Νίγηρας: Εκπνέει το τελεσίγραφο της ECOWAS προς τους πραξικοπηματίες – Απειλή για στρατιωτική επέμβαση




Με στρατιωτική επέμβαση απειλεί η ομάδα κρατών Δυτικής Αφρικής ECOWAS, καθώς εκπνέει εντός ωρών το τελεσίγραφο που έθεσε πριν από μία εβδομάδα στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα να επιστρέψουν την εξουσία στον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Το επιχείρημα της ECOWAS ότι η πολιτική κρίση της χώρας θα μπορούσε να εμποδίσει τον αγώνα της ενάντια στους τζιχαντιστές και να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στη Δυτική Αφρική, αντιμετωπίζεται ωστόσο με καχυποψία από την Αλγερία και το Τσαντ, γείτονες που δεν ανήκουν στην ECOWAS και αντιτίθενται στη χρήση βίας.


Την ίδια ώρα τα δικτατορικά καθεστώτα του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο προειδοποιούν ότι η στρατιωτική επιλογή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου και εναντίον τους.

Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα, προσεγγίζουν την ίδια ώρα τους μισθοφόρους της ομάδας Wagner για βοήθεια ενώ διακόπτουν την επικοινωνία με την Γαλλία.

Ώρες πριν από τη λήξη του τελεσιγράφου, εκατοντάδες νέοι ενώθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, για να φρουρούν σε δώδεκα κυκλικούς κόμβους μέχρι το πρωί, ελέγχοντας αυτοκίνητα για όπλα, όπως κάλεσαν οι πραξικοπηματίες ζητώντας συναγερμό ενάντια σε ξένη επέμβαση και κατασκόπους.

«Το τελεσίγραφο δεν έπρεπε να έχει ισχύ μίας εβδομάδας, αλλά μόνο 48 ώρες, δήλωσε ο Peter Pham, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής. «Τώρα οι πραξικοπηματίες έχουν χρόνο να εδραιωθούν στην εξουσία», πρόσθεσε.

Το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως σημαντικό πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους που θεωρούν τον Νίγηρα ως τελευταίο εταίρο κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, μια τεράστια έκταση νότια της ερήμου Σαχάρα, όπου τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απειλούν παράκτια κράτη όπως το Μπενίν, η Γκάνα και το Τόγκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και ευρωπαϊκές χώρες έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στον Νίγηρα. Η Γαλλία έχει 1.500 στρατιώτες στη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικό προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων σε βάση drone στην πόλη Agadez.

Η αβεβαιότητα στον Νίγηρα επιδεινώνει την καθημερινή ζωή για περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται μετά την επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων από την ECOWAS μετά το πραξικόπημα. Η Νιγηρία, η οποία προμηθεύει έως και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας στον Νίγηρα, έχει διακόψει μέρος της παροχής.

Οι ανθρωπιστικές ομάδες στον Νίγηρα έχουν προειδοποιήσει για «καταστροφικές επιπτώσεις» στις ζωές περισσότερων από 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο