Ψάχνουν να γεμίσουν το καλάθι του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ




Μέτρα με θετικό πρόσημο, που θα μπορούσαν να γεμίσουν (τουλάχιστον επικοινωνιακά) το “καλάθι” του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, αναζητούν ήδη στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα επιδόματα και επιδοτήσεις, ώστε να υποστηρίξει πως ενδιαφέρεται για τα θέματα της καθημερινότητας. Η πολιτική αυτή άλλωστε εκρίθη επιτυχημένη με βάση τα αποτελέσματα των διπλών εθνικών εκλογών.

Την περασμένη τετραετία όμως η κυβέρνηση μπορούσε να κινηθεί σχετικά ελεύθερα, καθώς οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ χαλάρωσαν τόσο με τον κορονοϊό όσο και με την ενεργειακή κρίση. Πλέον όμως, επανέρχεται η δημοσιονομική “κανονικότητα” και άρα η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να επιτύχει πλεόνασμα πέραν των στόχων και αφετέρου να έχει πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα από τα βασικά μέτρα που θα ήθελε να μπορεί να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφορά άλλωστε ακριβώς σε ένα νέο σχήμα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και λοιπών παρόχων, που θα αφορά όμως ειδικότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ενώ σχεδιάζεται και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

Στο τραπέζι είναι επίσης νέα επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση κατά τα λοιπά σηκώνει ψηλά όσον αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός έχει επιπλέον ήδη προαναγγείλει επίδομα για τους συνταξιούχους που δεν έχουν δει αυξήσεις λόγω της προσωπική διαφοράς. Και ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορεί να δώσει και ένα οριζόντιο επίδομα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα πρέπει να τηρήσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες, καθώς το φθινόπωρο αναμένονται τα νεότερα όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, στην οποία το Μαξίμου έχει ποντάρει και πρακτικά και επικοινωνιακά.

Βέβαια η ΔΕΘ θα αποτελέσει το βήμα, από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του για την επόμενη τετραετία, σχεδιασμό με ένα σαφές ιδεολογικό πρόσημο. 

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί μάλιστα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο και ενδεχόμενως τελικά να “σπάσει” στα δύο. Αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία ώστε με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος η κυβέρνηση να βρει παραθυράκι για να περάσει επί της ουσίας ιδωτικά ΑΕΙ και χωρίς αναθεώρηση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο