Νέα λίστα με ομήρους στα χέρια του Ισραήλ – Δύσκολη εξίσωση η απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτών
Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν την Πέμπτη να παρατείνουν την εκεχειρία τους κατά μία ακόμη ημέρα, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της. Η εκεχειρία στη Γάζα εμφανιζόταν όλο και πιο εύθραυστη καθώς ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν από τους μαχητές ως διαπραγματευτικό χαρτί μειωνόταν μετά την απελευθέρωση δεκάδων.
Η είδηση για την παράταση ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η εκεχειρία επρόκειτο να λήξει στις 7:00 π.μ. (05:00 GMT) της Πέμπτης. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η εκεχειρία παρατείνεται με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο παρελθόν, με τη Χαμάς να απελευθερώνει 10 Ισραηλινούς ομήρους την ημέρα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα πως παρέλαβε ήδη νέο «κατάλογο» με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων παλαιστινίων φυλακισμένων.
«Δυνάμει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ έλαβε πριν από λίγο κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερώσει η Χαμάς, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από τον παλαιστινιακό θύλακο.
Χθες συνεχίστηκε η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς και το Ισραήλ. Επί ισραηλινού εδάφους βρίσκονται ήδη 16 όμηροι – εκ των οποίων 12 Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί, ενώ 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα. Είχαν προηγηθεί επεισόδια έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν οι Παλαιστίνιοι και έφοδος του ισραηλινού στρατού.
Η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί ώστε η εκεχειρία να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο μετά από σχεδόν οκτώ εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίας εκστρατείας στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους, έχουν ξεριζώσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων και έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση.
Ο πόλεμος έχει υποδαυλίσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Το πρωί της Πέμπτης, δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν για λεωφορεία και βόλτες εκεί όπου ένας κεντρικός αυτοκινητόδρομος από το Τελ Αβίβ εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μία 24χρονη γυναίκα και δύο ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι δύο δράστες της επίθεσης “εξουδετερώθηκαν επί τόπου”.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Ισραήλ αργά την Τετάρτη στο τρίτο του ταξίδι στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου και αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω παρατάσεις της εκεχειρίας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.
Η ανακοίνωση ακολούθησε μια αντιπαράθεση της τελευταίας στιγμής, με τη Χαμάς να δηλώνει ότι το Ισραήλ είχε απορρίψει έναν προτεινόμενο κατάλογο που περιλάμβανε επτά ζωντανούς αιχμαλώτους και τα λείψανα τριών που, σύμφωνα με την ομάδα, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι η Χαμάς υπέβαλε έναν βελτιωμένο κατάλογο, ανοίγοντας το δρόμο για την παράταση.
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για άνδρες ομήρους και στρατιώτες
Οι συνομιλίες φαίνεται να γίνονται όλο και πιο δύσκολες καθώς οι περισσότερες από τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς έχουν ήδη απελευθερωθεί. Οι μαχητές αναμένεται να προβάλουν μεγαλύτερα αιτήματα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτών. Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα διατηρήσει την εκεχειρία μέχρι η Χαμάς να σταματήσει να απελευθερώνει αιχμαλώτους, οπότε και θα συνεχίσει την επίθεσή του με στόχο την εξάλειψη της ομάδας.
Η Χαμάς είναι βαθιά ριζωμένη στην παλαιστινιακή κοινωνία και κυβερνά τη Γάζα από το 2007. Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στην κυριαρχία της ομάδας, γεγονός που αποδεικνύεται από την ικανότητά της να διεξάγει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, να επιβάλλει την εκεχειρία μεταξύ άλλων ένοπλων ομάδων και να ενορχηστρώνει την απελευθέρωση ομήρων.
Από την Παρασκευή που ξεκίνησε η αρχική εκεχειρία, και οι δύο πλευρές απελευθερώνουν μόνο γυναίκες και παιδιά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι μαχητές της Γάζας κρατούν ακόμη περίπου 20 γυναίκες, οι οποίες θα απελευθερωθούν όλες σε λίγες ημέρες αν οι ανταλλαγές συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό. Μετά από αυτό, η διατήρηση της εκεχειρίας εξαρτάται από σκληρότερες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση περίπου 126 ανδρών που σύμφωνα με το Ισραήλ κρατούνται αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δεκάδων στρατιωτών.
Για τους άνδρες και ειδικά τους στρατιώτες η Χαμάς αναμένεται να πιέσει για ανάλογες απελευθερώσεις Παλαιστινίων ανδρών ή επιφανών κρατουμένων, μια συμφωνία στην οποία το Ισραήλ μπορεί να αντισταθεί. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που έχουν απελευθερωθεί είναι έφηβοι που κατηγορούνται ότι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις. Αρκετές ήταν γυναίκες που καταδικάστηκαν από ισραηλινά στρατοδικεία για απόπειρα επίθεσης σε στρατιώτες.
Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δήλωσε ότι οι συνομιλίες για περαιτέρω παράταση της απελευθέρωσης των αντρών πολιτών και των στρατιωτών ήταν ακόμη προκαταρκτικές και ότι δεν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι να βγουν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά.
Με τις απελευθερώσεις της Τετάρτης, συνολικά 73 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων των διπλών υπηκόων, έχουν απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της εξαήμερης εκεχειρίας, οι περισσότεροι από τους οποίους φαίνονται σωματικά καλά αλλά ταραγμένοι. Άλλοι 24 όμηροι – 23 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – έχουν επίσης απελευθερωθεί. Πριν από την εκεχειρία, η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους και ο ισραηλινός στρατός διέσωσε έναν. Δύο άλλοι βρέθηκαν νεκροί στη Γάζα.
Η Χαμάς απήγαγε περίπου 240 άτομα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά, γυναίκες, στρατιώτες, ηλικιωμένοι και Ταϊλανδοί εργάτες γης. Σκότωσε πάνω από 1.200 ανθρώπους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κυρίως αμάχους.
Οι βομβαρδισμοί και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 13.300 Παλαιστίνιους, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων ήταν γυναίκες και ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς.
Ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς οι αξιωματούχοι έχουν μόνο σποραδικά επικαιροποιήσει την καταμέτρηση από τις 11 Νοεμβρίου λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών στο βορρά.
Το υπουργείο λέει ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι αγνοούνται και φοβούνται ότι είναι νεκροί κάτω από τα ερείπια. Το Ισραήλ λέει ότι 77 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στη χερσαία επίθεση. Ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει χιλιάδες μαχητές, χωρίς να παρέχει αποδείξεις.
Αγωνία στη Γάζα παρά την εκεχειρία
Για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, η ηρεμία της εκεχειρίας έχει κατακλυστεί από την αναζήτηση βοήθειας και από τον τρόμο για την έκταση της καταστροφής.
Στα βόρεια, οι κάτοικοι περιέγραψαν ότι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδώθηκαν στην πόλη της Γάζας και στις γύρω περιοχές. Η μυρωδιά των σωμάτων σε αποσύνθεση που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα καταρρεύσαντα κτίρια γεμίζει τον αέρα, δήλωσε ο Mohmmed Mattar, ένας 29χρονος κάτοικος της πόλης της Γάζας, ο οποίος μαζί με άλλους εθελοντές αναζητά νεκρούς κάτω από τα χαλάσματα.
Στο νότο, η εκεχειρία επέτρεψε να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από την Αίγυπτο, έως και 200 φορτηγά την ημέρα. Αλλά οι αξιωματούχοι της βοήθειας λένε ότι δεν είναι αρκετό, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξαρτώνται πλέον από την εξωτερική βοήθεια. Τα υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ φιλοξενούν πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, με πολλούς να κοιμούνται έξω με κρύο και βροχερό καιρό.
Σε ένα κέντρο διανομής στη Ράφα, μεγάλο πλήθος κόσμου σχηματίζει καθημερινά ουρές για σακούλες με αλεύρι, αλλά οι προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα. “Κάθε μέρα, ερχόμαστε εδώ… ξοδεύουμε χρήματα για τη μεταφορά για να έρθουμε εδώ, μόνο και μόνο για να γυρίσουμε σπίτι χωρίς τίποτα“, δήλωσε μια γυναίκα στην ουρά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.