Νέα Φιλαδέλφεια: Πολιτικός "εμφύλιος" στην Κροατία για τους χούλιγκαν - Οι προκλητικές δηλώσεις και το "άδειασμα"




Αμηχανία αλλά και αμφισημία έχουν προκαλέσει στο Ζάγκρεμπ τα αιματηρά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας από χούλιγκαν της Ντίναμο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Μέχρι στιγμής, παρατηρείται μία διαφορετική στάση μεταξύ των πολιτικών ηγετών της χώρας στη φονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, με αποκορύφωμα την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο περιστατικό από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.

Οι "αιχμάλωτοι πολέμου" και το "άδειασμα" από Πλένκοβιτς

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλανοβιτς σχετικά με τους 101 Κροάτες που κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάνοντας λόγο για "αιχμαλώτους πολέμου":

"Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Είναι στο όριο του νόμου του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν σε αιχμαλώτους" τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

"Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;" είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

"Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα μέσα από μια ομάδα ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε", συμπλήρωσε στο τέλος.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ήρθε το "άδειασμα" από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος, σε μία σαφώς πιο ήπια τοποθέτηση, θέλησε με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές πως αποτάσσεται κάθε βίαιη ενέργεια και πως ο ίδιος τάσσεται ενάντια στον χουλιγκανισμό.

"Λέμε όχι στον χουλιγκανισμό. Λυπούμαστε που συνέβη. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, όχι της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να την προσβάλουμε", είπε αρχικά για να προσθέσει: "Δεν πήγαν εκδρομή, δεν πήγαν διακοπές, δεν πήγαν για τουρισμό στην Ελλάδα, πήγαν ενώ ήξεραν ότι δεν μπορούν να πάνε στον αγώνα. Και έγινε αυτό που έγινε".

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου πάντως είχαν και απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, με τον εκπρόσωπος του Υπουργείου, Στράτο Ευθυμίου, να αναφέρει: "Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου" είπε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε: 

"Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα."

"Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες" είπε τέλος ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Κροάτη ΥΠΕΞ: Η ελληνική δικαιοσύνη θα κρίνει αμερόληπτα

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινωνία με τον Κροάτη ομόλογό του με αφορμή την δολοφονική επίθεση στην Νέα Φιλαδέλφεια και την προφυλάκιση Κροατών φιλάθλων.

Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του Έλληνα φιλάθλου, καταδίκασε τη συμμετοχή των Κροατών φιλάθλων στα επεισόδια και εξέφρασε την πίστη του ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως γνωστοποιείται επίσης, ευχαρίστησε τόσο τις ελληνικές σωφρονιστικές αρχές όσο και την ελληνική Πολιτεία για τη συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Κροάτη ομόλογό του την πεποίθησή του ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο