Υπόθεση Κοκλώνη: Τι συμβαίνει με την έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος;
Εννιά και πλέον μήνες έχουν περάσει από τότε που η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ξεκίνησε να ερευνά το γνωστό τηλεπαρουσιαστή Νίκο Κοκλώνη, μετά και τη διαβίβαση πολυσέλιδου πόρισματος της Aρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που αφορούσε στα έργα και τις ημέρες του τηλεαστέρα.
Ωστόσο, αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες οι έρευνες συνεχίζονται δίχως αποτέλεσμα, κάτι που εγείρει ερωτήματα για τους «αργούς» ρυθμούς που κινείται η Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση Κοκλώνη παρουσιάζει μεγάλο μιντιακό αλλά και κυβερνητικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, διάφοροι υψηλά ιστάμενοι εξαρχής ήθελαν η δικογραφία Κοκλώνη να μπει στο ψυγείο.
Η έρευνα-φωτιά του Βουρλιώτη
Στο πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στην οποία προΐσταται ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, γινόταν λόγος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τη διεύθυνση του Κοκλώνη, ενώ έχουν ερευνηθεί συνολικά επτά πρόσωπα και 13 εταιρείες.
Στην υπόθεση εμπλέκονται, εκτός του τηλεαστέρα, μία δικηγόρος, δύο διαχειριστές εταιρειών και ένας λογιστής. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσεις με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό.
Ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να χρησιμοποίησε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες προκειμένου να αναλάβει την ποινική και ατομική ευθύνη των χρεών που θα συσσώρευαν οι εταιρείες του. Τα χρέη δημιουργούνταν είτε από παράνομη ιδιοποίηση ΦΠΑ είτε από ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή φόρους μισθωτών υπηρεσιών.
Μεταξύ των εταιρειών που ίδρυσε ο τηλεαστέρας είναι και τέσσερις εικονικές, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, δύο από τις συνολικά 13 εταιρείες χαρακτηρίζονται εταιρείες-κέλυφος, με τη μητρική τους εταιρεία να βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ ακόμη δύο εταιρείες φέρονται να είχαν χρησιμοποιηθεί ως όχημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Μέσω των συναλλαγών από τις εικονικές εταιρείες ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να έλαβε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, εξαπατώντας στην ουσία το δημόσιο, και ακόμη 615.000 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος. Επίσης φέρεται να δημιούργησε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο καθώς δεν κατέβαλλε φόρους, με τη συνολική ζημία να ανέρχεται σε 12,6 εκατ. ευρώ.
Ο επιχειρηματίας βέβαια σε δηλώσεις του αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται στο πόρισμα Βουρλιώτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η επαγγελματική μου δραστηριότητα όπως και οι επιχειρήσεις μου έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.