Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου




Στο δικαστήριο φτάνει η πολύκροτη υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην εργαζόμενοι και μέλη της διοίκησης της οργάνωσης καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανήλικων την περίοδο που αυτοί φιλοξενούνταν σε δομές της οργάνωσης ανά την Ελλάδα.

Το σκέλος της υπόθεσης της «Κιβωτού» που αφορά στα πλημμελήματα διαχωρίστηκε υπό τον φόβο παραγραφής και η δίκη έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τρίτη. 

Σημειώνεται ότι ο πατέρας Αντώνιος διώκεται επιπλέον για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια. Για το τελευταίο απολογήθηκε στον ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως ότου κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η παραπομπή του σε νέα δίκη. Ο ίδιος υποστηρίζει εξ αρχής ότι όλα αυτά είναι μία σκευωρία.

Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που αφορά στα πλημμελήματα φέρεται να περιγράφονται κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τουλάχιστον 12 ανήλικων, την περίοδο 2018-2022 σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Ενδεικτικά, στο Διμήνι του Βόλου ανήλικος φέρεται να παρέμεινε για τρεις μήνες κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο. «Τού πήγαιναν μόνο φαγητό, ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα», σημειώνεται.

Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις στη δομή της «Κιβωτού» στον Άνω Βόλο. Έναντι 50 και 150 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα, δύο ανήλικοι φέρεται να έκαναν βαριές χειρωνακτικές εργασίες, καθαρίζοντας το έδαφος με χορτοκοπτικό μηχάνημα, φροντίζοντας τα ζώα και μεταφέροντας τις ακαθαρσίες τους σε τσουβάλια, από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Στην ίδια δομή, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, περιγράφεται ότι δύο ανήλικοι κρατήθηκαν στην απομόνωση για έναν και τρεις μήνες, αντίστοιχα. Ένας εξ αυτών ήταν κλειδωμένος σε δωμάτιο που διέθετε μόνο ένα στρώμα στο δάπεδο και μία κουβέρτα. Έβγαινε μόνο για τις αγροτικές δουλειές, πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου εργαζόμενου στη δομή, το ίδιο και για να πάει στην τουαλέτα.

Στη δομή της «Κιβωτού» στη Χίο τρόφιμος φέρεται να εργαζόταν στα μαγειρεία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, χωρίς αμοιβή. Ο ίδιος περιγράφεται ότι πέρασε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2021 «σπάζοντας πέτρες στο βουνό» και παραμένοντας κλειδωμένος στο δωμάτιο μετά τις 9 το βράδυ.

Άλλος ανήλικος στη Χίο φέρεται να παρέμενε επίσης «για σωφρονισμό» κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο, στο οποίο του πήγαιναν νερό και φαγητό. Έβγαινε μόνο για να πάει στο σχολείο, όπου του απαγορευόταν να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει παρόμοια περιστατικά στις δομές της «Κιβωτού» στον Κολωνό, την Πωγωνιανή Ιωαννίνων και την Καλαμάτα.

Σε άλλο σημείο στον φάκελο της υπόθεσης περιγράφονται περιστατικά ξυλοδαρμού. «Τους χτύπησαν επανειλημμένα με γροθιές και κλωτσιές και με ένα σιδερένιο αντικείμενο στο πρόσωπο και το σώμα, προκαλώντας τους μώλωπες και οιδήματα στο πρόσωπο και στα μάτια και αιμορραγία στα πόδια», σημειώνεται. Άλλοι φέρεται να δέχτηκαν επανειλημμένα χαστούκια, μπουνιές και κλωτσιές στο πρόσωπο.

Σε μία περίπτωση στη Διμήνι του Βόλου πέντε τρόφιμοι φέρεται να κλείστηκαν χωριστά στο οινοποιείο που λειτουργούσε στη δομή, όπου δέχτηκαν από εργαζόμενους χαστούκια και μπουνιές στο πρόσωπο και τα πλευρά. «Θα σε σκοτώσουμε», «Όχι μόνο θα σου σπάσω τα μούτρα, αλλά θα στείλω και στο νοσοκομείο», ήταν μερικές από τις απειλές που ακούστηκαν.

Οι κατηγορίες στο πλημμελειοδικείο αφορούν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανήλικου ευρισκόμενου υπό την προστασία του δράστη, με την μεθοδευμένη πρόκληση σε αυτόν σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία του και ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σε αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη, μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης, κι επιπλέον επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, απειλή, έκθεση και ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα.

Ο πατέρας Αντώνιος εξ αρχής αμφισβητεί την αξιοπιστία των άλλοτε φιλοξενούμενων στις δομές της οργάνωσης και μιλά για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ανήλικοι χρηματίστηκαν. Ο ίδιος έχει ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες υπεράσπισης άλλοι τρόφιμοι στις ίδιες δομές της «Κιβωτού». 

Ειδικά για την κατηγορία της ασέλγειας, ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός του πατέρα Αντώνιου είναι ότι ο πρώην τρόφιμος που τον κατήγγειλε, είχε παραβατική συμπεριφορά και επομένως λέει ψέματα – στην ανάκριση κατέθεσε ότι τη μέρα που φέρεται να τελέστηκαν οι ασελγείς πράξεις ο ίδιος και ο ανήλικος βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη.

Αυτό δεν εξηγεί, πάντως, πώς ο τελευταίος κατάφερε να πείσει άλλους τουλάχιστον 10 πρώην τρόφιμους σε δομές να καταγγείλουν μια σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως αναφέρονται στον φάκελο της δίκης που προσδιορίστηκε για την προσεχή Τρίτη. Τις κατηγορίες αρνούνται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την οικονομική διαχείριση στην «Κιβωτό του Κόσμου». Για το παραπάνω σκέλος της υπόθεσης ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης των κακουργημάτων της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης