Βούλη: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για τις φωτιές




Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών. 

Όλοκληρόθηκε η διαδικάσία των πρωτολογιών και αυτή την ώρα στο βήμα έχει ανέβει η πρόεδρος της Πλευσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου για την δευτερολογία της.

Δείτε Live:

 
 
Μητσοτάκης: «Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα – Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι»



«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα, όλοι είμαστε πληγωμένοι», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «φέτος προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα, η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα και πιο απειλητική.

«Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, σοβαρότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα».

Αναφέρθηκε στους εμπρηστές, είπε ότι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν αποδεκτά.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. «Είμαστε όλοι πληγωμένοι» τόνισε και διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

«οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ακουστούν προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για την επόμενη ημέρα.

«Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική»

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρών αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο»

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση» 

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αύξηση προστίμων και ποινές φυλάκισης ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112»

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄ αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.

«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο , λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

«Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών»

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, είπε.

«Θεσμοθετούμε το evrospass» – Μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης έως το τέλος του 2023 για τον Έβρο

«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη» πρόσθεσε.

Σωκράτης Φάμελλος: «Κύριε Μητσοτάκη εκθέσατε τη χώρα, η εξέλιξη και οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι δικής σας πολιτική ευθύνη»


Με σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κάνοντας λόγο για προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού στην διαχείριση την κατάστασης των πυρκαγιών λέγοντας μάλιστα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «εκθέσατε τη χώρα, δεν είναι επιτυχίες σας αυτά που έγιναν» ενώ πρόσθεσε πως «η εξέλιξη και οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι δικής σας πολιτική ευθύνη».

«Είναι ανήκουστο ότι φτάσαμε ξανά σε μια συζήτηση, γιατί έχουμε ανυπολόγιστες και μη αναστρεπτες ζημιές, ζωές, περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, βασικές υποδομές, εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, κινδύνεψαν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις».


«Για 13η μέρα καίγεται ο Έβρος και είναι επί της πρωθυπουργίας κ. Μητσοτάκη καθώς κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας του δάσος του Δαδιάς» ενώ υπογράμμισε πως «η αξία της ανθρώπινης ζωής αδιαπραγμάτευτη».

«Οι δεσμεύσεις σας δεν έγιναν πράξη» είπε και πρόσθεσε τα ίδια είχαμε ακούσει και πέρυσι: Αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη. Εσείς έχετε την ευθύνη. Δεν περιμένουμε ένα ρεπορτάζ για το τι συνέβη. Δεν είναι επιτυχία ότι αδειάσατε ένα νοσοκομείο και ότι απομακρύνατε τα αεροπλάνα από τη Νέα Αγχίαλο.

«Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος για συγγνώμες. Οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες. Τα έχετε ξαναπεί. Τώρα αυτό κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και συμφωνούμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση.Τη μια φταίνε οι εμπρησμοί, την άλλη ο αέρας, ενώ τώρα βλέπουμε και σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας και δεν είστε νέα κυβέρνηση. Κυβερνάτε 4 χρόνια. 

Τώρα μιλάτε για αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Από ποιον παραλάβατε; Δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Στερείτε από τη χώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Στερείτε την πρόοδο. Θέλουμε αναβάθμιση των εργαλείων της Πολιτείας. Θέλουμε και συνέχιση της Πολιτείας. Παραλάβατε δασική πολιτική και την παγώσατε. Τα σταματήσατε το 2019. Είναι δημοσιευμένα αυτά. Εμείς φροντίσαμε, παρά τις μνημονιακές συνθήκες, να θωρακίσουμε τη χώρα.

Κλείνοντας ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «μπορείτε να να εξασφαλίσετε ότι στη χώρα μας θα υπάρχει πρόοδος και όχι ανασφάλεια; Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα ζούμε καλύτερα. Εμείς δεν θέλουμε μια ανασφαλή χώρα, θέλουμε της ασφάλειας και της προόδου».

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα της αποτυχίας του τους πυροσβέστες»


Για κυβέρνηση "αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας" που βιώνουν οι ελληνίδες και οι έλληνες από τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές.

"Πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης γης, συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής. Δεν αναγνώρισε κανένα λάθος. Επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα της αποτυχίας του τους πυροσβέστες" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως "καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης ανευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού" επισημαίνοντας την έξαρση της ακρίβειας, το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία, τα ενοίκια που καλπάζουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία, τις εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών, την επέλαση, όπως είπε, 200 νεοναζί χούλιγκαν που παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας".

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως "μηχανισμό συγκέντρωσης εξουσίας, αλλά διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι".

Με τη ενδεικτική φράση σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε "καμένη γη", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφορά ασκώντας οξεία κριτική στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως στην Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη κι υποστήριξε πώς η κυβέρνηση "θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια βόλτα του κ. Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες".

"Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην Βουλή, με διάθεση δημιουργικής λογιστικής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας,τον κ. Καραμανλή.Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής,και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο", υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει ασπίδα στη δική του αποτυχία τους πυροσβέστες, που δίνουν ακούραστα τη μάχη και πώς αμφισβητεί τα στοιχεία του δορυφορικού συστήματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για τη συνεχιζόμενη πύρινη κόλαση στη Δαδιά του Έβρου, όπου έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα, όπως στη Ρόδο και την Πάρνηθα , ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Τόνισε ότι ίδιος, στη θητεία στην Ευρωβουλή συνέβαλε προσωπικά στη δημιουργία του μηχανισμού rescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Υπενθύμισε πώς όταν το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και την βιώσιμη ανάπτυξη, η ΝΔ μίλαγε για "πράσινα άλογα". "Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει, η πρακτική σας παραμένει η ίδια. Αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης, όπου οι Ευρωβουλευτές σας, τον καταψήφισαν. Αλήθεια εσείς τί σκοπεύετε να κάνετε;", είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

"Κάτι, λοιπόν, πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου αποσυντονισμού. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός αλλά ούτε και η απαιτούμενη επένδυση στην πρόληψη", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς επικαλέστηκε τις δηλώσεις της κ. Βούλτεψη πώς "ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε", του κ. Σκέρτσου για "15 παράλληλες εστίες στη Δαδιά" και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, "που άλλοτε το Μαξίμου "άδειαζε" σε δημοσιεύματα και άλλοτε "στήριζε", υποσχόταν ότι θα τιμωρηθούν οι αλιτήριοι", όπως είπε .

Μάλιστα με αφορμή αναφορές του κ. Βορίδη που διερωτήθηκε δημόσια αν πίσω από την πυρκαγιά στη Ρόδο είναι ξένοι πράκτορες κάλεσε τον πρωθυπουργό αν έχει στοιχεία για πράκτορες και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, να τα προσκομίσει στην εθνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

"Επενδύσατε και πάλι επικοινωνιακά σε μια θολούρα, για να κρύψετε τις αστοχίες, τις αδυναμίες και τις αποτυχίες σας, φέρνοντας μας στο μυαλό τις «δορυφορικές αποδείξεις"που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι. Και δίνοντας τροφή στη μισαλλοδοξία των αυτόκλητων σερίφηδων", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλιμάκωσε ειδικότερα την κριτική του στη κυβέρνηση εστιάζοντας στην ανεπάρκεια σχεδίου πρόληψης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών λέγοντας πώς το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αποδείχτηκε ένα κέλυφος κενό περιεχομένου. «Είναι στην πραγματικότητα ένα υπουργείο πυροσβεστικής», τόνισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε δέσμη προτάσεων, για να αποκτήσει η χώρα , όπως ανέφερε, την απαιτούμενη ανθεκτικότητα και όχι να είναι έρμαιο των πυρκαγιών κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε:
  • Να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών, το προεδρικό διάταγμα 575 που ισχύει από το 1980.
  • Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς.
  • Δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού και την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν όπως το Αστεροσκοπείο ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
  • Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής. Όπως συναινούν όλοι οι ειδικοί οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα.
  • Είναι αναγκαία η κατάρτιση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές natura 2000 ,στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών. Πρέπει οι διαχειριστικές μελέτες, να προβλέπουν και τη διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
  • Ουσιαστική αξιοποίηση της πληθώρας των διαθέσιμων εθελοντικών ομάδων βάσει της εξειδίκευσης που διαθέτουν με κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης και καλύτερη ενσωμάτωση τους στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας .
  • Κάλυψη των κενών στο πυροσβεστικό σώμα και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς το φετινό καλοκαίρι πρέπει να γίνει μάθημα. "Πέρυσι η φωτιά στη Δαδιά έσβησε με τη βροχή. Φέτος η καταστροφή στον Έβρο είναι ολοκληρωτική και στην Πάρνηθα, κάηκαν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

Ακόμη και περιοχές, που μόλις είχαν αρχίσει να αναζωογονούνται. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, ούτε όμως και ανοχή από τους πολίτες για πειραματισμούς, αβελτηρίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η προστασία του λιγοστού πράσινου στη χώρα είναι εθνική προτεραιότητα.Αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών, τα παιδιά μας, το μέλλον μας", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

"Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της συζήτησης με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών.

Θ. Παφίλης: «Η κυβέρνηση πήρε μηδέν στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών»


«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε θεατές στο ίδιο έγκλημα. Όσες δικαιολογίες και να αναζητήσετε στην κυβέρνηση, όσα προσχήματα κι αν χρησιμοποιήσετε, εσείς και η πολιτική σας είναι ο αυτουργός αυτού του εγκλήματος που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και αποψιλώνει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Για μια ακόμη χρονιά έχουμε το ίδιο και ακόμη χειρότερο σκηνικό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Το ΚΚΕ είχε εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε ως χώρα με τις πυρκαγιές, μέσω αλλεπάλληλων ερωτήσεων που είχαμε καταθέσει στη Βουλή. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μονάχα ο εφησυχασμός και η παρουσίαση μιας «μαγικής» εικόνας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Απέναντι σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί» και συμπλήρωσε πως «σήμερα ακούσαμε και πάλι υποσχέσεις. Ακούσαμε τα γνωστά επιχειρήματα και τις δικαιολογίες ότι φταίνε οι καύσωνες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι εμπρηστές, οι ασύμμετρες απειλές, όλα αυτά που λέτε συνήθως, με απόγειο την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης.

Επίκεντρο θα πρέπει να είναι η πρόληψη, ώστε να επιτευχθεί άριστος συνδυασμός οργάνωσης και δράσης επίγειων και εναέριων δυνάμεων, με προϋπόθεση την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πυρκαγιά. 

Φταίει η κλιματική κρίση για το γεγονός ότι δίνεται μόλις 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση; Για το ότι κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας; Φταίνε οι ακραίες συνθήκες για το γεγονός ότι λείπουν 2.000 δασολόγοι; Στο Δασαρχείο Λαυρίου, δεν υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης. Εάν λέμε ψέματα, διαψεύστε μας».

Επιπλέον σημείωσε πως «την τελευταία πυρκαγιά της Δαδιάς του Έβρου, χρησιμοποιήθηκαν οι 90 δασεργάτες του νομού. Κι ενώ από όλους αναγνωρίστηκε η καθοριστική τους συμβολή, η κυβέρνηση ακόμη τους χρωστάει 50.000 ευρώ που ήταν να τους δώσει. Αλήθεια, φταίει η κλιματική αλλαγή για το ότι έγιναν οι καθαρισμοί μόλις στο 1% των δασικών εκτάσεων που ήταν άμεσης προτεραιότητας;

Έγιναν αναθέσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με συμβάσεις, και τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον… Οκτώβριο. Μήπως φταίει η κλιματική κρίση και για το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τις μάνικές στους πυροσβεστικούς κρουνούς γιατί ήταν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι σε διάμετρο;».


Το τέλος των Σπαρτιατών: Μόνος ο Στίγκας στη Βουλή - Κατήγγειλε «κέντρα greek mafia»




Μόνος του εμφανίστηκε στα έδρανα της Βουλής ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της εσωτερικής διαμάχης στις τάξεις του ακροδεξιού μορφώματος.

"Οι κύριοι που λείπουν είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά. Το λέω με το θάρρος της γνώμης μου που είχα πάντοτε ως Έλληνας πολίτης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στίγκας από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, ενώ συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για "κέντρα greek mafia ή Δον Κορλεόνε που λένε πως και τι θα κάνουν και πότε θα το κάνουν".

"Η χώρα καίγεται, έχουμε τεράστια εθνικά θέματα, ελληνοτουρκικά, ταυτότητες, ψηφιακό νόμισμα και κάποιοι επιλέγουν αυτή την κατάσταση για να κάνουν τα δικά τους" συνέχισε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών για να δηλώσει τέλος πως "σε όλη τη ζωή του έχει πέσει" αλλά είναι "βαθιά δημοκράτης, δεν φοβάται κανέναν".

Θυμίζουμε ότι η εσωτερική κρίση ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο Βασίλης Στίγκας αποδοκίμασε δημόσια και μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουής τον βουλευτή του Κωνσταντίνο Φλώρο, όταν ο τελευταίος έκανε δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Κασιδιάρη. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανταρσία στο εσωτερικό της Κ.Ο. αφού σχεδόν όλοι οι βουλευτές συνυπέγραψαν κείμενο που αποδοκίμασε την στάση του Βασίλη Στίγκα. γεγονός πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα αφού μη κοινοβουλευτική ομάδα αποδοκίμασε τον πρόεδρό της.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, συνεδρίαση που θα γίνει εξ αναβολής, καθώς τη Δευτέρα, ο κ. Στίγκας επικαλέστηκε σοβαρό και επείγοντα προσωπικό λόγο και αποχώρησε από τη Βουλή, με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη συνεδρίαση να αναβληθεί.

Η κόντρα φαίνεται πως έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς πλέον οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ρήξη, με τον Βασίλη Στίγκα να μην ορίζει ημερομηνία για το συνέδριο των Σπαρτιατών, και τους βουλευτές να πιέζουν προς την άμεση διεξαγωγή του.

«Με το 112 οι πολίτες εκπαιδεύονται να το βάζουν στα πόδια» – ''Γαία πυρί μιχθήτω''

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος Κ.Ο. των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», Βασίλης Στίγκας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση λέγοντας «Όπως σε κάθε άλλη κρίση, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι επικρατούν πολεμικές συνθήκες και ότι ανάμεσά τους περιφέρονται αόρατοι εχθροί που απειλούν την υγεία, την ζωή τους, τα εδάφη τους και, τελικώς, την ασφάλειά τους».

«Για όλα φταίει πρωτίστως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα! Για όλα φταίει η Φύση που έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του ανθρώπου και στέλνει τις φλόγες της για να τον μετατρέψει σε παρανάλωμα του πυρός». πρόσθεσε


Όπως εκτίμησε «Την απώθηση των αρνητικών βιωμάτων στο υποσυνείδητό μας εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, η οποία αρνείται να εκπονήσει ένα σοβαρό προληπτικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν με μαθηματική βεβαιότητα το επόμενο καλοκαίρι».

Αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών καταλόγησε σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «ολες οι κυβερνήσεις απο το 1974 μεχρι σήμερα είναι παντελώς αχρηστες και ανίκανες και κυβερνούν με ΔΟΛΟ» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «επί μισόν αιώνα κατακαίγονται τα δάση της πατρίδας μας και το ανίκανο Παρακράτος ολων των κυβερνήσεων χρησιμοποιεί παρόμοιες δικαιολογίες που μοιάζουν βγαλμένες από το νοσηρό μυαλό του ίδιου σεναριογράφου»

Ο κ. Στίγκας παρομοίωσε την έκδοση απαγορευτικού κυκλοφορίας σε άλση και δάση όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιας με το μέτρο των λοκντάουν που εφαρμόστηκαν μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

«Αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας συνιστά μια μορφή κλιματικού ή περιβαλλοντικού λοκντάουν, και άρα το άρθρο 129 Ν. 4926/2022 που την προβλέπει έχει πρόβλημα συνταγματικότητας, αφού σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφο 4 του Συντάγματος διοικητικά μέτρα, και μάλιστα ατομικά, επιτρέπονται μόνο για λόγους προστασίας της υγείας» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε «Αλλα ακόμα και εάν είναι έτσι και επιβληθούν πραγματικά σκληρά μέτρα απαγόρευσης απο τον Μαιο εως τον Σεπτεμβριο θα ισχύουν για τους λαθρομετανάστες η μονο για τους Έλληνες κ. Μητσοτάκη;»

Για την αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος στο 112 για εκκένωση δήλωσε:

Εξαιτίας αυτού του μέτρου, οι πολίτες στερούνται την δυνατότητα να βοηθήσουν στην πυρόσβεση και εκπαιδεύονται να τηρούν μια φοβική στάση απέναντι στην φωτιά: Να το βάζουν στα πόδια, αποδεχόμενοι να δουν την επόμενη μέρα ότι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής έγιναν στάχτη. Κάποιοι, μάλιστα, που βλέπουν το ολοκαύτωμα της επόμενης ημέρας αυτοκτονούν!

Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης κατά την μετακίνησή τους στο καράβι «Αδαμάντιος Κοραής».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Οι φωτιές έχουν κομματικές και κυβερνητικές ευθύνες»


«Ο πρωθυπουργός ήρθε και κρατώντας καρφιά, είπε “μην μου κάνετε κριτική”. Και ποιος το έκανε αυτό, ο πρωθυπουργός – που έλεγε προεκλογικά ότι θα αλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Βελόπουλος επισήμανε: «Οι φωτιές είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουν κομματικό χρώμα. Συμφωνούμε δεν έχουν κομματικό χρώμα, αλλά έχουν κυβερνητική ευθύνη. Και άκουσα πάλι ότι φτύνει οι άλλοι. Και δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη».
Δημήτρης Νατσιός: «Το ''εκκενώστε'' είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών – Το μόνο που βλέπουμε είναι ''μαύρη ανάπτυξη''»


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος Κ.Ο. της «Νίκης», Δημήτρης Νάτσιος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές.

Η ομιλία ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας το φετινό καλοκαίρι ως Γολγοθά και μαρτύριο για πολλούς συμπατριώτες μας και τα ζητήματα διαχείρισης των πυρκαγιών αυτονόητα.


Αφού αναφέρθηκε σε κάποια στατιστικά στοιχεία για τις φετινές πυρκαγιές, σημείωσε ότι κλιμάκια του κόμματος πραγματοποίησαν αυτοψίες στον Έβρο, στην Αττική και νωρίτερα και στην Αγχίαλο, για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μαρτυρίες κατοίκων, όσο και σε εκθέσεις των υπηρεσιών που μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών και υποστήριξε ότι αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί. Σήμερα, οι περισσότερες υπηρεσίες του νομού (Αστυνομία, Στρατός, Συνοριοφυλακή, Δομές Υγείας, Δικαστήρια, Πυροσβεστική, Τροχαία…) ασχολούνται με την λαθρομετανάστευση και τα απόνερά της, τόνισε. 

«Αλήθεια, η εξ Ανατολών γείτων, όπου κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί δημοσίως διάφοροι παρακρατικοί να αυτοδιαφημίζονται ως εμπρηστές ελληνικών δασών, έχει άραγε κάποιο συμφέρον από την όλη εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο; Εσείς ο ίδιος κύριε πρωθυπουργέ μιλήσατε για «υβριδική απειλή». Από ποιούς εννοείτε; 

Πριν από λίγες μόλις ώρες, οι απόγονοι των σφαγέων και εμπρηστών της Σμύρνης και όλης της μαρτυρικής Μικρασίας, πανηγύριζαν την επέτειο της γενοκτονίας και του ξερριζωμού των Ελλήνων από την πανάρχαια κοιτίδα τους. Το ΝΑΤΟ διά στόματος του τουρκόδουλου Στόλτενμπεργκ τους έστειλε και συγχαρητήρια. Με αυτούς θα κάνετε διάλογο για το Αιγαίο;» αναρωτήθηκε.

Όσον αφορά το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, επισήμανε ότι ένα σοβαρό κράτος, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, και έτι περαιτέρω από το 2010 όπου οι αρμοδιότητες της Αγροφυλακής περιήλθαν στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

«Ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια «μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα», τα γνωστά UAV, προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει ούτε ένα UAV υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο και για πρόληψη και εν καιρώ πυρκαγιών, ώστε να μπορεί στρατηγικά να συντονίζει τα μέσα της. Αναγκάζεται να χρησιμοποιεί Ελικόπτερα, που και κοστίζουν πολύ περισσότερο και δεν μπορούν να πετούν συνεχώς» τόνισε και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των Ελλήνων επιστημόνων για κατασκευή των δικών μας UAV.

«Ένα σοβαρό κράτος δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων Υπουργών και Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για την δράση επίδοξων εμπρηστών.

Ένα σοβαρό κράτος θα φρόντιζε να επισκευάζει τα πυροσβεστικά του αεροσκάφη στην Ελλάδα για να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όχι να τα στέλνει για συντήρηση στην Γαλλία. Θα ανέθετε τον εκσυγχρονισμό τους στην πολύπειρη Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και δεν θα αγνοούσε τις προτεινόμενες λύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να γνωρίζει τί απαιτείται.

Ένα σοβαρό κράτος σε μία πυρκαγιά, θα προστάτευε τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις του Κράτους, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα με αποθήκες πυρομαχικών και δεν θα είχαμε τα θλιβερά, αλλά και ανήκουστα αποτελέσματα της Αγχιάλου. Αλήθεια σε ένα πόλεμο ο εχθρός τι περισσότερο θα μπορούσε να καταστρέψει; Θα μάθει ποτέ ο Ελληνικός Λαός τελικά τι καταστράφηκε στην Αγχίαλο; Τελικά δεν είστε επιτελικό κράτος, αλλά μυστικοπαθές κράτος» σημείωσε ο κ. Νάτσιος.

«Ένα σοβαρό κράτος θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στην Δαδιά. Τέλος ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και την δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και την γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης», δήλωσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία και χαρακτήρισε εγκληματική την καθολική εκκένωση των απειλούμενων οικισμών. «Δυστυχώς το “εκκενώστε” είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα: να εκκενώνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γηροκομείο, ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλήθεια, πού ξανακούστηκε εκκένωση νοσοκομείου, ούτε σε πόλεμο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!», ανέφερε.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε πώς γίνεται η κλιματική αλλαγή που επικαλείται η κυβέρνηση να αφορά μόνο τη χώρα μας και όχι τις γειτονικές χώρες που δεν υπέστησαν τόσο μεγάλες καταστροφές παρόλο που έχουν μεγαλύτερη έκταση.

Κατόπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει στοιχεία από τον ελληνικό λαό, όπως για παράδειγμα ότι η Σαμοθράκη έμεινε χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς επικοινωνίες (internet) και χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση καθώς και ότι στον Έβρο τραυματίστηκαν 3 στρατιωτικοί όταν η φωτιά απείλησε αποθήκες πυρομαχικών.

Σχετικά με την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, ανέφερε ότι το κάθε δάσος κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως «ταμειακή μηχανή» που θα προσφέρει παχυλά έσοδα, μέσω της άγριας εκμετάλλευσής του, υπό το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης. «Ωστόσο μέχρι τώρα το μόνο που βλέπουμε είναι “μαύρη ανάπτυξη” στο χρώμα του κάρβουνου» επισήμανε.

Αντίθετα εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της αστυνομίας και των εθελοντών και υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα, να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση.

«Δεν πρέπει οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να φύγουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, αποδεχόμενοι ότι στον τόπο τους στον Έβρο δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προοπτική», τόνισε.

«Όπως κάθε συμφορά που βρίσκει τον άνθρωπο έχει πνευματικό υπόβαθρο, έτσι και με τις πυρκαγιές πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια μέσα μας. Η ρίζα του κακού ξεκινά από την καμένη γη που φέρουμε μέσα μας.

Το κακό εξωτερικεύεται όλο και περισσότερο στο περιβάλλον μας, γιατί χάσαμε την αγάπη στον πλησίον μας, στον τόπο μας, στις κοινές μας αξίες και τα ιδανικά που θα έπρεπε να μας ενώνουν. Όσο ασφυκτιούμε από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου, τόσο δηλητηριάζεται και ο φυσικός αέρας που μας περιβάλλει», κατέληξε.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κάηκε ξανά η χώρα γιατί κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές»


«Ξεκινάμε με πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη και στις προηγούμενες καταστροφές που έπληξαν της χώρα από το 2007, έκανε λόγο για «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και για «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν». «Έχουν θύματα ανθρώπους, δάση, ζώα, ανθρώπινες κοινότητες, ανθρώπινες προσδοκίες και το μέλλον μας ολόκληρο», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ειπωθεί αυτό που είναι η πραγματικότητά: ότι κάηκε ξανά η χώρα μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές που κάηκε».

Επίσης, έκανε λόγο για «ευθύνες αυτοδιοκητικές, πολιτικές και κυβερνητικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και πάλι επέλεξε να διαχειριστεί την τραγωδία με «επικοινωνιακά μέσα» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να ζητήσει μια «συγγνώμη» και δεν προχώρησε «σε μια σοβαρή ανάληψη ευθύνης και μια εξίσου σοβαρή απόδοση ευθυνών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε.

Κλείνοντας , η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπρόσθετα, δέκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση του προσωπικού τής Πυροσβεστικής και των εποχικών, η αύξηση του προϋπολογισμού της πολιτικής προστασίας για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, η ενεργοποίηση των εγκαταλελειμμένων πυροφυλακίων, η διενέργεια εξεταστικής στη Βουλή για τα διαχρονικά εγκλήματα των πυρκαγιών.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Δύσκολα θα σβήσει η μέγα-φωτιά στον Έβρο»


Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στατιστικά γραφήματα για τις φωτιές σε Πορτογαλία, Ισπανία, σημειώνοντας ότι «στα μεσογειακά περιβάλοντα υπάρχει έντονη κυκλικότητα, έχουμε καλές χρονιές, στη καταγραφή καμένων στρεμάτων και κάποιες πολύ κακές».

«Οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις καίγονται, στα μεσογειακά κλίματα είχαμε και θα έχουμε πυρκαγιές που γίνονται πολύ δύσκολες προιόντος του χρόνου, αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών», σημείωσε και συνέχισε:


«Η Ελλάδα ιστορικά, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε κακή χρονιά το 2007, το 2021 και το 2023. Η Πορτογαλία είχε τραγική χρονιά το 2016 και το 2017».


«Πράγματι η Πορτογαλία έκανε μια πολύ καλή δουλειά και μιλήσαμε μαζί τους αλλά αυτό δεν τους απέτρεψε από το να έχουν ένα εκατ. καμένα στρέμματα πέρυσι επειδή είχαν κακές καιρικές συνθήκες.

«Μελημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλα τα δάση της ελληνικής Επικράτειας».

«Υπάρχει τεράστιες δυσκολίες να σβήσουμε τη φωτιά στον Εβρό. Γιατί δεν σβήνει αυτή η φωτιά; Γίνονται λάθη; πείτε μας, γιατί αυτά βαρύνουν την Πυροσβεστική, δεν από τη μια να χειροκροτείτε του πυροσβέστες. Δυστυχώς έγινε mega φωτιά και πολύ δυσκολα θα μπορέσει να σβήσει. 

Αυτή είναι η μόνη ζημιά την οποία δεν μπορούμε να επανορθώσουμε. Όσοι βρέθηκαν στη Δαδιά, και είναι τραγικό, δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Να αναρωτιέστε ποιοι τους ήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις που οδηγούν τους ανθρώπους σε ένα δάσος. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες κ. Φάμελλε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται μέσα στα δάση υπό προυποθέσεις», είπε επίσης απευθυνόμενος προς τον κ. Βελόπουλο.«Είστε εσεις και τα άλλα κομματίδια των fake news, λέτε ότι σαχλαμάρα λέτε με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε, νισάφι πια, δεν θα είστε στο απυρόβλητο».

«Επιβραδυντικό, δεν χρησιμοποιούν τα καναντέρ αυτά γεμίζουν από τη θάλασσα», διευκρίνησε προς τον κ. Βελόπουλο ο κ. Μητσοτάκης.

«Απαιτείται ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Δεν είναι υπόθεση των άλλων να σβήνουν τη φωτιά και κάποιοι άλλοι να περνάνε ένα ανέμελο καλοκαίρι», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες.

Δευτερολογία Φάμελλου: «Ένας κρυπτόμενος πρωθυπουργός που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες»

«Δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών στη σημερινή συζήτηση, ό,τι λογοπαίγνια και να κάνετε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος , κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ”στρατηγό άνεμο”».

Είπε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Έχετε επιλεκτική μνήμη;». 

Σχολίασε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με την πρωτολογία του «εκ των προτέρων να πει μικρόψυχους όποιον θα του έκανε κριτική για να αποφύγει την ευθύνη του». Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «καταθέσαμε προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, όμως δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα για θεσμικές αλλαγές, καμία μεταρρυθμιστική πρόταση». «Δεν υπάρχει καμία έμπνευση, ούτε καν για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;», σχολίασε.

Ανέφερε ακόμη ότι το κλίμα ανασφάλειας δεν οφείλεται μόνο στα τραγικά ατυχήματα και τις πυρκαγιές «αλλά και σε μια άλλη πολιτική που ασκείτε για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής που δημιουργούν και άλλα ζητήματα κοινωνικής συνοχής».

Δευτερολογία Ανδρουλάκη:«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι πρωταθλητές θράσους και αλαζονείας»


«Η πρωτολογία και η δευτερολογία του πρωθυπουργού, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν είναι μόνο πρωταθλητές σε καμένες εκτάσεις φέτος, αλλά πάνω απ' όλα είναι πρωταθλητές θράσους και αλαζονείας» σχολίασε στην δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στον πρωθυπουργό, ο οποίος τον είχε επιτιμήσει πως δεν έχει προτάσεις για το θέμα των πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ψέγει το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε επτά συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες δεν βρήκε μια κουβέντα να πει. «Αποδεικνύετε ότι δεν θέλετε να αλλάξετε τίποτα. 'Όλα πολύ καλά' και τέτοια καταστροφή δεν πάνε μαζί. 'Όλα πολύ καλά' και εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, δεν πάνε μαζί. 'Όλα πολύ καλά' και εκκενώσεις σε ένα νοσοκομείο δεν πάνε μαζί», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι μόλις ζοριστεί η κυβέρνηση, διατυπώνει σενάρια συνωμοσίας και δεν δίνει καμία απάντηση .«Σαχλαμάρες με το αζημίωτο δεν ακουμπούν μόνο αυτούς, κύριε Μητσοτάκη, αλλά εσάς και την κυβέρνησή σας που διασπείρετε fake news και συνωμοσίες, όποτε έρχεστε σε δύσκολη θέση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τόνισε: «Τέρμα πια, η αλαζονεία και ο γκεμπελισμός. Επειδή εμφανιστήκατε ως κήνσορας, μια παρατήρηση: Δεν μου αρέσει να κάνω μαθήματα. Αλλά δεν μπορεί με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, να λέτε ότι δεν ξέρουμε τι λέμε, δεν ξέρουμε τι κάνουμε, μας τα γράφουν».

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι ο νέος νόμος για την πολιτική προστασία είναι ακόμη ανενεργός, και 25 χρόνια μετά, η επαναφορά της κατάσβεσης στην Δασική Υπηρεσία, με τη μορφή τουλάχιστον που γινόταν στο παρελθόν, είναι ανεπίκαιρη γιατί είμαστε σε άλλη εποχή. «Αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είναι να πρωταγωνιστήσει η δασική υπηρεσία στην πρόληψη. Η ουσιαστική συνεργασία, με θεσμοθετημένο τρόπο, μεταξύ των υπηρεσιών στην κατάσβεση είναι επιβεβλημένη και ο ρόλος των δασολόγων, δασοπόνων και δασοφυλάκων πρέπει να είναι αναβαθμισμένος στη διαδικασία αυτή», ανέφερε.

«Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται να οραματιστούμε δημιουργικά για το μέλλον και όχι να συμβιβαστούμε με τις καταστροφές. Δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, και έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής και τον Ηλία Κασιδιάρη.

«Το ΠΑΣΟΚ αταλάντευτα εδώ και χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για να μπει ανάχωμα απέναντι στο φαινόμενο του νεοναζισμού….Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μια πρωτοβουλία που έπρεπε να μας ενώνει όλους, το σύνολο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, δεν δημιουργεί αυτές τις συνθήκες. Και μάλιστα με προσχηματικά επιχειρήματα. Γιατί αυτή η άρνηση;

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μας ενώνουν. Δεν είναι ζητήματα μικροδιαχείρισης, όπως είδαμε προεκλογικά από κάποια κόμματα. Για αυτό λοιπόν, με δική σας αποκλειστική ευθύνη, ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές για τον δήμο της Αθήνας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ενώ όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Τα προσωπεία έπεσαν! Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Και λυπάμαι, γιατί ένα θέμα που θα έπρεπε να μας ενώνει, αντιμετωπίζεται υποκριτικά από τη μεριά της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς λόγους. Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στον Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο της Αθήνας» διατράνωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κικίλιας: «Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απάντησε πειστικά στη Βουλή για τις πυρκαγιές»


«Ο πρωθυπουργός με νηφαλιότητα, δομημένα, με πειστικό τρόπο και χωρίς διάθεση να αποκρύψει κάτι, ενημέρωσε τη Βουλή και απάντησε στα καίρια ερωτήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία για το πολύ δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε φέτος από τις πυρκαγιές».

Αυτό αρκέστηκε να δηλώσει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας παραπέμποντας στην τεκμηριωμένη, όπως είπε, ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κλείνοντας έτσι την πολύωρη συζήτηση στη βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα.

«Γίνονται προσπάθειες, κάθε χρόνο, να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Πέρσι, με απόφαση του πρωθυπουργού προσελήφθηκαν 500 δασοπυροσβέστες - δασοκομάντος και φέτος ακόμα περισσότεροι», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενώ εξήρε τις τιτάνιες προσπάθειες και τις καθημερινές μάχες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μαζί με τις λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όλο το διάστημα του δύσκολο αυτού καλοκαιριού.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη