Τσίπρας: «Η προοδευτική διακυβέρνηση που έρχεται θα ακυρώσει την προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ»




Για έναν νομοσχέδιο που αμφισβητεί το δικαίωμα στην ζωή, μίλησε σήμερα Πέμπτη (1/12) στην Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει προκαλέσει την αντίδραση της υγειονομικής κοινότητας ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα πως τονίζοντας η έλευση της προοδευτικής διακυβέρνησης θα ακυρώσει την …δεύτερη ακόμη προσπάθεια, μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη να γκρεμίσει το ΕΣΥ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «αμφισβητείτε έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα να παρέχει το κράτος σε κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, όλα τα μέσα για πρόληψη και θεραπεία».


«Διαχρονικά η Ν.Δ πολεμά το ΕΣΥ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην διαχρονική αντίδραση της Ν.Δ στην ιδέα του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι σήμερα.

Όπως είπε «το 1983 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε. Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας μα τη δημιουργία των ΤΟΜΥ. Τα επιχειρήματά σας δεν έχουν αλλάξει παρά την υποκριτική σας στάση και τα ψεύτικα χειροκροτήματα τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Δεν υπάρχει πια η Ανατολική Γερμανία ήταν η απάντησή σας στα επιχειρήματα του Ανδρέα Ξανθού.

Υπάρχει όμως η ανάγκη να παρέχει η πολιτεία αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Υπάρχει η ανάγκη οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη πολιτεία να αισθάνονται στοιχειώδη ασφάλεια. Ότι δε θα αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν στο ράντζο, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν είναι μόνο ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια. Είναι ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζετε με τίποτα. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο».
Αποτυχία στην πανδημία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν διδάσκεται ούτε από την αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τόνισε «έχετε στη πλάτη σας 35.000 νεκρούς».

Αναρωτήθηκε μάλιστα ρητορικά: «Ήταν μοιραία αυτή η ατέλειωτη αλυσίδα από χαμένες ζωές που συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας; 118 άνθρωποι έφυγαν τη περασμένη εβδομάδα. Ήταν μοιραίο που τόσες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους; Είναι μοιραίο που η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο; Είναι μοιραίο να συνεχίζεται η τραγωδία μιας πανδημίας που ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε τόσες φορές τη λήξη της, αλλά αυτή επιμένει και αφαιρεί ζωές;»
Η κατάσταση στην υγεία σήμερα

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην υγεία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «πάνω από 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει σήμερα ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Η αναστολή λειτουργίας πολλών κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας τείνει να γίνει κανόνας. Οι πολίτες αναγκάζονται να κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα.

Πληρώνουν από την τσέπη τους για εξετάσεις και συνταγογράφηση μετά το φιάσκο με τον προσωπικό γιατρό, Το ΕΣΥ λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι και ενώ για 2,5 χρόνια βιώνουμε την πανδημία, έναν υγειονομικό πόλεμο».

«Γυρνάτε την ιατρική στο ’50 και το ‘60»

Τόνισε πως «με αυτό που επιχειρείτε σήμερα με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή/και εκτός ΕΣΥ, κάνετε το ακριβώς αντίθετο. Γυρνάτε την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του1970. Στο μοντέλο του καλού γιατρού. Όχι στο σύγχρονο μοντέλο της διεπιστημονικής συνεργασίας. Του καλού γιατρού που θα ψάχνει και θα εξυπηρετεί όχι τον ασθενή αλλά τον πελάτη και που πρόσβαση σε αυτόν θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά.

Αλλά ακόμη και αν πληρώνεται καλά από τον πελάτη, θα είναι πάντα ανταγωνιστής και όχι συνεργάτης του συναδέλφου του γιατρού. Γιατί ο συνάδελφος μπορεί να του φάει τον πελάτη. Και το πρόβλημα εδώ, δεν είναι πρόβλημα δεοντολογίας. Είναι πρόβλημα ουσίας. Γιατί σε αυτή τη βάση δε μπορούν καθόλου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής και να μεταφερθούν στη κοινωνία τα επιτεύγματα της προόδου που έχει επιτευχθεί στη σύγχρονη ιατρική γνώση».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Προτάσσοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σήμερα απαιτείται «ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα, ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δε μπορεί παρά να είναι Δημόσιο. Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δε μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια».

Καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό θα επιτευχθεί «Με αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Με την αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το braindrain. Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες. Με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης. Με τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας. Γιατι αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση και δέσμευση. Με την πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ».

Θα το καταργήσουμε

Τέλος προανήγγειλε την κατάργηση του νομοσχεδίου αυτού αφού όπως είπε «μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Γιατί αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο