Δίκη Πισπιρίγκου: Ένταση κατά την κατάθεση εντατικολόγου που ανέλαβε την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή




Για ακόμη μία φορά η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και με την υπεράσπισης της κατηγορουμένης να μηνύει μάρτυρες.

Η δίκη συνεχίστηκε την κατάθεση της εντατικολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας Ευστρατίας Σαχινίδου, την οποία ο κ. Αλέξης Κούγιας μήνυσε για ψευδή κατάθεση καθώς δεν απαντούσε, όπως αναφέρει ο συνήγορος σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του για επιστημονικά ευρήματα. Μάλιστα ο συνήγορος της 34χρονης κατηγορουμένης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας υπέβαλε και δεύτερη μήνυση κατά της εντατικολόγου με αντικείμενο το θέμα της ΚΑΡΠΑ και του ενδεδειγμένου χρόνου διενέργειάς της.

Νωρίτερα η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου είχε προαναγγείλει ότι θα μηνύσει και την προηγούμενη μάρτυρα, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο του Ρίου, Γεωργία Παπανίκου, για ψευδορκία διότι «απέκρυψε ότι είναι πρώτη ξαδέλφη και φίλη του Μάνου Δασκαλάκη. Έχει πει ψέματα διάφορα» είπε ο συνήγορος.

Η κα. Σαχινίδου, κατά τη κατάθεση της οποίας ο κ. Κούγιας επανέφερε τα θέματα των μεταμοσχεύσεων λέγοντας στη μάρτυρα πως «εκεί στο Ρίο θέλετε παιδιά φυτά» και ρωτώντας «μήπως τα κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα τους;», είπε στο δικαστήριο πως η πρώτη εκτίμηση για την καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν καλή όταν το κοριτσάκι μεταφέρθηκε μετά την ανακοπή στην ΜΕΘ. Είπε επίσης πως υπήρχε αυξημένη τιμή τροπονίνης «που οφείλεται σε στρες και έλλειμμα οξυγόνου, η οποία μειώθηκε σταδιακά τις επόμενες ημέρες», ενώ συμπλήρωσε πως το παιδί εμφάνιζε επιδεινούμενη υπερτονία και σπαστικότητα μετά την αποσωλήνωση, η οποία διήρκεσε 12 ημέρες και δεν φαινόταν να αντιδρά στα ερεθίσματα.

Η γιατρός αναφέρθηκε σε όλα τα δεδομένα της Τζωρτζίνας μέχρι το εξιτήριό της τον Ιούλιο του 2021 και αφού είχε μεταφερθεί στο Ωνάσειο και είχε επιστρέψει στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας, αλλά και αργότερα μέχρι που το παιδί πέθανε τον Ιανουάριο του 2022.

«Στις 17/01/22 πριν την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο, είχε γίνει μαγνητική εγκεφάλου. Δύο ημέρες μετά ενημερωθήκαμε ότι το παιδί κάνει εμετούς. Στις 21 Ιανουαρίου 2022 είχαμε την πρώτη εισαγωγή στη ΜΕΘ. Έκανε αποκορεσμό και βραδυκαρδία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης νοσηλείας. τέθηκε το παιδί σε εγκεφαλογράφο και παρέμεινε σταθερό. Την επόμενη (22/01) αναφέρεται το ίδιο επεισόδιο. 

Κλήθηκα εγώ να τη δω. Το παιδί ήταν με οξυγόνο. Είχε ταχυκαρδία και λόγω όλης της κατάστασης το ανέβασα επάνω. Σύντομα βγήκε από το οξυγόνο. Ήταν συνεχώς σε μόνιτορ για να καταγράφουμε. Παρέμεινε 22 ώρες και δεν έδειξε πρόβλημα. Η τρίτη εισαγωγή ήταν στις 26 Ιανουαρίου. Την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε να φύγει και να πάει στην Αθήνα για να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις να δούμε από πού προέρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας για τις ημέρες πριν η Τζωρτζίνα «υποκύψει σε εγκληματική ενέργεια της μητέρας της», σύμφωνα με τη δικογραφία.

Η γιατρός ρωτήθηκε από την έδρα για την θεραπευτική υποθερμία, στην οποία τέθηκε το παιδί όταν έφθασε από το Καραμανδάνειο στο Ρίο και απάντησε πως είναι η ενδεδειγμένη διεθνώς μέθοδος στην ανακοπή για να μειωθούν βλάβες οργάνων και να προστατευθεί ο εγκέφαλος από οίδημα.

Πρόεδρος: «Είπατε είχαμε ένα εγκεφαλοπαθητικό παιδί. Τι σημαίνει αυτό;»

Μάρτυρας: «Είναι ένας εγκέφαλος που έχει υποστεί βλάβη έπειτα από διάστημα υποξαιμίας.»

Πρόεδρος: «Και λέτε "σιγουρευτήκαμε" μετά την αποσωλήνωση. Τι εννοείτε;»

Μάρτυρας: «Όταν κάποιος είναι διασωλημένος δε βλέπουμε πώς αντιδρά. Κάνει φυσιολογικές κινήσεις; Είναι σε κάμψη; Σε έκταση; Αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε πριν την αποσωλήνωση.»

Σε ερώτηση της προέδρου για τις αντιδράσεις των γονιών της Τζωρτζίνας, η μάρτυρας κατέθεσε: «Ήταν τυπικοί στις επισκέψεις. Ο πατέρας ήταν συναισθηματικός, έκλαιγε, χάιδευε το παιδί, η μητέρα ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, είχε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα. Ο πατέρας ρωτούσε περισσότερα πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσοχή ό,τι λέγαμε, αλλά οι ερωτήσεις της πολύ λιγότερες από του πατέρα.»

Όπως είπε η γιατρός, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της ανακοπής που υπέστη στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα, αποφασίστηκε να γίνει γονιδιακός έλεγχος, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε και η τοποθέτηση απιδινωτή – βηματοδότη στο Ωνάσειο.

Σε ερώτηση για την κεταμίνη η εντατικολόγος είπε: «Είναι φάρμακο που το χρησιμοποιούμε στη Μονάδα, όταν θέλουμε να επιτύχουμε βέλτιστη καταστολή. Η κεταμίνη δίνεται πάντα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για μικρό χρονικό διάστημα. Μεταβολίζεται γρήγορα. Η δοσολογία της είναι γύρω στο 1 με 2 mlgr. Έχει παρενέργειες όπως μυδρίαση, σπασμοί, ταχυκαρδία κ.ά.»

Εισαγγελέας: «Υπήρχε βελτίωση;»

Μάρτυρας: «Η μόνη βελτίωση που ίσως ήταν εμφανής ήταν ότι καταλάβαινε την παρουσία των γονέων της. Όταν η Τζωρτζινα μιλούσε με τον πατέρα της κι ήταν κοντά η μητέρα της έδειχνε ένα χαμόγελο, είχε μια έκφραση.»

Εξεταζόμενη από τον κ. Κούγια η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την ανακοπή αλλά και για τη διαδικασία που έγινε στο Καραμανδάνειο για την αναζωογόνηση, θέματα που ανέβασαν τους τόνους.

Κούγιας: «Σε τι ποσοστό χάνουν τη ζωή τους παιδιά μετά από ανακοπή; Είναι συχνό φαινόμενο;»

Μάρτυρας: «Έχω δει παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από ανακοπή.»

Κούγιας: «Μάθατε αν το παιδί αυτό πριν υποστεί την ανακοπή, είχε κάποια επεισόδια; Γνωρίζετε πόσες ημέρες έμεινε στο Καραμανδάνειο;»

Μάρτυρας: «Γνωρίζω ό,τι αναγράφεται στο ενημερωτικό.»

Κούγιας: «Με όσα σας διάβασα από το ενημερωτικό σημείωμα του Καραμανδάνειου, το παιδί αυτό είχε καλή κλινική εικόνα;»

Μάρτυρας: «Δεν μπορώ να αξιολογήσω. Ήρθε στην εντατική μετά από ανακοπή. Το έγγραφο είναι συνοδευτικό.»

Ο συνήγορος ρώτησε για ποιο λόγο συνεχίζεται η ΚΑΡΠΑ πέραν των 30 λεπτών: «Γιατί το κάνετε, τι θέλετε; Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να το αφήσετε. Γιατί δεν είναι παιδί πια, δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια και πόδια του», όπως ανέφερε.

Κούγιας: «Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται ότι συνεχίζετε και μετά τα 30 λεπτά;»

Μάρτυρας: «Οι οδηγίες των Άγγλων του 21ου Αιώνα και οι οδηγίες από την αμερικάνικη εταιρεία αυτές είναι.»

Κούγιας: «Σε ποιο σύγγραμμα είναι αυτά;»

Μάρτυρας: «Είστε πολύ έξυπνος, να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε.»

Κούγιας: «Πού να πάμε, στο Διαδίκτυο ή στον όρκο που δώσατε; Πού να τα βρούμε;»

Μάρτυρας: «Νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει.»

Κούγιας: «Η κυρία κατηγορουμένη υποβάλλει καινούργια μήνυση στην μάρτυρα για ψευδορκία. Δεν υπάρχει κανένα σύγγραμμα, κανένα εγχειρίδιο που να τα λέει αυτά. Δεν έχουν ειπωθεί σε κανένα συνέδριο.»

Μάρτυρας: «Σας είπα, είναι τα καινούργια δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικανικής Εταιρείας Εντατικής. Αυτά δεν ανακοινώνονται στα βιβλία, αυτές τις οδηγίες τις βλέπουμε όλοι οι εντατικολόγοι. Το αν θα συνεχίσει όμως από και εκεί και πέρα μια ΚΑΡΠΑ είναι και υποκειμενικό.»

Κούγιας: «Εσείς μαζί με τον κ. Ηλιάδη γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε να κάνετε μεταμοσχεύσεις….»

Μάρτυρας: «...»

Κούγιας: «Υπάρχει παρέμβαση της ηθικής της ιατρικής κατά την ανάνηψη; Γιατί η κα. Καραντζά λέει ότι υπάρχει το ζειν και το ευ ζειν. Και αναφέρει δεν ξεπερνάμε τα 20 λεπτά γιατί θα έχουμε βλάβες.»

Μάρτυρας: «Εγώ σας λέω ότι στη δίκη μου πορεία δεν έχω σταματήσει την ανάνηψη στα 30 λεπτά και ειδικά ενδονοσοκομειακά. Εάν είναι παιδί δεν σταματάς! Μη ρωτάτε ωράρια! Μην ρωτάτε! Όταν ήμουν στο ΕΚΑΒ ξεκινούσα από το ασθενοφόρο μέχρι το νοσοκομείο. Είχε τύχει να πάρω παιδί από την Ανδραβίδα και να το φτάσω στο Καραμανδάνειο! Τι σημαίνει πόσο;»

Κούγιας: «Λέτε χονδροειδέστατα ψέματα! Ξαναλέω και πάλι κυρία μου, έχετε κάνει ΚΑΡΠΑ με απινιδωτή και διασωλήνωση πέρα από 10-20’; Πόσες φορές;»

Μάρτυρας: «Αρκετές φορές! Όταν κάνω ΚΑΡΠΑ, η ΚΑΡΠΑ κρατάει πάντα πάνω από 30 λεπτά.»

Κούγιας: «Σε ποιο σημείο σταματούσατε;»

Μάρτυρας: «Μέσα στο νοσοκομείο δεν έχω σταματήσει ποτέ στα 30 λεπτά. Ποτέ! Δεν σταματάμε την ΚΑΡΠΑ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εγκεφαλική βλαβη. Δεν το σταματάμε!»

Κούγιας: «Μόνο στη δική σας μονάδα δεν σταματάτε! Μόνο!»

Πρόεδρος: «Έχετε στοιχεία κύριε συνήγορε;»

Κούγιας: «Κάτι έχουμε κι εμείς, δεν είμαστε κορόιδα! Πείτε μου μια περίπτωση παιδιού που να έγινε ανάνηψη χωρίς να έχει βαριές εγκεφαλικές βλάβες. Γιατί το κάνετε; Γιατί παραβαίνετε την ιατρική ηθική; Ενώ η επιστήμη λέει 10 και 20 λεπτά, εσείς γιατί το κάνετε; Και παραδίδετε ένα παιδί σε αυτήν την κατάσταση που δεν μπορεί να δει, να μιλήσει, να κουνηθεί, να καταλάβει; Γιατί παραδίδετε στη ζωή τετραπληγικά παιδιά; Στο Ρίο τα κάνετε αυτά, που κατά σύμπτωση στο Ρίο γίνονται και μεταμοσχεύσεις…

Πρόεδρος: «Έχει απαντήσει!»

Κούγιας: « Απάντησε η γιατρός με τις σπουδές στο Βελιγράδι; Απαντήσατε; Γιατί το κάνετε; Γιατί; Γιατί παραδίδετε τετραπληγικά παιδιά;»

Πρόεδρος: «Έχει απαντήσει.»

Ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να επιτρέψει να παραδοθεί φυλασσόμενο αίμα της Τζωρτζίνας «για να εξεταστεί τοξικολογικά από τον καθηγητή κ. Τσατσάκη, τον οποίο έχουμε ως μάρτυρα με ειδικές γνώσεις».

Παράλληλα,με άλλο αίτημα του: «Μετά την κατάθεση της Αγγελικής Καρατζά και την κατάθεση Ανδρέα Ηλιάδη ζητούμε να κληθεί να καταθέσει η παιδίατρος που παρακολουθούσε τα παιδιά της κατηγορουμένης, προκειμένου να διευκρινίσει αν τα παιδιά ήταν φροντισμένα, αν ζήτησε καρδιολογικό έλεγχο, αν υποψιάστηκε ότι οι θάνατοι των παιδιών δεν οφείλονταν σε παθολογικά αιτία» όπως είπε ο κ. Κούγιας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο