Πώς σχολιάζουν Νέα Δημοκρατία και διεθνή μέσα ενημέρωσης την παραίτηση Τσίπρα



Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η αλλαγή σελίδας στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι φυσικά το κύριο θέμα συζήτησης και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.

Τον τόνο των γαλάζιων αντιδράσεων έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

“Ήταν μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, σε εθνικές εκλογές” σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι “Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος.”

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε δε να προσθέσει πως: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.”

Και ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: “Τα κόμματα, πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και πρέπει, πρώτα και πάνω από όλα, να προτείνουν ρεαλιστικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Σε αυτόν τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει. Του το εύχομαι ειλικρινά.”

Αυτή η – όχι και τόσο γενναιόδωρη – δήλωση του πρωθυπουργού για τον επί σειρά ετών βασικό πολιτικό του αντίπαλο, που πλέον αποχωρεί από την πολιτική πρώτη γραμμή, εκτός του ότι θέλει να στείλει το μήνυμα στους ψηφοφόρους πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει επειδή θα αλλάξει αρχηγό, αποτυπώνει και το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο:

Στη ΝΔ επιχαίρουν για την παραίτηση Τσίπρα, την οποία εκλαμβάνουν ως επισφράγιση της δικής τους πολιτικής κυριαρχίας μετά τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ως ρεβάνς για το 2015.

Πολλοί θεωρούν ότι δύσκολα θα βρεθεί εξ ίσου χαρισματικός επικοινωνιακά πολιτικός, ώστε να μπορέσει να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ σύντομα ξανά απειλή. Κάποιοι ακόμη και ότι η αποχώρηση Τσίπρα από το προσκήνιο θα επιταχύνει διαδικασίες ευρύτερες στο χώρο της κεντρο- αριστεράς και αναμένουν με ενδιαφέρον πως θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το momentum αυτό το ΠΑΣΟΚ.

Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι που εκτιμούν ότι όσο παρέμενε ο κ.Τσίπρας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε έναν εύκολο τρόπο να συσπειρώνει τη δικιά της βάση, από την “πατριωτική δεξιά” που δεν του συγχώρεσε τις Πρέσπες, μέχρι το κέντρο και το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που τον θεωρούσε “λαϊκιστή”. Διερωτώνται δε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει τώρα να σηματοδοτήσει με την ανάδειξη νέου αρχηγού στροφή στα αριστερά ή στο κέντρο. Και δείχνουν (ευλόγως από τη δική τους οπτική) να ανησυχούν περισσότερο για το δεύτερο, αφού ο χώρος του κέντρου είναι που ενδιαφέρει και τη ΝΔ.

Ουκ ολίγοι δε στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούσαν ότι ο κ.Τσίπρας επέλεξε να παραιτηθεί τώρα ώστε να διασώσει ό,τι μπορεί από το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο και εάν μπορέσει να επιστρέψει με κάποιον τρόπο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ


Στην ειδησεογραφία πολλών διεθνών μέσων βρίσκεται η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε έκτακτη δήλωσή του από το Ζάππειο, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως παραιτείται από την προεδρία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε δημοσίευμά του το Reuters, κάνει λόγο για "εισβολή" του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία "με μια ατζέντα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα το 2015".

"Ο Αλέξης Τσίπρας, που εισέβαλε στην εξουσία με μια ατζέντα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα το 2015, αποχώρησε από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος την Πέμπτη, έπειτα από μια βαριά εκλογική ήττα", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.



Το Associated Press σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή του να παραιτηθεί "μετά από μια συντριπτική εκλογική ήττα".

"Ο Τσίπρας, 48 ετών, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 έως το 2019 κατά τη διάρκεια πολιτικά ταραγμένων ετών, καθώς η χώρα αγωνιζόταν να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τερματίσει μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.



Στη θεματολογία και του BBC βρέθηκε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, απόφαση η οποία πάρθηκε "μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής".

"Ανέβηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ για να ξεπεράσει τη μαζική κρίση χρέους της Ελλάδας. Αλλά αρνήθηκε αυτές τις δεσμεύσεις αμέσως μετά, και πολλοί Έλληνες τον θυμούνται ως πολιτικό που παραλίγο να διώξει τη χώρα από την ευρωζώνη", αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.



Από την πλευρά του, ο Guardian κάνει μια αναδρομή στην πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Ο Τσίπρας υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 έως το 2019 σε πολιτικά ταραχώδη χρόνια, καθώς η χώρα πάλευε να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τερματίσει μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης".

Εστιάζει, δε, στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντςα ότι "έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της".





Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "o Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του μετά τη συντριπτική ήττα στις κάλπες, ενσάρκωσε κάποτε την περιφρονητική στάση της Ελλάδας κατά της λιτότητας απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της, πριν από μια στροφή 180 μοιρών που δυσαρέστησε τους υποστηρικτές του.

Στη δίνη της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015, ο 40χρονος τότε μηχανικός είχε κατακτήσει την εξουσία με την υπόσχεση να καταργήσει τους όρους των πιστωτών που είχαν επιφέρει μαζικές απολύσεις και μεγάλες περικοπές μισθών στους Έλληνες".

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη