Τέμπη: Η ''συγνώμη'' του Πρωθυπουργού μέσω της αστυνομικής βίας


Συγνώμη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζήτησε μέσω ανάρτησης του στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: «αυτονόητα, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη συγγνώμη, τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα».

Επιπλέον, εκφράζει τη δέσμευση ότι «η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες», προσθέτοντας ότι «τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης».

Παράλληλα, αναφέρει ότι θα ζητήσει «αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα», όπως επίσης και ότι θα προτείνει «σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

"Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου.

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.

Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους.

Όμως, ούτε αυτά φτάνουν. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω.

Ξέρω ότι πολλοί σήμερα θα θυμούνται τη φράση ενός προκατόχου μου ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Όμως όχι, δεν είναι μόνον αυτή. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, εκεί έξω, που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη.

Την είδαμε όλοι και μετά το τραγικό δυστύχημα. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών. Στον Στρατό. Αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν με ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σωρών. Ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν.

Το πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας είδαμε, επίσης, στους επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα. Αλλά και στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους.

Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την «κακιά την χώρα», αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Εδώ σταματώ. Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανάβουμε όλοι ένα κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα".



Κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές

Την ίδια ώρα η ελληνική αστυνομία έκανε και πάλι επίδειξη αναλγησίας, αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας και αυτό αποτυπώνεται στα βίντεο ντοκουμέντο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν αστυνομικούς της ομάδας "Δράση" να εφορμούν εναντίον του πλήθους που είχε απομείνει στο Σύνταγμα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και παρά το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε να πετούν κρότου λάμψης στα πόδια όσων βρίσκονταν στο σημείο.




Σε μία συγκέντρωση έντονης συναισθηματικής φόρτισης για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, με χιλιάδες κόσμου να εκφράζει την οδύνη του αλλά και την αγανάκτησή του για τις κρατικές παθογένειες που οδήγησαν στην τραγωδία, χωρίς όμως να συμβεί το παραμικρό, η αστυνομική βιαιότητα χτύπησε και πάλι, επιχειρώντας να διασπάσει την πορεία με τη γνωστή της μέθοδο. 
Από το μεσημέρι της Κυριακής, πολλά βίντεο έχουν κατακλύσει τα social media από χρήστες που θέλουν να μοιραστούν την οργή τους για την βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι εικόνες εκθέτουν την αστυνομία και προδίδουν την αλόγιστη χρήση βίας προς τους πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά. Πριν καν τα δάκρυα για την τραγωδία στα Τέμπη στερέψουν, το πλήθος έγινε στόχος των ανδρών των ΜΑΤ και των αστυνομικών της ομάδας "Δράση", που επιχείρησαν να επιβάλουν την.... τάξη.





Χημικά, κρότου λάμψης και ασύμμετρη βία παρά το γεγονός ότι στο στο κάλεσμα που απηύθυναν εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, ανταποκρίθηκαν μαθητές, φοιτητές, ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά.

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το σημείο όπου δυνάμεις των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης, επιχειρώντας να διασπάσουν τη συγκέντρωση και δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.


Μάριος Λώλος: Τραυματισμός φωτορεπόρτερ από χημικό της Αστυνομίας

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο φωτορεπόρτερ και πρώην πρόεδρος του σωματείου τους, Μάριος Λώλος, με ανάρτησή του στο Facebook, σύμφωνα με την οποία φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε σοβαρά από χημικό της Αστυνομίας.

"Ή δεν ξέρουν σημάδι ή το κάνουν επίτηδες. Τραυματισμός φωτορεπόρτερ από χημικό της αστυνομίας" ανέφερε συγκεκριμένα.

Κλέλια Ρένεση: Δέχτηκε χημικά από την Αστυνομία ενώ κρατούσε αγκαλιά το παιδί της

Παρούσα στο συλλαλητήριο που κάλεσαν εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί στον απόηχο του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη ήταν και η Κλέλια Ρένεση.

Η ηθοποιός, δημοσίευσε βίντεο στο Facebook, από την ώρα που η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών προς τους διαδηλωτές. Η ίδια ήταν ανάμεσα στον κόσμο που δέχτηκε τα χημικά, και κρατώντας αγκαλιά το παιδί της φαίνεται να φωνάζει "Ντροπή" προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ανάρτηση της ηθοποιού:

Η εκδοχή της ΕΛΑΣ για την επίθεση με χημικά στο Σύνταγμα

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία μετά το πέρας του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε η απρόκλητη επίθεση ομάδας αστυνομικών σε διαδηλωτές.

Αναλυτικά:

"Πρωινές ώρες Κυριακής 5 Μαρτίου 2023 με πρωτοβουλία διάφορων Σωματείων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, περίπου 10.000 ατόμων, στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ομάδα άνω των 200 ατόμων, τα οποία βρίσκονταν μέσα και στην περίμετρο της συγκέντρωσης και στη συνέχεια της πορείας, εκτόξευσαν μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα εν λόγω άτομα ευρισκόμενα στο τέλος της πορείας και συγκεκριμένα στην οδό Πανεπιστημίου, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών προκαλώντας παράλληλα φθορές σε κτίρια και οχήματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων και προχώρησαν σε 6 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τα 5 συνελήφθησαν.

Σημειώνεται ότι, από τις εν λόγω επιθέσεις τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών."

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη