Σφίγγει ο κλοιός για τον «καθοδηγητή» των επεισοδίων στου Ρέντη – Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι δεν ήταν μόνο ένας


 
Υπό το φως νέων εξελίξεων στην υπόθεση της οπαδικής βίας και των επεισοδίων στου Ρέντη που είχαν σαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31 ετών αστυνομικού, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του «καθοδηγητή», και του πυρήνα των χούλιγκαν, που έδρασαν έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Στο «κάδρο» έχει μπει 26χρονος οργανωμένος οπαδός από τα δυτικά προάστια, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι δεν υπήρχε μόνο ένας «καθοδηγητής».

Επίσης ο 16χρονος αδερφός του 18χρονου προφυλακισθέντα φέρεται πως είχε συμμετοχή στην επίθεση, καθώς ταυτοποιήθηκε το DNA του. Ο 16χρονος ήταν ανάμεσα στα 424 άτομα που είχαν προσαχθεί τη νύχτα των επεισοδίων. Η ταυτοποίησή του προέκυψε από αποτύπωμα, DNA και πυρίτιδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν προκύψει κάποιες ταυτοποιήσεις κατασχεμένων από το γήπεδο αντικειμένων με άτομα που ανήκαν στους 424 προσαχθέντες.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε συλλήψεις, θα ενημερώσει σχετικά την εποπτεύουσα εισαγγελική Αρχή και αναμένεται τα εντάλματα να εκδοθούν σε φάση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της προανακριτικής διαδικασίας, ώστε να έχουν προκύψει και ρόλοι των εμπλεκομένων με τα γεγονότα.

Ο 18χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και έχει ομολογήσει ότι έριξε τη φωτοβολίδα που τραυμάτισε πολύ σοβαρά, τον αστυνομικό στου Ρέντη. Ο νεαρός, φέρεται να υποστήριξε στην ανακρίτρια, ότι δεν ήθελε να τραυματίσει κάποιον, ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως και άλλα άτομα, έριχναν φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, ενώ το αίτημά του, να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, δεν έγινε δεκτό.

Ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο

Ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες στα γήπεδα και την ταυτοπροσωπεία φιλάθλων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές και πλημμελές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Έρευνα Prorata: Το 71% θεωρεί ότι το λουκέτο στα γήπεδα είναι αναποτελεσματικό μέτρο για την οπαδική βία

Ράπισμα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την καταπολέμηση της οπαδικής βίας είναι οι απαντήσεις των πολιτών στην έρευνα της Prorata καθώς εκτιμούν στην συντριπτική τους πλειονότητα εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για διεξαγωγή των αγώνων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών είναι αναποτελεσματικό μέτρο.


Παράλληλα, θεωρούν ότι οι πρόεδροι των ομάδων και η κυβέρνηση φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για τον περιορισμό της οπαδικής βίας.

Στο ερώτημα για το λουκέτο στα γήπεδα και κατά πόσο θα βοηθήσεις στην καταπολέμηση της βίας, σίγουρα δεν θα βοηθήσει απαντά το 44% των ερωτηθέντων και μάλλον δεν θα βοηθήσει το 27%. Εν ολίγοις, το 71% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.



Στο ερώτημα ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον περιορισμό της οπαδικής βίας, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της Prorata απάντησαν σε ποσοστό 51% ότι ευθύνονται οι πρόεδροι των ομάδων και σε ποσοστό 32% η κυβέρνηση. Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό ευθύνης της οικογένειας με 13% και του σχολείου με 2%.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει αγώνες και στην ερώτηση για ποιο λόγο το 44% απάντησε ότι αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη