Βουλή: Να ξεμπερδεύει με Ράμμο και Σκάνδαλο Υποκλοπών επιχειρεί η κυβέρνηση


 
Σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στοχεύει η κυβέρνηση να «ξεμπερδεύει» με την ΑΔΑΕ, τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο αλλά και συνολικά το Σκάνδαλο των Υποκλοπών για το οποίο έναν χρόνο μετά το ξέσπασμά του δεν υπάρχουν επαρκής απαντήσεις.

Στο κοινοβουλευτικό αυτό όργανο θα αναζητήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 προκειμένου να αντικαταστήσει τα μέλη της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής που έχει λήξει η θητεία τους. Γεγονός που πιθανότατα θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ΑΔΑΕ και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Χρήστο Ράμμο σε παραίτηση.

Αυτά ενώ το βασικό θύμα παρακολούθησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε χθες από την Βουλή την κυβέρνηση ως «επικίνδυνη» τονίζοντας πως με τις πρακτικές της εκθέτει διεθνώς την χώρα.

Η κυβέρνηση

Παρά το γεγονός πως στην συνεδρίασή της την ερχόμενη Παρασκευή η ΑΔΑΕ επρόκειτο να συζητήσει την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για την απροθυμία της να προσκομίσει στην Αρχή τα στοιχεία με το αιτιολογικό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη η κυβέρνηση επέμεινε, μέσω του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ότι απλά ακολουθείται η τυπική διαδικασία.

Όπως επισήμανε ο υπουργός «έχουμε αφήσει μέλη με ληγμένη θητεία πάνω από έναν χρόνο» υποστήριξε οπότε πρέπει «να ξεκινήσουμε κάποια στιγμή την προβλεπόμενη διαδικασία για την εκλογή των νέων μελών». Σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε προειδοποιήσει για την πρωτοβουλία αυτή. Μάλιστα άφησε υπονοούμενα για τον Νίκο Ανδρουλάκη αναρωτώμενος πως γνωρίζει ότι η αρχή επρόκειτο να επιβάλλει πρόστιμο.

Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη ο το κυβερνητικό αυτό υπονοούμενο απαντάται με ευθύ τρόπο, αφού επισημαίνουν ότι χθες το μεσημέρι, πριν ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέλθει στην Βουλή, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν την συγκεκριμένη πληροφορία. Άρα δεν πρόκειται για κάποια «ιδιαίτερη» πληροφόρηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα όμως στελέχη του κόμματος εξέφραζαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση επιλέγει την συγκεκριμένη συγκυρία για να κάνει την κίνηση αυτή, πέραν του προφανούς στόχου να αποφευχθεί το πρόστιμο στην ΕΥΠ.

Σημείωναν μάλιστα ότι εκ των πραγμάτων και με δεδομένες τις θέσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) προκύπτει πως η Ν.Δ θα επιτύχει την πλειοψηφία των 3/5 με κάποιο από τα κόμματα της ακροδεξιάς. Με βάση αυτό σχολίαζαν ότι προφανώς η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από την ακροδεξιά προκειμένου να προωθήσει τις μεθοδεύσεις της.



Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Θυμίζουμε πως χθες με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετώπισε σκωπτικά τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί του ότι συμπτωματικά γίνεται τώρα η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ. Όπως ανέφερε «είναι μια ακόμη “σύμπτωση”, που αθροίζεται σε συνέχεια των προηγούμενων “συμπτώσεων”.

“Σύμπτωση” η παρακολούθηση και μέσω ΕΥΠ και Predator. Δεν έχουν το Predator, αλλά μαζί παρακολουθούσαν. “Σύμπτωση” ότι δεν έδωσαν στην ΑΔΑΕ τον φάκελο από την ΕΥΠ, που με παρακολουθούσε ως δήθεν “εθνικό κίνδυνο”, γιατί πρέπει να δικαιολογήσουν ποιος είναι ο “εθνικός κίνδυνος” που επικαλείται η κ. Βλάχου. Και η απάντηση της επόμενης “σύμπτωσης” είναι οι ημερομηνίες: Από την αρχή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα όμως άφησε και πολιτικές αιχμές για τους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνοντας πως «στις 26 Ιουλίου από αυτό το βήμα σας κατέθεσα τον φάκελο μιας άλλης ανεξάρτητης αρχής, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του κ. Μενουδάκου, η οποία επί της ουσίας λέει ότι υπήρχαν πολλαπλά κρούσματα με το Predator

Ρώτησα τότε το σώμα αν υπάρχουν άλλοι υπουργοί ή βουλευτές, που παρέλαβαν αντίστοιχο ενημερωτικό φάκελο. Εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέγατε ότι υπάρχουν θύματα και σε εσάς. Στη Νέα Δημοκρατία. Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν; Να καταθέσουν τους φακέλους. Δεν κατατέθηκε τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους αρχικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς πέρσι το καλοκαίρι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε για «εθνικούς λόγους» που όμως δεν έχουν διευκρινιστεί. Ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν υφίσταται εθνικό ζήτημα που να σχετίζεται με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΙΚ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεση της πάντως στην κυβερνητική πρωτοβουλία εξέφρασε χθες και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε ακόμα και τον πιο κακό εαυτό της. 

Από τη μία προχωρά σε ένα νέο πραξικόπημα για να συνεχιστεί η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αντικαθιστώντας μέλη της ΑΔΑΕ, μια ημέρα πριν η Ανεξάρτητη Αρχή αποφασίσει για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ, λόγω μη συνεργασίας της στην έρευνα».

Η πρόταση

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν είναι δημόσια, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ είναι ο Αθανάσιος Παλιάτσος για την θέση του αναπληρωτή προέδρου και οι Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Σταύρος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Τρακάδας, Χαράλαμπος Τσιλιώτης για τακτικά μέλη.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο