Ρένα Δούρου: Επιλεκτική η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην COP28 - Όσα «ξέχασε» να πει
Επιλεκτική χαρακτηρίζει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην COP28, η βουλεύτρια και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας τα όσα «ξέχασε» - και «όχι τυχαία» όπως υπογραμμίζει- να πει ο πρωθυπουργός.
Όπως τονίζει σε σχετική ανάρτησή της η Ρένα Δούρου:
- «"Ξέχασε" ο κ. πρωθυπουργός να αναφερθεί στην αδιαφάνεια διαβούλευσης και στην έλλειψη συμμετοχής των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στη συνδιαμόρφωση του κλιματικού νόμου και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – μια καθοριστική παράμετρο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
- "Ξέχασε" επίσης την απαξίωση ενός κρίσιμου, για την κλιματική κρίση, φορέα όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που ο ίδιος αποφάσισε να τον μεταφέρει στο υπουργείο – άδειο κέλυφος Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
- "Ξέχασε" να πει ότι επί των ημερών του στη χώρα, αντί για απολιγνοτοποίηση, έχουμε έμφαση στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δεσμευτικό ορίζοντα πέραν του 2050!
- "Ξέχασε" ότι η κυβέρνησή του απαξίωσε τις ενεργειακές κοινότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μονοπωλίων με την αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας.
- "Ξέχασε" να μιλήσει για το έλλειμμα προστασίας των πληγεισών περιοχών Natura 2000».
«Γιατί η δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα χωρίς να συνθλίβει τους καταναλωτές (όπως γίνεται σήμερα), με αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δεν είναι μια ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία μακριά από την κοινωνία. Επιβάλλει διαφάνεια, διαβούλευση με την κοινωνία και δομικές αλλαγές και επενδύσεις στη βάση δημόσιων πολιτικών και όχι των βουλών μιας ανεξέλεγκτης αγοράς με πρωταγωνιστές ημετέρους, όπως, φευ, είναι το δόγμα του κ. Μητσοτάκη. Όχι, σε αυτό το δόγμα και τις καταστροφικές του συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον, δεν αναφέρθηκε ο κ. πρωθυπουργός από το βήμα της COP28» καταλήγει στη ανάρτησή της η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά η ανάρτηση της Ρένας Δούρου
Σε θριαμβευτικούς τόνους η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην COP28, στο Ντουμπάι. Πλην όμως η παρουσίαση που έκανε ήταν, ξανά, επιλεκτική.
«Ξέχασε» ο κ. πρωθυπουργός να αναφερθεί στην αδιαφάνεια διαβούλευσης και στην έλλειψη συμμετοχής των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στη συνδιαμόρφωση του κλιματικού νόμου και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – μια καθοριστική παράμετρο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
«Ξέχασε» επίσης την απαξίωση ενός κρίσιμου, για την κλιματική κρίση, φορέα όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που ο ίδιος αποφάσισε να τον μεταφέρει στο υπουργείο – άδειο κέλυφος Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Ξέχασε» να πει ότι επί των ημερών του στη χώρα, αντί για απολιγνοτοποίηση, έχουμε έμφαση στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δεσμευτικό ορίζοντα πέραν του 2050!
«Ξέχασε» ότι η κυβέρνησή του απαξίωσε τις ενεργειακές κοινότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μονοπωλίων με την αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας.
«Ξέχασε» να μιλήσει για το έλλειμμα προστασίας των πληγεισών περιοχών Natura 2000.
«Ξέχασε» αυτά και άλλα πολλά, όχι τυχαία.
Γιατί η δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα χωρίς να συνθλίβει τους καταναλωτές (όπως γίνεται σήμερα), με αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δεν είναι μια ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία μακριά από την κοινωνία. Επιβάλλει διαφάνεια, διαβούλευση με την κοινωνία και δομικές αλλαγές και επενδύσεις στη βάση δημόσιων πολιτικών και όχι των βουλών μιας ανεξέλεγκτης αγοράς με πρωταγωνιστές ημετέρους, όπως, φευ, είναι το δόγμα του κ. Μητσοτάκη. Όχι, σε αυτό το δόγμα και τις καταστροφικές του συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον, δεν αναφέρθηκε ο κ. πρωθυπουργός από το βήμα της COP28.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.