Ειδικό Δικαστήριο: Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στον Νίκο Παππά





Ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016, επιλέγοντας την ανώτερη προβλεπόμενη, ενώ χρηματική ποινή επέβαλε στον επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, η ποινή για τον Νίκο Παππά ορίστηκε στα δύο έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής Εισαγγελέας ζήτησε να αποσταλούν τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα (η οποία έκανε λόγο σε χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του εργοδότης της προς τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Εισαγγελία προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα.

Το Ειδικό Δικαστήριο νωρίτερα κήρυξε την ενοχή του Νίκου Παππά καθώς επίσης και αυτή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα με ομόφωνη απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα ανακοίνωσε την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για πλημμεληματικού βαθμού παράβαση καθήκοντος ενώ για συνέργεια στην πράξη του κ. Παππά κρίθηκε ένοχος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον κ. Παππά για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Σήμερα στο δικαστήριο αντί της Εισαγγελέως έδρας Όλγας Σμυρλή που ζήτησε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων, παραστάθηκε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η κ. Σμυρλή είναι ασθενής.

Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και ότι προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψε εικονική -κατά τον επιχειρηματία- σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να καταθέσει εγγυητική επιστολή και να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στόχος, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν να λάβει ο επιχειρηματίας τηλεοπτική άδεια και το νέο κανάλι να είναι θετικά διακείμενο προς την τότε κυβέρνηση. Οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά τις θέσεις τους να τις ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Ο Νίκος Παππάς δεν έδωσε το «παρών» ούτε στη δίκη καθώς την χαρακτήρισε αλλά εξ αρχής «πολιτική».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη