Στέφανος Κασσελάκης: Τι προμηνύει το τετ α τετ με Ανδρουλάκη – Η ατζέντα


 

Τα μηνύματα του Στέφανου Κασσελάκη προς τον πρωθυπουργό στα μέσα της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της όχι και τόσο εθιμοτυπικής συνάντησής τους, προμηνύουν πως το τετ α τετ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας δεν πρόκειται να εξαντληθεί σε απλές χειραψίες, χαμόγελα και ευγενικές φιλοφρονήσεις.

Όχι πως δεν θα υπάρξουν κι αυτά, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως στις συναντήσεις πολιτικών αρχηγών, όμως το πολιτικό στίγμα που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνώντας την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και τα όσα τέθηκαν κατά προτεραιότητα από τον ίδιο πίσω από τις κλειστές πόρτες δείχνουν ότι η αυριανή συνάντηση μόνο αδιάφορη δεν θα είναι.

Σ. Κασσελάκης και Ν. Ανδρουλάκης θα βρεθούν σε κοινό χώρο μέσα σε λίγες ημέρες για τρίτη φορά. Είχε προηγηθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όπου κάθονταν σε διπλανές καρέκλες, και η παρουσία τους στην εκδήλωση των ανεξάρτητων Αρχών την περασμένη Πέμπτη.

Επισημαίνεται ότι από την πλευρά Κασσελάκη τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τέσσερα κεντρικά ζητήματα που άπτονται του δημόσιου και πολιτικού βίου: υποκλοπές, πόθεν έσχες, ΑΣΕΠ, ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών, αλλά και όχι μόνο.

Στήριξη στον Ράμμο

Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα μέτωπα που εντείνουν το πολιτικό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να γεμίσουν τη φαρέτρα τους.

Πολλοί εκτιμούν πως δημιουργούνται εκ νέου οι προϋποθέσεις για έναν διάδρομο συνεργασίας σε ορισμένους τομείς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο Σ. Κασσελάκης βρέθηκε στον Άρειο Πάγο στα μέσα της εβδομάδας για να εκφράσει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στη διαλεύκανση της υπόθεσης, θέμα που έθεσε, άλλωστε, μετ’ επιτάσεως στον πρωθυπουργό. 

Του ζήτησε, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, να διευκολύνει την πρόοδο της έρευνας, προχωρώντας στην άρση του απορρήτου για τα στελέχη της Υπηρεσίας. Μία ημέρα αργότερα εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή του στον Χρήστο Ράμμο με αφορμή τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην εκδήλωση των επικεφαλής των ανεξάρτητων Αρχών.

Σημειωτέον, δεν είχαν περάσει πολλές μέρες από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος είχε μιλήσει εμμέσως πλην σαφώς για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης προκειμένου το ζήτημα των υποκλοπών να διερευνηθεί στο Κοινοβούλιο. 

Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χαριλάου Τρικούπη Δημήτρης Μάντζος άνοιξε το παράθυρο της συνεννόησης μιλώντας για ένωση δυνάμεων με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η αντιπαράθεση για το σκάνδαλο μεταφέρθηκε εκ νέου στην Ολομέλεια, παρόντος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Μακριά κι αγαπημένοι


Βέβαια, «έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι η διακριτότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι σαφής και συγκεκριμένη κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ίδιος ο Σ. Κασσελάκης, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει τόσο εντός όσο και εκτός των κομματικών οργάνων ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μια «αυτοδύναμη κυβέρνηση» και μια «αυτοδύναμη Αριστερά».

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται πεδία συνεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η αυτοδιοικητική σύμπραξη σε συγκεκριμένες περιοχές λειτούργησε πολλαπλασιαστικά και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό ρήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλία. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται από αρκετούς είναι με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει πίσω του το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μονομέτωπο στη Δεξιά του Μητσοτάκη. Ωστόσο, στα ζητήματα που έθεσε ο Σ. Κασσελάκης στον Κ. Μητσοτάκη και αφορούν τις υποκλοπές, το ΑΣΕΠ αλλά και την κατάργηση των προνομιακών διατάξεων για τα τραπεζικά στελέχη, φαίνεται πως οι θέσεις των δύο κομμάτων είναι σχετικά κοντά.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, από την άλλη, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, επέλεξε να συνεχίσει τον διμέτωπο, προαναγγέλλοντας πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη και ρίχνοντας ευθύνες τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές ακόμη και στο θέμα των υποκλοπών, ενώ επιτέθηκε στον Σ. Κασσελάκη για τις αναφορές του κατά τη συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη. Το αν η ομιλία Ανδρουλάκη ήταν επιλογή ναρκοθέτησης ενόψει της αυριανής συνάντησης θα φανεί.

Θεσμική ρελάνς με νέες συναντήσεις

Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου είναι προφανές ότι την προηγούμενη εβδομάδα επένδυσε σε μια ατζέντα διαφάνειας και θεσμικής παρουσίας. Εξού και η παρουσία του αρχικά στον Άρειο Πάγο, όπου συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, και στη συνέχεια στην έδρα του ΑΣΕΠ, όπου συνομίλησε με το προεδρείο και τους εργαζόμενους του Συμβουλίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα θεσμικά χτυπήματα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν, ενώ ο Σ. Κασσελάκης θα εντείνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση με τον Ν. Ανδρουλάκη, εκκρεμεί η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη