

- Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

- Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

- Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

- Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

- Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή



Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, κάνει γνωστά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ‘Ολγα Γεροβασίλη.

Οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: 
  • Νίκος Βούτσης
  • Σουλτάνα Ελευθεριάδου
  •  Γιώργος Κατρούγκαλος
  • Γιάννης Ραγκούσης
  • Θεοδώρα Τζάκρη
  • Δημήτρης Τζανακόπουλος
  • 'Αγγελος Τόλκας  
  • και ο Νίκος Φίλης.

Το φάκελο της ΕΥΠ για Ανδρουλάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ


Το γάντι πίσω στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές πετά το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ζήτησε με αίτημα της συμπληρωματικά να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το σύνολο του φακέλου της Ε.Υ.Π. και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ:


Προς

Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κο Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια του, από 22.08.2022, αιτήματός μας για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κλήση σε ακρόαση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της παρακολούθησης του προσωπικού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κινήματος Αλλαγής κ. Ν. Ανδρουλάκη, όπως αυτή ορίστηκε για αύριο 1η Σεπτεμβρίου 2022, ζητούμε συμπληρωματικά να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, το σύνολο του φακέλου της Ε.Υ.Π. και όλων των πληροφοριών που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Το αίτημα άλλωστε έχει διατυπωθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Ν. Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

Είναι επιτακτικό να τεθούν στη διάθεση των μελών την Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν 

  • Μιχάλης Κατρίνης
  • Ευαγγελία Λιακούλη
  • Γεώργιος Αρβανιτίδης
  • Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
  • Νάντια Γιαννακοπούλου
  • Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου
  • Ιλχάν Αχμέτ
  • Χρήστος Γκόκας
  • Γεώργιος Καμίνης
  • Χαράλαμπος Καστανίδης
  • Βασίλης Κεγκέρογλου
  • Χαρά Κεφαλίδου
  • Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
  • Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Γεώργιος Μουλκιώτης
  • Μπουρχάν Μπαράν
  • Δημήτριος Μπιάγκης
  • Απόστολος Πάνας
  • Γεώργιος Παπανδρέου
  • Ανδρέας Πουλάς
  • Γεώργιος Φραγγίδης


«Άπλετο φως» ζητάει ο Κ. Καραμανλής για τις παρακολουθήσεις



Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στα Ανώγεια της Κρήτης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αναφερόμενος σε θέματα διαφάνειας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα», ζητώντας να πέσει «φως, λοιπόν! Απλετο φως!».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο», προσθέτοντας πως «παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν» και καταλήγοντας πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε, δε, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών να γίνουν «με διακομματική συνεργασία» ώστε «να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».


​​​​​​Κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ερώτηση σχολιασμού της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είπαν: «Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι’ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη.

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Εθνικά θέματα

Το δεύτερο σημαντικό σκέλος της ομιλίας Καραμανλή αφορούσε τα εθνικά θέματα. Επικαλούμενος τον Γιάννη Κεφαλογιάννη είπε πως συνήθιζε να λέει: «Στα μεγάλα εθνικά θέματα δεν χωρούν παραχωρήσεις».

Αυτή η φράση, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, «αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα στις μέρες μας», καθώς «το διεθνές σκηνικό έχει εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης» και είναι εμφανής «η πιθανότητα εντάσεων, ίσως και αναφλέξεων και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, λόγω Ταϊβάν, αλλά και τα γειτονικά μας Βαλκάνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη Δύση τονίζοντας πως «είναι ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις».
Άρθρο - κόλαφος του Spiegel για τις υποκλοπές


Με μια εξαιρετικά σκληρή τοποθέτηση το γερμανικό Spiegel εκθέτει πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, αναδεικνύει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Μαξίμου, τις οποίες ανέχεται έως και χαιρετίζει η Ε.Ε. και καλεί τις Βρυξέλλες να παρέμβουν.

Το γερμανικό περιοδικό και ο δημοσιογράφος του Γιώργος Χρηστίδης βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την 5χρονη από τη Συρία που πέθανε αβοήθητη σε βραχονησίδα του Έβρου, και τώρα δίνει ακόμη μια ηχηρή απάντηση στον πρωθυπουργό, τους συνεργάτες του και το μιντιακό σύστημα που τον στηρίζει.

Ο Μαξιμίλιαν Ποπ, μέλος της αρχισυντακτικής ομάδας του μέσου, σε κείμενο-παρέμβαση του περιοδικού με τίτλο «Το μονοπάτι της Ελλάδας προς την απολυταρχία», εμμέσως πλην σαφώς γράφει ότι η κυβέρνηση βαδίζει στα μονοπάτια της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενώ παρουσιάζεται σαν μεταρρυθμιστής που αναβαθμίζει την Ελλάδα, στην πραγματικότητα κυβερνά με αυξανόμενο αυταρχισμό, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει.

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ίσως για αυτόν τον λόγο αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διατεθειμένες να κάνουν τα στραβά μάτια στη σκοτεινή πλευρά του εταίρου τους στην Ε.Ε.. Η διάλυση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία κρατά απασχολημένα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την Κομισιόν. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, υπό τον δεξιό συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη ολισθαίνει συνεχώς προς την απολυταρχία δεν έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Και το Spiegel συνεχίζει λέγοντας:


Αυτό για το οποίο δεν θέλει να μιλάει ο Μητσοτάκης είναι οι αναρίθμητες παραβιάσεις που έχουν διαπράξει Έλληνες αξιωματούχοι στη διάρκεια της θητείας του.

Στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επαναπροωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Χρησιμοποίησαν μετανάστες σαν σκλάβους για αυτές τις παράνομες επαναπροωθήσεις, απήγαγαν ανθρώπους που ζητούσαν προστασία στα ελληνικά νησιά και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι φαίνεται ότι δεν λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους στα σύνορα. Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει συχνά είναι οι άνθρωποι που τα καταγράφουν να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση.

Η ΜΚΟ Josoor, για παράδειγμα, σταμάτησε να δραστηριοποιείται επειδή οι ελληνικές αρχές την παρενοχλούσαν για μήνες. Εργαζόμενοι οργανώσεων διώκοντα ως διακινητές. Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης δυσφημίστηκε ως πράκτορας των Τούρκων στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά μέσα.

Μετά το ρεπορτάζ του Spiegel για τον θάνατο μιας 5χρονης από τη Συρία σε νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, επειδή οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να της προσφέρουν βοήθεια, η κυβέρνηση δεν έκανε αυτοκριτική. Αντιθέτως δυσφήμησε τον Χρηστίδη, επειδή φέρεται να απέκτησε παράνομα πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Είναι αυτή ακριβώς η αντιστροφή ευθύνες που έχουν συνηθίσει από την Αθήνα.

Η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές πρακτικές.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν αναγάγει το ψέμα στο επίκεντρο της πολιτικής τους. Για παράδειγμα το Spiegel και άλλα μέσα έχουν καταγράψει λεπτομερώς τις παράνομες επαναπροωθήσεις και η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς τις έχει επιβεβαιώσει. Κι όμως, ακόμη και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται χωρίς ντροπή ότι δεν κάνει επαναπροωθήσεις.

Με τον τρόπο αυτό αποσυντίθενται τα θεμέλια του δημοκρατικού διαλόγου. Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα η ελευθερία του Τύπου είναι στην τελευταία θέση εντός Ε.Ε., ενώ σε έρευνα του Reuters, μόλις το 7% των πολιτών απάντησαν ότι θεωρούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ελεύθερα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος υπό τον Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρόσφατα αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε παρακολούθηση ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά και δημοσιογράφου. Σε ποιο βαθμό εμπλέκεται ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην υπόθεση είναι κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Εναπόκειται πρώτα από όλα στους Έλληνες να σταματήσουν την αυταρχικότητα στη χώρα τους. Την επόμενη χρονιά, το αργότερο, θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα και οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίσουν σε τι χώρα θέλουν να ζουν και ποια μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνησή τους.

Αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να τοποθετηθεί. Έχει αποδεχθεί τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για αρκετό καιρό και σε ορισμένες περιπτώσεις τις χαιρέτισε. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Έβρο, το 2020, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε την Ελλάδα ως την «ασπίδα της Ευρώπης». Και εντός των κρατών μελών επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές συνοριακές αρχές διώχνουν τους πρόσφυγες με όποια μέσα.

Όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ήταν πρόσφατα στην Αθήνα, ρώτησε τους οικοδεσπότες της να ξεκαθαρίσουν τη θέση τις για τις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων. Αυτό ακούστηκε ως αποφασιστικό, αλλά και φθηνό κόλπο, γιατί το θέμα έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό.

Εάν η Ε.Ε. είναι σοβαρή για τις αξίες της, θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά τα Ελλάδας.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης