Στο συρτάρι οι υποκλοπές με συμφωνία ΝΔ – Ελληνικής Λύσης


Η γενικευμένη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας – Ελληνικής Λύσης οδήγησε την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να αποφασίσει σήμερα την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ που έχει λήξει η θητεία τους.

Μια εξέλιξη που ουσιαστικά συνιστά «ταφόπετρα» στην διερεύνηση του Σκανδάλου των Υποκλοπών, μια και -όπως φαίνεται- αλλάζει τους συσχετισμούς στην ανεξάρτητη αρχή, ακυρώνοντας τις προσπάθειες του προέδρου της Χρήστου Ράμμου να «ξετυλίξει το κουβάρι» της υπόθεσης αυτής. Η τελική ψηφοφορία κατέγραψε 16 θετικές ψήφους (ΝΔ+Ελληνική Λύση) 8 αρνητικές και 2 παρών από την πλευρά του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι η αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ γίνεται μόλις μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση της ΑΔΑΕ με αντικείμενο της επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ, η οποία αρνείται να δώσει τα στοιχεία που -κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας- τεκμηρίωναν την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία και αποκαλύφθηκε πέρσι το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση πριν ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης για την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ απέρριψε την πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει αναβολή στην διαδικασία. 

Το σκεπτικό με την οποία στήριξαν την συγκεκριμένη πρόταση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν το ότι σήμερα, Παρασκευή, η ΑΔΑΕ θα συνεδρίαζε προκειμένου να συζητήσει την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ εξαιτίας της άρνησης της υπηρεσίας να παράσχει στην ανεξάρτητη αρχή τον φάκελο που αιτιολογείται η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με βάση αυτό επισήμαιναν ότι μία αναβολή θα αποτελούσε για την κυβέρνηση «μια ευκαιρία να διαλύσει τα σύννεφα που πλανώνται πάνω από αυτή την δυσώδη υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από τους εισηγούμενους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Θέση στην οποία συμφώνησε και η Ευγενία Λιακούλη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ της αναβολής τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ενώ ανάλογη πρόταση κατέθεσε επιστολικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το σκεπτικό που εξέφρασαν αντιδρώντες στην πρόταση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρχικά πώς δεν μπορεί να συνδέεται η δράση της ΑΔΑΕ με την κοινοβουλευτική διαδικασία του διορισμού των μελών της. 

Επίσης, σημείωσαν ότι σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αναβάλλονταν η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ θα έπρεπε να αναβληθεί εκ νέου και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Μάλιστα, ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος υποστήριξε ότι η αποδοχή μιας τέτοιας θέσης θα ήταν επιτιμητική για την ΑΔΑΕ αφού θα την παρουσίαζε ως εμπλεκόμενη με την κυβέρνηση.

Το τοπίο των συσχετισμών στην Διάσκεψη των Προέδρων ξεκαθάρισε η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Χήτα, βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, που δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής πρότασης δίχως να αιτιολογήσει την επιλογή του. Αντιθέτως, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ το οποίο μιλά για συναλλαγή κυβέρνησης και Ελληνικής Λύσης ενώ όπως είπε η κυβέρνηση στελεχώνεται από πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά, η στάση του προκαθόρισε ότι η κυβερνητική πρόταση θα λάβει 16 ψήφους, αφού λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ με την θετική ψήφο της Ελληνικής Λύσης.

Αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου των Σπαρτιατών Κ.Κόντη, ο οποίος δήλωσε πως σκόπευε να ψηφίσει θετικά, όμως άλλαξε την ψήφο του όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν δημοσιεύματα στον τύπο για σύμπραξη της κυβέρνησης με το κόμμα του.

Θυμίζουμε πως η πρόταση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ είναι ο Αθανάσιος Παλιάτσος για την θέση του αναπληρωτή προέδρου και οι Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Σταύρος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Τρακάδας, Χαράλαμπος Τσιλιώτης για τακτικά μέλη.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο