Οπαδική βία: Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούτσης για την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις



Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα και σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα μεταβούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, τόνισε ότι θα ζητήσουν «να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα:

  • εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα, ο κ. Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας ότι σε ένα αθλητικό γεγονός που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία.

«Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις που είναι τελείως, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία στα γήπεδα και φωνές που λένε να είναι η αστυνομία στα γήπεδα και να κάνει τα πάντα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να σταθμίσουμε ξανά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της στα γήπεδα» είπε.
Αγώνες Super League χωρίς θεατές – κάμερες στα γήπεδα

Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα.
  • Έτσι, χωρίς την παρουσία θεατών θα γίνουν οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ τους επόμενους δύο μήνες, ενώ σε όλα τα γήπεδα θα μπουν κάμερες και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων.
  • Για δύο μήνες, έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.


Θα εκδοθεί σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί για προφανώς λόγος ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1.
  • Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Κάμερες στα γήπεδα

Μέχρι 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της superleague και θα ελέγχεται από την αστυνομία. Ανάλογα με την χωρητικότητα του γηπέδου θα τοποθετεί και αντίστοιχος αριθμών καμερών.

Θα δημιουργηθεί ειδικό δωμάτιο, όπου θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα χειρίζονται τις κάμερες και θα ζουμάρουν στην κερκίδα ή τις κερκίδες που γίνονται τα επεισόδια.

Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει καταγραφικό που θα καταγράψει όλες τις σκηνές βίας, και το οπτικό υλικό σαν αποδεικτικό στοιχείο θα συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα

Ο κάθε φίλαθλος, όταν αγοράζει το εισιτήριο θα δίνει το ΑΚΜΑ του, τα στοιχεία ταυτότητας, και έτσι το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό.

Το εισιτήριο εκτός τα προσωπικά του στοιχεία θα καταγράφει την θύρα, την σειρά και τον αριθμό της θέσης που κάθεται ο κάθε φίλαθλος.

Έτσι όταν γίνονται επεισόδια θα βλέπουν από τις κάμερες σε ποια θέση κάθονταν οι ταραξίες και θα τους εντοπίζουν από το ονομαστικό εισιτήριο.

Επίσης όταν μπαίνουν στο γήπεδο θα γίνεται και ταυτοπροσωπία, μήπως είναι άλλος αυτός που αγόρασε το εισιτήριο και άλλος αυτός που το χρησιμοποιεί για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Αριστείδης Καμπανός για μέτρα οπαδικής βίας: «Υπήρχαν και πριν και αποδείχθηκαν ανεπαρκή»


Με αφορμή την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, τα οποία επέκρινε το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, που τα χαρακτήρισε “μέτρα-χάδια“, ο πατέρας του Άλκη Καμπανού πήρε θέση και εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας στις “Συνδέσεις” της ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης (12/12) ο Αριστείδης Καμπανός σχολίασε αρχικά πως “υπήρχαν μέτρα από πριν τα οποία εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν ανεπαρκή γιατί θρηνήσαμε θύματα”.

“Δεν είμαι εδώ για να κρίνω τα μέτρα, πράγματι η πολιτεία πήρε πιο αυστηρά μέτρα αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Δεν είναι μόνο θέμα πολιτείας, είναι θέμα όλων μας. Είναι θέμα της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της κοινωνίας της ίδιας. Οι οικογένειες των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτά τα επεισόδια δεν είδαν ότι τα παιδιά τους κάνουν κάτι στραβό;” αναρωτήθηκε ο πατέρας του αδικοχαμένου φιλάθλου της ΑΕΚ.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμπανός πρόσθεσε πως “κοινός παρονομαστής όλων αυτών των επεισοδίων και με τον Άλκη και με τον Μιχάλη είναι το νεαρό της ηλικίας“, ενώ ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που οδηγεί σε τόσο μίσος και φτάνει ακόμα και σε δολοφονίες απάντησε: “Επειδή το ποδόσφαιρο είναι λαοφιλές συγκεντρώνει πολλά άτομα που έχουν εξτρεμιστικές και ακραίες αντιλήψεις και αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε”.

Τόνισε μάλιστα ότι οι ομάδες γνωρίζουν ποιοι είναι οι υποκινητές των επεισοδίων και “ποιοι καθοδηγούν τα παιδιά μας” και πρέπει, όπως είπε, να αποβληθούν από τους συλλόγους τους για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα γεγονότα.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στον 18χρονο που έριξε τη φωτοβολίδα τραυματίζοντας σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό, ο Αριστείδης Καμπανός σχολίασε πως θα έλεγε στους γονείς του να αγκαλιάσουν το παιδί τους και να του εξηγήσουν τι λάθος έχει κάνει, ενώ σχολιάζοντας και πάλι τα μέτρα αναφέρθηκε όχι μόνο στην ανάγκη για αποτροπή αλλά και στο θέμα της πρόληψης.

“Πρέπει να αλλάξουμε, να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Χρειάζεται και παιδεία να δώσουμε στα παιδιά μας. Σε αυτό πάσχουμε σαν κοινωνία“, κατέληξε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο