Κοινοβούλιο Λιβύης: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία-Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη Ερτογάν στην Πράγα




Λίγη μόλις ώρα μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν για τους υδρογονάνθρακες η Τουρκία με τη Λιβύη, το κοινοβούλιο της δεύτερης πήρε καθαρή θέση κατά της συμφωνιας.

Όπως μεταδίδει το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» καθώς, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτηθεί για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.


Το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

Πρόκειται πάντως για μία αναμενόμενη παρέμβαση αφού το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της κυβέρνησης του του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες που ανακοίνωσε με στόμφο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να επέμβει στο τουρκολιβυκό σύμφωνο (η ελληνική πλευρά το χαρακτηρίζει παράνομο αφού "πέφτει" πάνω σε μέρος της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο).

Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη για συνομιλίες για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα αποτελείτο, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Τι λέει η Ελλάδα


Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά από την Ελλάδα.

Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη Ερτογάν στην Πράγα

Την πρωτοβουλία στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνει η Αθήνα για μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμήνυσε: “Εάν ο Ερντογάν, που είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά”.

Ερωτηθείς για μία πιθανή ατζέντα σε μία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι πρόωρο να απαντηθεί και επανέλαβε ότι εάν η πρόθεση της Άγκυρας είναι να υπάρξει συνάντηση αυτό θα αξιολογηθεί θετικά, τονίζοντας: “Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές, γνωστή και η απάντηση και αποδόμηση της προκλητικής και απαράδεκτης ρητορικής της Τουρκίας” .

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει όπως πάντα με υπευθυνότητα τους εταίρους και συμμάχους για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία όπως σχολίασε “τελευταία έχει λάβει εξωφρενικά χαρακτηριστικά”. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα παραμένει ψύχραιμη με την αυτοπεποίθηση που της δίνει το διεθνές δίκαιο, με τους συμμάχους στο πλευρό της και με την αποτρεπτική ισχύ της.

Στο ερώτημα εάν η Αθήνα ανησυχεί για ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση νοτίως της Κρήτης μετά και τις πληροφορίες περί κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης για την εκμετάλλευση λιβυκών ενεργειακών πηγών, ο κ. Οικόνομου δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και είναι σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα παρακολουθείται στενά και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Διαμηνύουν δε ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει εν τω μεταξύ σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση κρατά τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων για τη στάση της Τουρκίας και την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και κυριαρχικά δικαίωματα της Ελλάδας και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο με την κατάθεση τροπολογιών που θέτουν όρους στην Τουρκία για την απόκτηση αμερικανικού αμυντικού υλικού

“Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι συμμαχοι μας είναι απένατι σε ο,τιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση και διάσταση προκλησης προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε με νόημα ο κ. Οικονόμου.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο