Πόσο θα κοστίσει το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα νοικοκυριά



Σε αναζήτηση προσφορών είναι οι καταναλωτές για να “φρενάρουν” το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αναμένοντας παράλληλα και τις πληρωμές των επιδομάτων και ενισχύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις μέρες αυτές και φτάνουν τα φτάνουν αθροιστικά, τα 717 εκατ. ευρώ. 
Στα 352 εκατομμύρια ευρώ, ανέρχεται, μόνο, το “έκτακτο” πακέτο μέτρων, που ένεκα της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού δίνει η κυβέρνηση σε ευάλωτες ομάδες εν όψει των εορτών.

Πάντως, παρά τις “ενέσεις” ρευστότητας στα νοικοκυριά, η κατάσταση στα “ράφια” οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές σε ποσοστό 84% εκφράζουν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής πιστώσεων Klarna, την ανησυχία τους για την κατάσταση, με τους εννέα στους δέκα να δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν οικονομικές επιλογές για να καλύψει τις ανάγκες τους την εορταστική περίοδο.

Άλλωστε, τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο δείχνουν πως: Αρνί και κατσίκι πωλούνται σήμερα 4% ακριβότερα από το περασμένο Πάσχα και 7,5% ακριβότερα από τα Χριστούγεννα του 2022. το μοσχάρι είναι 5,5% ακριβότερο από πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ η τιμή στο χοιρινό είναι ανεβασμένη κατά 12% σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2022. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κτηνοτρόφος, από την Πάτρα, Δημήτρης Λαγέτης στο Open πριν λίγες μέρες “το σφαγμένο αρνί πωλείται προς 7,5 ευρώ το κιλό, αλλά φτάνει στα σούπερ μάρκετ στα 14 ευρώ το κιλό. Αυτή η διαφορά οφείλεται στους μεσάζοντες. Τα λεφτά που πληρώνει ο καταναλωτής δεν φτάνουν ποτέ στις τσέπες των κτηνοτρόφων”.

Αν και επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο εφέτος η άνοδος του πληθωρισμού, καθώς καταγράφηκε αύξηση 3% από 3,4% τον Οκτώβριο και έναντι αύξησης 8,5% τον Νοέμβριο πέρυσι, στα τρόφιμα το ράλι συνεχίζεται με ανατιμήσεις 9%.

Ξεχωρίζει, δε, το λάδι με +31,4%. Ειδικότερα, σε ετήσια σύγκριση καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (3,3%), Κρέατα- γενικά (8,1%), Ψάρια- γενικά (9,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (4,8%), Έλαια και λίπη (31,4%), Φρούτα- γενικά (12%), Λαχανικά- -γενικά (10,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (7,6%), Λοιπά τρόφιμα (7,7%), Καφέ- κακάο- τσάι (6,8%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,3%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,9%).

Οι μετρήσεις του ΙΝΚΑ

Σύμφωνα, πάντως, με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 4 ατόμων ή οικογένειας, θα κοστίσει φέτος 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς η έρευνα τιμών βγάζει τελικό λογαριασμό 147,15 ευρώ, ενώ πέρσι το κόστος ήταν 119,25 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η τιμή για το ελαιόλαδο και το ηλεκτρικό ρεύμα. “Εφέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων θα είναι ακριβότερο λόγω της ακρίβειας που υπάρχει”, αναφέρει το ΙΝΚΑ.

Πρεμιέρα στο “Καλάθι”

Στο μεταξύ ξεκίνησε από την Τετάρτη, το χριστουγεννιάτικο καλάθι στα σούπερ μάρκετ με τις τιμές είναι σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι. Το “καλάθι” θα έχει διάρκεια έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 περιλαμβάνει έξι κατηγορίες τροφίμων οι οποίες θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές όλο το διάστημα των εορτών. Περιλαμβάνει, δε, γαλοπούλα, σοκολατοειδή, τσουρέκια, βασιλόπιτες, αρνί και κατσίκι.

Σύμφωνα με τις τιμές της πρώτης εβδομάδας η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο νωπό αρνί φτάνουν έως και τα 12,55 ευρώ το κιλό, στο νωπό κατσίκι τα 13,79 ευρώ το κιλό, η κατεψυγμένη γαλοπούλα εως 5,99 ευρώ το κιλό ενώ η βασιλόπιττα τα 8,5 ευρώ το κιλό.

Σε δηλώσεις του, πάντως, την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι γεμάτο και για αυτό τον λόγο εντάχθηκαν σε αυτό και είδη που περσι δεν υπήρχαν ενώ ισχυρίστηκε ότι φέτος οι τιμές θα είναι ή στα περσινά επίπεδα ή και χαμηλότερα.

Από την πλευρά τους, δε, οι εκπροσωποι των αλυσίδων σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου τους (ΕΣΕ) την Τετάρτη τόνισαν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει εξομάλυνση στο θέμα των ανατιμήσεων, ωστόσο οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα της περισμένης διετίας. 

Μαλιστα είπαν οτι δεν προχωρούν άκριτα σε ανατιμήσεις, καθώς υπάρχει η διάταξη για το περιθώριο κέρδους, ωστόσο δηλώνουν αντίθετοι στην παράταση του μέτρου όπως και στο ενδεχόμενο κατάργησης των προσφορών , λέγοντας οτι χρειάζεται εκλογίκευση ώστε να μην υπάρχουν οι ίδιες προσφορές όλο το χρόνο.

Επιπλέον, στο “φαρέτρα” της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί και το “καλάθι του Άι Βασίλη” από 15 Δεκεμβρίου. Θα περιλαμβάνει παιχνίδια από όλες τις κατηγορίες που βρίσκουμε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται σε πώληση παιχνιδιών.

Προσφορές

Σημειώνεται, πάντως, ότι με άνοδο της τάξης του 9,5% έκλεισε το 10μηνο του 2023 για το οργανωμένο λιανεμπόριο, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα market view της εταιρείας αναλύσεων Circana, φτάνοντας στα €7,467 δισεκ. ευρώ.

Βέβαια οι ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 9μηνο, όπου καταγράφηκε ποσοστό της τάξης του 9,9%. Είναι προφανές πάντως, ότι η αύξηση αποδίδεται στις ανατιμήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε €646 εκατ. περισσότερα έσοδα για τα σούπερ μάρκετ, το φετινό 10μηνο. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος λειτουργίας, λόγω ενέργειας και μισθοδοσίας.

Όπως έχει, ειδικότερα, αναφέρει ο κ. Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της νεοϊδρυθείσας Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) το καθαρό περιθώριο κέρδους των δέκα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη διάρκεια του 2022 μειώθηκε στο 1,5% έναντι 2,2% το 2021, ενώ παράλληλα ο όγκος των πωλήσεων κινείται σταθερά περί το 2% κι απ΄ότι φαίνεται σ΄αυτό το επίπεδο θα κλείσει φέτος.

Ανά μονάδα προϊόντος

Με βάση την μελέτη της Circana ότι λόγω του “φρένου” που έχει μπει σε τιμές, και τις προσφορές, η τιμή ανά μονάδα προϊόντος ενισχύθηκε κατά μέσο όρο 7,7%, χαμηλότερα από τους προηγούμενους μήνες, αλλά υψηλότερα από τις ανατιμήσεις το 2022 (+6,9%) και ενώ είχαν προηγηθεί μέσες αυξήσεις 2,2% το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών, από τον περασμένο Μάρτιο, “φρενάρει”, φτάνοντας τον Οκτώβριο στο 3,1%, από 4,3% τον Σεπτέμβριο, 5,5% τον Αύγουστο, 6,4% τον Ιούλιο και 7,8% τον Ιούνιο και ενώ οι πρώτοι μήνες του έτους είχαν ξεκινήσει με μέσες ανατιμήσεις άνω του 11%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2022.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε βασικά προϊόντα οι αυξήσεις σε επίπεδο 9μήνου ήταν 7,6% στα τρόφιμα 7,7% στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής 9,6% στα προϊόντα για το σπίτι

Η ιδιωτική ετικέτα

Η ακρίβεια, πάντως, έσπρωξε “τζίρο” στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που ολοκλήρωσαν το 10μηνο του 2023 με ανάπτυξη 11,9%, έναντι 8,7% των επωνύμων, που πάντως τους τελευταίους μήνες “τρέχουν” με υψηλότερες ταχύτητες, διατηρώντας το μερίδιό τους στο 26,2%.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο