Υπουργείο Κοινωνικης Συνοχής και Οικογένειας: Τι θα κάνει και ποια επιδόματα θα διαχειρίζεται- Τι απάντα στον Τζήμερο
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης, επίδομα στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ "Σπίτι μου", καθώς και μια σειρά παροχών που αφορούν βρεφονηπιακούς σταθμούς περνάνε στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικης Συνοχής και Οικογένειας που αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη με υφυπουργό την Μαρία Κεφάλα. Τη σύσταση του νέου υπουργείου είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Η σύσταση του νέου υπουργείου θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο.
Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας το νέο υπουργείο. Πρακτικά, "σπάει" το υπουργείο Εργασίας, στα "δύο".
Αρμοδιότητες
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, κεντρική πολιτική του νέου υπουργείου θα είναι η στήριξη των νέων ζευγαριών ενώ μέλημά του θα είναι και το δημογραφικό ζήτημα. Στο νέο υπουργείο περνάει και το χαρτοφυλάκιο που αφορά τους παιδικούς σταθμούς, τα ολοήμερα σχολεία και τα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι" και "Νταντάδες στο Σπίτι".
Μέλημα επίσης του υπουργείου αναμένεται να είναι η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, η αναβάθμιση του ελέγχου των κοινωνικών επιδομάτων με ηλεκτρονική βάση για τα επιδόματα ανά δικαιούχο, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η αύξηση των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η αναβάθμιση της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και το πρόγραμμα "Σπίτι μου" που υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας. Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα διπλασιάσει τη χρηματοδότησή του προγράμματος από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν στο ξεκίνημά του, στο 1 δις.
Το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση επιτοκίου κατά 75%, δηλαδή τελικό επιτόκιο γύρω στο 1,5%, για νέους ή ζευγάρι με έως 2 παιδιά και επιδότηση 100%, δηλαδή άτοκο δάνειο σε τρίτεκνα ή πολύτεκνα ζευγάρια.
Ακόμη, το νέο υπουργείο θα υποστηρίξει 120 επιχειρήσεις για δημιουργία υποδομής βρεφονηπιακού σταθμού στο εσωτερικό τους και την κάλυψη της λειτουργίας αυτών για τα πρώτα δύο χρόνια.
Ερωτήματα
Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε αν και κατά πόσο το νέο υπουργείο θα διασυνδεθεί με το αντίστοιχο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα έχει στην ατζέντα του και την υποτιθέμενη ενσωμάτωση των προσφύγων που λαμβάνουν άσυλο και των παιδιών τους, καθώς και το αν θα διευρύνει τις αρμοδιότητες και τις δράσεις του προς την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, στους κόλπους της οποίας τελευταία παρατηρείται ραγδαία αύξηση φαινομένων βίας.
Ακόμη, η νέα υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, θα έχει να διαχειριστεί την πίεση που θα δεχθεί "εκ δεξιών", από κόμματα όπως το ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες αλλά και πάλι η Ελληνική Λύση, που ενδέχεται να θέσουν εντός Βουλής και τα ζητήματα των αμβλώσεων.
Να σημειωθεί εδώ πως και στους κόλπους της νέας κυβέρνησης υπάρχει και επισήμως στέλεχος που στήριζε ανοιχτά τη θεωρία του αγέννητου παιδιού, και συγκεκριμένα η υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από το 2019, όταν και διατύπωνε απόψεις που καμία σχέση δεν έχουν με την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.
"Η προστασία του αγέννητου παιδιού, συνιστά κορυφαίο ζήτημα ηθικής και αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Διότι ''το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως", είχε γράψει ενδεικτικά στο Twitter.
Σοφία Ζαχαράκη: Ποια είναι η νέα πρώτη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η Σοφία Ζαχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.
Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program), ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με θέμα "ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομικών".
Διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014. Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.
Ζαχαράκη για Τζήμερο: «Οι προσωπικές επιλογές μου δεν αφορούν κανέναν»
Λίγο πριν να ανέβει στο γραφείο της για να πιάσει δουλειά στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Σοφία Ζαχαράκη είχε και ένα σχόλιο για το απαράδεκτο tweet του πολιτευτή Θάνου Τζήμερου.
Ο κ. Τζήμερος είχε χαρακτηρίσει στο twitter την Υπουργό άγαμη και άτεκνη γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις.
«Εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα μου και νομίζω και από μία δυνατότητα να διοικήσω, αν μέχρι τώρα δεν έχω δείξει κάτι. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές μου επιλογές και δεν αφορούν κανέναν» ανέφερε αρχικά η κ. Ζαχαράκη.
Και πρόσθεσε: «Η αγάπη για τα παιδιά, η αγάπη για τον άνθρωπο δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν κρίνεται από προσωπικές επιλογές».
Ποια είναι η Μαρία Κεφάλα
Υφυπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας ανέλαβε η Μαρία Κεφάλα.
Η Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και συγκεκριμένα στο ιστορικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο Γ.Ν. Φιλιατών, στο Γ.Ν. Ιωαννίνων και στην 5η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.
Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της δημόσιας Υγείας, Προαγωγή υγείας σε παιδιά και εφήβους.
Μεγάλωσε και κατοικεί στην Ανατολή Ιωαννίνων. Είναι η μεγαλύτερη από τα δύο παιδιά του ιερέα Στεφάνου Κεφάλα με καταγωγή από τον Καραδήμα Ιωαννίνων και της Αννας Παπαρούνα από τη Λαΐστα Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένη από το 2014 με τον χειρουργό Κώστα Τεπελένη.
- Βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019.
- Μία από τους νεότερους βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
- Γραμματέας της Βουλής.
- Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
- Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.
- Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.
- Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Εκλεγμένη στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. από τις 22 Φεβρουαρίου 2020.
- Διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, ούσα η μικρότερη πρόεδρος ΝΟΔΕ πανελλαδικώς σε ηλικία μόλις 28 ετών
- Διετέλεσε αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Παμβώτιδας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.