Θεωρίες συνομωσίας για τις φωτιές "υποδαυλίζει" ο Βορίδης




Το αφήγημα περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού, με σκοτεινές έως συνομωσιολογικές προεκτάσεις, καλλιεργεί σιγά σιγά η κυβέρνηση, καθώς πλέον επικρατεί οργή και στη βάση της Νέας Δημοκρατίας για τις φωτιές, ιδίως μετά τα γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο.

Τις θεωρίες αυτές υποδαυλίζει, απευθυνόμενος ιδίως στο δεξιό ακροατήριο, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στο Open εξέφρασε αμφιβολίες εάν και οι 600 πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στις τελευταίες δέκα ημέρες, ήταν τυχαίες.

“Μου προξενεί εντύπωση το γιατί υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πυρκαγιών τη χρονική στιγμή που οι καιρικές συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για την εξάπλωσή τους. Δεν είναι μόνο η ζέστη, είναι και ο αέρας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές είναι εμπρησμοί. Προφανώς, εδώ, καταβάλλεται προσπάθεια και από την Ελληνική Αστυνομία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενδεχομένως σε έναν βαθμό και από (Εθνική) Υπηρεσία Πληροφοριών για να δουν εάν υπάρχει κάτι”, είπε ο κ.Βορίδης. Και στο ερώτημα εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, απάντησε με διφορούμενο τρόπο: "Δεν μπορώ να το πω αυτό, λέω όμως ότι οι υπηρεσίες προσπαθούν να διακριβώσουν και τέτοια χαρακτηριστικά".

Τίθεται βέβαια το ερώτημα εάν οι πυρκαγιές είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με στόχο την κυβέρνηση και την εθνική άμυνα και ειδικά εάν κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι έβαλαν τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο, ποιες οι ευθύνες της πολιτείας που οι φλόγες έφτασαν στην αποθήκη των πυρομαχικών προκαλώντας εκρήξεις.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο, ο κ. Βορίδης είπε πως "ενώ είχαν ληφθεί τα μέτρα, ενώ ήταν παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ υπήρχε πυρασφάλεια στο στρατόπεδο, ενώ είχε γίνει αποψίλωση, η εκτίμηση που έγινε είναι πως, λόγω του αυξημένου θερμικού φορτίου και για λόγους ασφαλείας, έπρεπε να εκκενωθεί η περίμετρος. Αυτό που φοβούνταν, κυρίως, είναι το θερμικό φορτίο".

Ερωτηθείς εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι μπήκε φωτιά στην περιοχή κοντά στο στρατόπεδο, απάντησε "προφανώς", προσθέτοντας: "Τον προβληματισμό που η ερώτησή σας εκφράζει, είμαι σίγουρος ότι τον έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες".

Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε επίσης ότι πίσω από τις πέντε μεγάλες φωτιές υπάρχουν και άλλες 595 που σβήστηκαν εγκαίρως το τελευταίο δεκαήμερο.

“Ο πρωθυπουργός είχε πει και ισχύει ότι η συνθήκη της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης είναι εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις 46 βαθμούς και 7 Μποφόρ επί 11 ημέρες και 600 φωτιές, ναι, είναι βελτιωμένη η συνθήκη”, υποστήριξε. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν ξέρει εάν μπορεί να υπάρχει Πυροσβεστική που "να σβήνει 600 φωτιές σε 10 ημέρες κάτω από τις ακραίες αυτές συνθήκες".

Όσον αφορά τους πολίτες που χάθηκαν από τις φωτιές στη Μαγνησία, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι σε δύο περιπτώσεις "υπήρξε άρνηση συμμορφώσεως με τις οδηγίες εκκενώσεως". Διευκρίνισε πάντως ότι δεν το είπε για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να γίνει κοινή συνείδηση ότι οι εκκενώσεις, εν τέλει, "έχουν σώσει ζωές σε αυτές τις συνθήκες".

Ταυτόχρονα, "οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες", ανέφερε, φέρνοντας το παράδειγμα της Ανατολικής Αττικής. Όπως συμπλήρωσε, το παρόν σύστημα αποζημιώσεων τέθηκε σε ισχύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν υπήρχε πριν.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο