Γλυπτά Παρθενώνα: Πώς φτάσαμε στο διπλό άδειασμα του Σούνακ σε Μητσοτάκη - Όλο το χρονικό
Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC πως «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα “μάρμαρα του Έλγιν”. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. “Τα μάρμαρα του Έλγιν” αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα από τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ.
Αρχικά ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα ανέφερε ότι ο λόγος της ακύρωσης ήταν μια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Στη συνέχεια της συνομιλίας, όμως, έγινε σαφές ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης ήταν η ενόχληση του πρωθυπουργού της Βρετανίας για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα στην εκπομπή του BBC.
Πρότειναν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι στον Έλληνα πρωθυπουργός προτάθηκε να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, πρόταση που αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δήλωση από την Ντάουνινγκ Στριτ στο ερώτημα γιατί ακύρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του ήταν η εξής:
«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».
Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο BBC είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους.
Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;
Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».
Το πρώτο άδειασμα από Βρετανία
Αντιδρώντας η Ντάουνινγκ Στριτ αρχικά απάντησε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου».
Μετά το πρώτο άδειασμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε ότι η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ ακυρώθηκε. Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμές ελληνικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «φάουλ» και «πολιτικά απρεπή» την ακύρωση υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη. «Προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις».
«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη
Στο θέμα παρενέβη ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις».
«Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.