Εκλογές 2023: Πάνω από 23.000 απόδημοι Έλληνες από 69 χώρες έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν




Πάνω από 23.000 απόδημοι Έλληνες από 69 χώρες σε πέντε ηπείρους έχουν υποβάλλει αίτηση για να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη διαδικασία επιθυμούν να συμμετάσχουν απόδημοι από Βιετνάμ, Χιλή, Ινδία ακόμη και από χώρες της νότιας Αφρικής. Οι περισσότερες, όμως, αιτήσεις έχουν υποβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα από το Λονδίνο, όπου διαμένει κι εργάζεται μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Ο συνολικός αριθμός των μέχρι στιγμής αιτήσεων ανέρχεται στις 23.034 εκ των οποίων οι 17.370 έχουν γίνει δεκτές, οι 4.086 βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι 1.578 έχουν απορριφθεί.

Η διαδικασία θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 12 Απριλίου, διότι σύμφωνα με το νόμο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία μπορούν να το πράξουν μέχρι 12 ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που προσδιορίζεται για τις 24 Απριλίου. Όσοι, δε, το πράξουν θα θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όσον αφορά στις χώρες από τις οποίες έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις, μία έχει γίνει από Έλληνα που ζει στη Λίμα του Περού, μία στο Κονγκό και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Κινσάσα, μία στο Καράκας της Βενεζουέλας και επίσης από μία στο Βιετνάμ, την Κένυα και τον Λίβανο.

Παρόντες στην εκλογική αναμέτρηση δηλώνουν επτά Έλληνες που κατοικούν στο Σαντιάγκο της Χιλής, πέντε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, έξι στη Βραζιλία και οκτώ στην Αργεντινή που ολοκληρώνει το παζλ των χωρών της Νότιας Αμερικής, ενώ 13 θα ψηφίσουν στην ελληνική πρεσβεία στο Μεξικό.

Εννέα αιτήσεις προέρχονται από την Ταϊλάνδη, 19 το Κουβέιτ, 83 στη Νότια Αφρική και 65 από την Σιγκαπούρη. Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας θα ψηφίσουν 41 πολίτες και 17 στην Ιαπωνία, χώρες που το ταξίδι για την Ελλάδα πέρα από το κόστος που έχει ξεπερνά τις 18 ώρες.

Την ευκαιρία να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου θέλουν να εκμεταλλευτούν και πέντε Έλληνες που ζουν στην Ινδία, τρεις στο Καζακστάν και επίσης τρεις στην Αιθιοπία. Ενδιαφέρον είναι ότι 27 αιτήσεις προέρχονται από τη Ρωσία.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου έχουν μετακομίσει για εργασία χιλιάδες νέοι. Οι περισσότερες εξ αυτών, 4.735, έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) με την μερίδα του λέοντος να είναι στο Λονδίνο (3.837). Ακολουθεί η Γερμανία με 3.360 σε 28 διαφορετικές πόλεις και το Βέλγιο με 1.559.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται 1.723 αιτήσεις από εννέα διαφορετικές πόλεις, από τον Καναδά 224 και από την Αυστραλία 177.

Οι προϋποθέσεις

Σημειωτέον ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

· Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν

· Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

· Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Εγγραφή στην πλατφόρμα

Ειδικότερα, για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

· να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

· να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος

· να έχουν πρόχειρους τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διαδικασία περνά μέσα από την σχετική ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠ.ΕΣ.

Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.

Τα βήματα της εγγραφής

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχετικό εγχειρίδιο που έχει εκδοθεί, προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:


Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης».

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία,

το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι ενδιαφερόμενοι αναθεωρήσουν, επιλέγοντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, τους δίνεται οι δυνατότητα μέχρι τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών να αποσύρουν τη σχετική αίτησή τους, ασκώντας τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ήταν αρχικά εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο