Σκάνδαλο υποκλοπών: Τα sms για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού «δείχνουν» κοινή δράση ΕΥΠ - Predator



Νέα και πολύ σοβαρά δεδομένα για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, αποκαλύπτονται από την εισαγγελική έρευνα και ενώ με απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς του πρωτοδικείου μπήκαν στο περιθώριο προκειμένου η έρευνα να συνεχιστεί από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.


Η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» σε σημερινό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, παρουσιάζει στοιχεία που εντόπισαν οι εισαγγελείς κατά την έρευνά τους τα οποία προκαλούν πολύ μεγάλο προβληματισμό και θέτουν νέα και άκρως σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή στο σκάνδαλο του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα στοιχεία έχουν να κάνουν με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), τα παραπλανητικά sms που δέχθηκαν πολίτες για τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού και μέσω των οποίων κατέστη δυνατή η παρακολούθησή τους ενώ παράλληλα καταδεικνύεται ότι ΕΥΠ και Predator αποτελούσαν κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» τα νέα στοιχεία που προβληματίζουν είναι τα εξής:
  • Τουλάχιστον πέντε από τους στόχους που επιλέχθηκαν για να τεθούν υπό παρακολούθηση μέσω Predator είχαν παγιδευτεί με links που σχετίζονταν με τα ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
  • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebooκ. Η Σίφορντ έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2021 έκλεισε ραντεβού για αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα. Στις 17 Σεπτεμβρίου έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της. Ωστόσο, στις 05.31 της ίδιας ημέρας έλαβε εκ νέου SMS με «μολυσμένο» link, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε σύνδεσμο.
  • Κάτι παρόμοιο συνέβη και με άλλους στόχους που τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέσω link και sms που σχετιζόταν με τον εμβολιασμό τους
  • Και το ερώτημα είναι. Πώς οι αποστολείς των κακόβουλων sms γνώριζαν ότι τα θύματα είχαν ήδη υποβάλει αίτημα για εμβολιασμό, την ίδια μάλιστα ημέρα που εστάλησαν τα μηνύματα με το παραπλανητικό link;

Στο ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με έρευνα στην ΗΔΙΚΑ, που είχε αναλάβει την αποστολή των SMS (από το 13034) για τον προγραμματισμό των ραντεβού του εμβολιασμού.

Η έρευνα δεν έδειξε ύποπτη διαρροή ή παρέμβαση προς διευκόλυνση των υποκλοπέων

Όμως, από την εξέταση που έγινε στα πρόσωπα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέσω των παραπλανητικών sms για τον εμβολιασμό τους, προέκυψε ότι πολλά άτομα 

  • εκτός από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη
  • ήταν υπό παρακολούθηση ήδη και από την ΕΥΠ πριν «μολυνθούν» από το Predator.


Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την έρευνα των υπευθύνων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπό τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο καθώς προέκυψαν τα εξής:

  • Μέσω της αποστολής παραπλανητικών links, είχαν παγιδευτεί συνολικά 92 κινητά 88 ατόμων, ενώ κατεγράφησαν ακόμα 150 απόπειρες και 200 δοκιμαστικές αποστολές SMS που περιείχαν αλλοιωμένους ιστότοπους.
  • Οι χειριστές του Predator είχαν προχωρήσει και σε «κατόπτευση» σελίδων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να στείλουν μέσω αυτών links με – κατά περίπτωση – ελκυστικό περιεχόμενο που θα παγίδευε τους στόχους τους. Έτσι, εκτός από «ειδησεογραφικές» ιστοσελίδες, «εφευρέθηκαν» και άλλες για αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, «αναρτήσεις» διαδικτυακών φίλων τους κ.ο.κ.

Στον πάτο η Ελλάδα σε θέματα Κράτους Δικαίου στην ΕΕ


Νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού «World Justice Project» για την αποτελεσματικότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Ο ελληνικός δείκτης σημειώνει νέα πτώση, όπως καταγράφεται στη σχετική λίστα, υποχωρώντας στο 1,4% σε σχέση με τις μετρήσεις της περασμένης χρονιάς, ενώ η χώρα παραμένει σταθερά μεταξύ των τελευταίων στην κατάταξη.

Ο εν λόγω δείκτης βασίζεται σε καταγραφές του δικονομικού συστήματος κάθε χώρας, τους περιορισμούς που επιβάλλει κάθε κυβέρνηση, η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών.

Η ελάχιστη πρόοδος των ερευνών της Δικαιοσύνης όσον αφορά το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, αποτελεί σύμφωνα με το Euractiv, έναν από τους λόγους για τους οποίους υπέστη περαιτέρω μείωση ο ελληνικός δείκτης. 

H Ελλάδα είναι η τρίτη από το τέλος στη λίστα που αφορά τις χώρες της ΕΕ με «σκορ» 0,61, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, όπου σημειώθηκε πτώση 2,2% και 4,3% αντίστοιχα στους σχετικούς δείκτες συγκριτικά με το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που καταγράφει και σημειώνει τις υποθέσεις που αφορούν τους κανόνες Δικαίου σε παγκόσμια κλίμακα, οι 14 από τις 27 χώρες της ΕΕ είδαν πτώση στους σχετικούς δείκτες για το 2023, με την Ελλάδα (1,4%) και το Βέλγιο (1%) να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Στον αντίποδα, εμφανώς βελτιωμένους δείκτες εμφάνισαν οι Βουλγαρία και Σλοβενία, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί.




Όσον αφορά τη συνολική εικόνα στην ΕΕ για το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται 29η ανάμεσα σε 31 χώρες, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.



«Ο δείκτης εφαρμογής του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη για χρόνια. Η χώρα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στη λίστα του World Justice Project», επισημαίνει το Euractiv, υπενθυμίζοντας ότι υποθέσεις που αφορούν την ελληνική δικαιοσύνη έχουν απασχολήσει και τις σχετικές εκθέσεις που συντάσσονται ετησίως στις Βρυξέλλες.

«Το 2023, η ευρωπαϊκή έκθεση για την Ελλάδα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το “ελληνικό Watergate”, με τα τηλέφωνα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων να έχουν επιμολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator.


Αν και το σκάνδαλο ξέσπασε το 2022, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει -ως τώρα- μηδενική πρόοδο στις έρευνές της. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συγκάλυψης της εμπλοκής όσων είναι υπεύθυνων για το σκάνδαλο», τονίζει το Euractiv.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο