Υποκλοπές - νομοσχέδιο: Διστακτική, εν όψει πολιτικής απομόνωσης στην Βουλή, η κυβέρνηση
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τους χρόνους και την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τις προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και της ΕΥΠ που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.
Ήδη έχει εκπνεύσει η (σύντομη μόλις μίας εβδομάδας) ανάρτηση του νομοσχεδίου για διαβούλευση ενώ οι διατάξεις του εγκρίθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο. Όπως όλα δείχνουν όμως η κυβέρνηση προσμετρά την προοπτική να βρεθεί απομονωμένη από σύσσωμη την αντιπολίτευση και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι τις διατάξεις του νομοθετήματος έχει ήδη καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για νομοσχέδιο που θα αφήσει στο σκοτάδι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων οδηγώντας την χώρα σε εκλογές με το ζήτημα αυτό να παραμένει σε εκκρεμότητα. Ιδίως με την διάταξη που προβλέπει 3ετία προκειμένου ένα παρακολουθούμενο πρόσωπο από την ΕΥΠ να πληροφορηθεί τους λόγους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει με σαφήνεια την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παραθέτοντας μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου την δική του νομοθετική πρόταση, την οποία προσωπικά παρουσίασε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που διαφωνεί με σειρά άρθρων του ( συγκεκριμένα τα 4,6,8,12,13) εστιάζοντας τόσο στο ζήτημα της 3ετίας, όσο και στα θέματα των προβλεπόμενων διαδικασιών. Τονίζεται επίσης ότι με τις διατάξεις «χορηγείται η δυνατότητα προμήθειας και χρήσης λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης τύπου Pegasus/Predator από κρατικές δομές».
Με τις διατάξεις έχει διαφωνήσει η Ένωση Ποινικολόγων καθώς και σειρά κορυφαίων συνταγματολόγων ανάμεσα τους ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ξενοφών Κοντιάδης αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ενώ αρχικά πληροφορίες από το περιβάλλον του Προέδρου της Βουλής μιλούσαν για ψήφιση του νομοθετήματος έως και τις 7 Δεκεμβρίου, αυτές πλέον τίθενται σε αμφιβολία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο Κώστας Τασούλας άφησε ανοιχτά περισσότερα ενδεχόμενα ως προς το χρόνο ψήφισης χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες πρόκειται να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία (επεξεργασία στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, ακρόαση φορέων, ψήφιση στην Ολομέλεια) και όχι κάποια διαδικασία σύντμησης διαδικασιών η επείγοντος-κατεπείγοντος.
Επίσης διαφαίνονται προσπάθειες εξωραϊσμού του νομοσχεδίου, προκειμένου κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν κάποια από τα άρθρα του, δίχως όμως να αλλάξουν οι ουσιώδεις διατάξεις του. Στην τελευταία ενημέρωση που πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «στην δημόσια διαβούλευση κατατέθηκαν πολύ αξιόλογες προτάσεις και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πολλές από τις προτάσεις αυτές στην κατεύθυνση μιας πληρέστερης πρότασης, πάντοτε στη φιλοσοφία της νομοθέτησης που κάνουμε».
Επισήμανε επίσης πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, έχοντας αξιοποιήσει και αρκετές από τις παρατηρήσεις στη διαβούλευση, θα αναδειχθεί, νομίζω, αυτό που η Κυβέρνηση υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, ότι είναι ένα πλήρες συνεκτικό πλαίσιο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης διαχρονικών παθογενειών σε όλο αυτό τον τομέα».
Πάντως η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δεν σκοπεύει να «κάνει πίσω» στο πλέον κομβικό ζητήματα του νομοθετήματος. Αφορά φυσικά τον προαπαιτούμενο χρόνο για την ενημέρωση των προσώπων που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Ο Γιάννης Οικονόμου ήταν σαφής ως προς αυτό λέγοντας ότι «η τριετία για την ενημέρωση κάποιου από την ώρα που τελειώνει η νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι μόνο μια πραγματικότητα στην Ελλάδα, ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Νέα Λίστα
Νέα λίστα παρακολουθήσεων θα αποκαλύψει αύριο Κυριακή το Documento.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα στα δίχτυα του κυκλώματος φέρεται να έχουν πέσει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ καθώς και εισαγγελείς ενώ, στα νύχια του Predator βρέθηκε μέχρι και η «ανέλεγκτη» εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.