Στέφανος Κασσελάκης: «Ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου»
Το συνέδριο έδωσε τη ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου και αυτό θα κάνω, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τον οποίο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια και να γίνει μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα ενώσει όλον τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και θα κερδίσει τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, θα προχωρήσουμε στις αλλαγές».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι έχει βγει ενισχυμένος από το συνέδριο, παραπέμποντας στο σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» που ακούστηκε στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο και υπογράμμισε ότι κυρίαρχη εκτίμηση είναι η εκτίμηση των μελών που έδωσαν σήμα λέγοντας «φτάνει πια. Ο Στέφανος είναι ο πρόεδρός μας».
Όσον αφορά στην Όλγα Γεροβασίλη και στη μη διεξαγωγή εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε ότι «στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος», συνεπώς η εκλογική διαδικασία θα ήταν ανούσια.
«Το πιο εύκολο θα ήταν να πηγαίναμε στις εσωκομματικές εκλογές και να τις κέρδιζα με 90%» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Κασσελάκης και αναρωτήθηκε πώς «θα ήταν ουσιαστική η εκλογική διαδικασία εφόσον η κα Γεροβασίλη λέει ότι στις 10/3 δεν θα είναι υποψήφια και το συνέδριο λέει “κάτω τα χέρια από τον Στέφανο”».
Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου, νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο. Χιλιάδες μέλη που έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα, θα ήθελαν να τον ακούσουν αυτοπροσώπως».
Ακόμη απαντώντας σχετικά με το «ραγισμένη καρδιά» που είπε μετά το Συνέδριο, ο Στ. Κασσελάκης εξήγησε ότι αυτό δεν αφορούσε στον Αλ. Τσίπρα. Η καρδιά ήταν ραγισμένη λόγω των συνέδρων που έλεγαν ότι «πιστέψαμε σε αυτό και βλέπουμε καταστάσεις που μας πληγώνουν». «Δώσε μας ελπίδα να ξαναπιστέψουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κύκλος του 2015-2019 έχει κλείσει τόνισε, κληθείς να απαντήσει σε διαδοχικές ερωτήσεις για τον Αλ. Τσίπρα επαναλαμβάνοντας ότι από το Συνέδριο «υπήρξε ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αρχίσει έναν νέο κύκλο και αυτό θα κάνω».
Τα στελέχη δήλωναν απέναντί μου ήταν ελάχιστα σε σχέση με το υπόλοιπο συνέδριο τόνισε ο Στ. Κασσελάκης σημειώνοντας ότι «όποιος λέει ότι βγήκα λαβωμένος δεν έχει δει το συνέδριο». Παράλληλα, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αυτή θα πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ «ενωμένο αλλά και διευρυμένο».
Ακόμη, ο Στ. Κασσελάκης σημειώνοντας ότι «παρέλαβε ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό» επεσήμανε ότι «τα μέλη θα αποφασίσουν που θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους», ενώ σε ερώτηση σχετικά με το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι η λέξη Συνασπισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα.
«Όλα όσα λέω συμβαδίζουν με το πολιτικό πρόγραμμα και με την διακυβέρνηση του 2015-2019» σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης υπογραμμίζοντας ότι η σύγχρονη αριστερά σημαίνει παρεμβατικό κράτος το οποίο πρέπει να βρίσκει τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες.
Όσον αφορά στο ψήφισμα - καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε ότι οι πράξεις του Μητσοτάκη το προκάλεσαν, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο κοψίματος των ευρωπαϊκών κονδυλίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τα περιθώρια διορθώσει όσα καταδικάζονται στο ψήφισμα και να μην κοπούν τα χρήματα από την ΕΕ.
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
«Το μη κερδοσκοπικό μπορεί να γίνει ύπουλα κερδοσκοιπίκό στην Ελλάδα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα, αναρωτήθηκε τι μπορεί αν προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και αντιπρότεινε ως παράδειγμα τη νομοθέτηση να μπορούν να γίνονται δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια. «Ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, ερευνητικά hubs» αντέτεινε ο Στ. Κασσελάκης.
Απαντώντας αναφορικά με το δήθεν επιχείρημα ότι τα χρήματα που δαπανώνται από οικογένειες για να φοιτήσουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό θα μπορούν πλέον να μένουν στην Ελλάδα, ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στα περιφερειακά πανεπιστήμια τα οποία αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και αναρωτήθηκε «γιατί να αφήνουμε την περιφέρεια να μαραζώνει αντί να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας».
«Το μη κερδοσκοπικό μπορεί να γίνει ύπουλα κερδοσκοιπίκό στην Ελλάδα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα, αναρωτήθηκε τι μπορεί αν προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και αντιπρότεινε ως παράδειγμα τη νομοθέτηση να μπορούν να γίνονται δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια. «Ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, ερευνητικά hubs» αντέτεινε ο Στ. Κασσελάκης.
Απαντώντας αναφορικά με το δήθεν επιχείρημα ότι τα χρήματα που δαπανώνται από οικογένειες για να φοιτήσουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό θα μπορούν πλέον να μένουν στην Ελλάδα, ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στα περιφερειακά πανεπιστήμια τα οποία αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και αναρωτήθηκε «γιατί να αφήνουμε την περιφέρεια να μαραζώνει αντί να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας».
Αγρότες
Οι θέσεις μας σε σχέση με τους αγρότες είναι ξεκάθαρες διεμήνυσε ο Στ. Κασσελάκης και αναφέρθηκε στην κατάργηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το πλαφόν στα 7 λεπτά / κιλοβατώρα, μέτρα τα οποία όπως είπε ο ίδιος, μπορεί να τα κάνει πράξη η κυβέρνηση.
«Υπάρχουν προτάσεις κοινής λογικής» πρόσθεσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στο παράδοξο και οι αγρότες αλλά και οι καταναλωτές να μην τα βγάζουν πέρα υπογραμμίζοντας την ύπαρξη καρτέλ στους μεσάζοντες.
Εξωτερική πολιτική
Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και στο αν είναι στο στηρίζει την εθνική στρατηγική ο Στ. Κασσελάκης απάντησε ναι επί της αρχής, ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχουν και διαφοροποιήσεις». «Το πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά θάλασσα» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ όσον αφορά στα εξοπλιστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα και ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο εγκρατή πολιτική.
«Ήδη προσφέρουμε πολλά στην Ουκρανία μέσω της υποστήριξης από την Αλεξανδρούπολη» τόνισε ο Στ. Κασσελάκης επισημαίνοντας ότι «η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας πολλές φορές προσφέρεται στα φτηνά».
Επιπλέον χαρακτήρισε για άλλη μία φορά ως απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ψήφισε για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε τη λύση των δύο κρατών με άμεση εμπλοκή της Δύσης.
Ευρωεκλογές
Τα μέλη θα αποφασίσουν για τα ευρωψηφοδέλτια τόνισε ο Στ. Κασσελάκης ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι θα εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία του πριν από τις ευρωεκλογές.
Σκοπός είναι η ανάδειξη λαμπρών μυαλών τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με το τρόπο στελέχωσης των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου προσθέτοντας ότι στόχος είναι και ο ισότιμος τρόπος ανάδειξης όλων.
«Είμαι ο πρώτος αρχηγός κόμματος και αρχηγός εξωσωματικής αντιπολίτευσης που μειώνει τη δύναμη και την εξουσιοδότησή του και τη δίνω στα μέλη» τόνισε ο Στ. Κασσελάκης και επανέλαβε ότι «θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές», ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Όλη η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Σας καλωσορίζω στο στούντιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι δίνετε εδώ την πρώτη σας συνέντευξη μετά απ’ αυτό το επεισοδιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρώτα απ’ όλα είναι λίγο δραματική η περιγραφή την οποία χρησιμοποιείτε. Το Συνέδριο έδρασε ακριβώς όπως έπρεπε να δράσει. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι είναι τιμή μου να είμαι εδώ, στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, την οποία την τιμούμε, τη σεβόμαστε και τη στηρίζουμε χωρίς ενδοιασμό.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Θέλω να έρθουμε σε αυτά που συνέβησαν στο Συνέδριο, εγώ θα επιμείνω να το λέω επεισοδιακό. Τελικά, θέλω να μου πείτε, μετά από αυτά που συνέβησαν, νιώθετε ότι έχετε βγει ενισχυμένος ή έχετε βγει με ακόμη μεγαλύτερη εσωκομματική αμφισβήτηση;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος. Νομίζω είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο πραγματικά σειόταν και έλεγε «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης, υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τον οποίο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια και να γίνει μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και θα κερδίσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα έρθω σ’ αυτό τον μετασχηματισμό. Αλλά είπατε εσείς ο ίδιος «την Πέμπτη μπήκα στο συνέδριο ολόκληρος, πώς μπορώ να βγω κομματάκια;». Κι εγώ ρωτάω τώρα: χωρίς επανεκλογή από τη βάση, πώς αισθάνεστε; Διότι βλέπω σήμερα την κυρίαρχη εκτίμηση να είναι ότι βγήκατε όλοι χαμένοι.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι η εκτίμηση των μελών. Είναι εκτίμηση των μελών οι οποίοι είχαν εκπροσώπους μέσα στο Ταε-κβο-ντό και οι οποίοι έδωσαν ένα πάρα πολύ μεγάλο σήμα ότι «φτάνει πια, ο Στέφανος είναι ο Πρόεδρός μας». Μάλιστα η απόφαση η οποία πέρασε έλεγε ακριβώς αυτό, ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου θα πάμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αρχίζοντας από τις ευρωεκλογές. Άρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης. Και μάλιστα, όπως σας είπα, έχουμε ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα εσείς θεωρείτε ότι έχετε πάρει εντολή για να πάτε σε όλες τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο τις ευρωεκλογές.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξεκάθαρα. Το στάδιο το είπε ξεκάθαρα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Είπατε ότι «πάμε σε εκλογές γιατί δεν είμαι Πρόεδρος υπό προθεσμία». Και τελικά δεν έγιναν εκλογές. Επομένως αυτό οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα να λένε ότι είστε Πρόεδρος υπό προθεσμία, επειδή δεν έγιναν εκλογές.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας είμαστε ειλικρινείς: Η κ. Γεροβασίλη στην παρουσίαση που έκανε χτες μπροστά τους συνέδρους, στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι Πρόεδρος του κόμματος. Προσωπικά επιθυμώ να είμαι Πρόεδρος του κόμματος και ηγέτης της παράταξης για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τον τόπο. Άρα λοιπόν, απ’ τη στιγμή που ένας σύντροφος, μια συντρόφισσα, ένα ιστορικό στέλεχος δεν επιθυμεί de facto να είναι υποψήφιος και συγχρόνως έχεις ένα ολόκληρο Συνέδριο το οποίο εκφράζει τη βούληση των μελών να σου λέει «πάμε μπροστά», να σου λέει ότι «σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο, κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Κυριολεκτικά αυτό φώναζαν 5.000 άτομα. Άρα, είναι ξεκάθαρη η εντολή. Να σας πω κάτι; Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να πηγαίναμε στις εσωκομματικές εκλογές, να τις κέρδιζα με 90% και να έλεγα «δείτε». Και μετά τι; Τι ακριβώς λύνουμε στην κοινωνία;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θεωρείτε ότι θα ήταν τραυματική η διαδικασία αυτών των εκλογών μέχρι να γίνουν;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πιο βασικό από το αν θα ήταν τραυματική, είναι εάν θα ήταν ουσιαστική. Πιστεύω θα ήταν μια ανούσια διαδικασία, εφόσον η κ. Γεροβασίλη λέει ότι στις 10 Μαρτίου δεν θα ήταν υποψήφια, εφόσον όλο το Συνέδριο λέει «δεν χρειάζεται αναβάπτιση, τον στηρίζουμε, κάτω τα χέρια από τον Στέφανο». Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο αυτό που πρέπει να γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει για την κοινωνία μας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί γρήγορα και να μπορέσει δομικά να διευρυνθεί ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα πάω στην επόμενη μέρα και καταλαβαίνω ότι εκεί θέλετε να πάτε και μου φαίνεται και λογικό, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που έθεσε το θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που πρότεινε νέα προσφυγή στη βάση. Και καταρχάς θέλω να σας ρωτήσω, σας είχε ενημερώσει ή το μάθατε όπως όλοι, λίγη ώρα πριν το συνέδριο;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δε μας είχε ενημερώσει. Ο διευθυντής του γραφείου του πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση του Αλέξη στο facebook.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πώς την εξηγείτε αυτή την κίνηση; Δηλαδή η απόρριψη της πρότασής του από το Συνέδριο συνιστά αποδοκιμασία και προς τον ίδιο; Εσείς πώς τη διαβάζετε; Γιατί την έκανε αυτή την κίνηση;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως Προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο Συνέδριο. Μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα, τα οποία θα ήθελαν πάρα πολύ να ακούσουν εκείνον αυτοπροσώπως. Πέρα απ’ αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι ακριβώς σκεφτόταν και τι θέλει να κάνει από ‘δω και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. Θεωρώ ότι έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη εντολή: ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αρχίσει έναν νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα επιμείνω λίγο στο θέμα, τουλάχιστον των συναισθημάτων σας απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας απέναντί του όταν κάνει μια τέτοια πρόταση πέντε μήνες μετά την εκλογή σας; Στο Συνέδριο σας άκουσα να λέτε «σας ευχαριστώ από τα βάθη της ραγισμένης μου καρδιάς». Σας πλήγωσε; Είσαστε με ραγισμένη καρδιά μετά απ’ αυτό που συνέβη;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η καρδιά μου ήταν ραγισμένη όχι λόγω του Αλέξη, αλλά λόγω των συνέδρων, οι οποίοι σου λένε «έχουμε πιστέψει σ’ αυτό το πράγμα, βλέπουμε καταστάσεις που μας πληγώνουν και δώσε μας ελπίδα να ξαναπιστέψουμε». Ήταν από απλούς συνέδρους, τους οποίους εγώ τους θεωρώ ισότιμα μέλη, όλους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά με ανιδιοτέλεια είναι στους δρόμους, χτυπάνε πόρτες, παίρνουν τηλεφωνήματα τους γνωστούς τους και λένε «εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε μια προοδευτική αντεπίθεση». Εγώ γι' αυτούς τους ανθρώπους πήρα την απόφαση στο τέλος όταν είδα ότι η κ. Γεροβασίλη δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφια Πρόεδρος και όταν οι ίδιοι είναι ραγισμένες οι καρδιές τους και σου λένε «κάτω τα χέρια από τον Στέφανο». Τα άκουσα τα μέλη...
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Με τον Αλέξη Τσίπρα πώς είσαστε σήμερα; Πώς είναι η σχέση σας μετά απ’ όλα αυτά; Πριν μπείτε το Συνέδριο, είχαμε όλοι την εντύπωση ότι είστε ο πρώην κι ο επόμενος, που επικοινωνείτε, συζητάτε, ενδεχομένως μπορεί να σας επηρεάζει και σε κάποιες αποφάσεις σας. Τώρα, τι είναι σήμερα; Είστε δυο ξένοι πια στο ίδιο κόμμα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν να σχολιάσω παραπάνω αυτό το ζήτημα. Νομίζω είναι ένα ενδιαφέρον μικροπολιτικό ερώτημα, αλλά στο τέλος της ημέρας δε λύνει τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό το ακούω, αλλά μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει ενωμένος σε εκλογικές μάχες ή είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσπαση; Και τελικά με ποια στελέχη θα συνεργαστείτε και θα πάτε στις εκλογές; Με αυτά που ήταν απέναντί σας όλες αυτές τις μέρες στο Συνέδριο;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς τα στελέχη που ήταν απέναντί μου στο Συνέδριο, ήταν ελάχιστα σε σχέση με το Συνέδριο, νομίζω το είδατε στις εικόνες. Όποιος έχει βγει σήμερα και προσπαθεί να μεταπείσει την κοινή γνώμη ότι κάπως βγήκα λαβωμένος, πολύ απλά δεν παρακολούθησε το Συνέδριο. Απλά πράγματα. Προσκαλώ όλους οι οποίοι αμφισβητούν τι έγινε στο Συνέδριο, απλά να κοιτάξουν το βίντεο από το Συνέδριο
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος. Ένα κόμμα του 17%, δεν κυβερνά τη χώρα. Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα. Πρέπει λοιπόν να το κάνουμε κυβερνητικό κόμμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο κόμματος, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε η μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς με μια πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη Αριστερά...
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Για να έρθουμε σ’ αυτό. Μιλήσατε σήμερα για καταστατικές αλλαγές, είδα, και για μετασχηματισμό του κόμματος, τον οποίο, όπως λέτε και στη δήλωσή σας, αποφάσισε το Συνέδριο. Θέλω να μου πείτε, είναι στα σχέδιά σας ακόμα και το να αλλάξετε το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση. Και θέλω να ρωτήσω: θα συμφωνούσαν σ’ αυτό τα μέλη; Έχετε μια εικόνα από το ερωτηματολόγιο που έχετε θέσει για το οποίο έγινε και τόση φασαρία, μάλιστα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω μια εικόνα. Προφανώς, είναι μια πρώιμη εικόνα. Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αυτό ακριβώς έχω πει από την πρώτη στιγμή.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η πρότασή σας ποια θα είναι; Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει, αυτό το καταλαβαίνουμε, λέτε για μετασχηματισμό. Αυτός ο μετασχηματισμός μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ταυτότητα μέχρι τώρα, είναι Συμμαχία Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Προοδευτική Συμμαχία δίπλα. Παραμένετε Συμμαχία; Παραμένετε Ριζοσπαστική Αριστερά;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή, άρα ακόμα και η λέξη Συνασπισμός, στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε ανοιχτές αγορές, με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών και με μια στιβαρή άμυνα. Και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα θέλετε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ από αυτόν τον οποίο πήρατε ως αρχηγός.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν ακριβώς αυτό. Δεν εκφράστηκε σωστά, δε γνωρίζω το γιατί. Οι πολιτικοί επιστήμονες μπορεί να μας πουν το γιατί. Πάντως όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή, συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα αλλά και με τη διακυβέρνηση του 2015-2019. Η διαφορά τώρα είναι ότι λέμε ότι το προοδευτικό Κέντρο, αυτό το εύρος το οποίο καλύπτουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας. Και ότι η σύγχρονη Αριστερά σε σχέση με μια διαχειριστική Κεντροδεξιά, -που είναι κι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω, 1/3 τουλάχιστον θα έλεγα όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και στην ισότητα στον γάμο αλλά και στα ελληνικά πανεπιστήμια που το «ναι» γίνεται «ίσως» και μετά «όχι»- η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος. Βρίσκει τους τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες.
Εάν πιστεύουμε ότι θα δούμε αποκέντρωση στη χώρα μας, από την Αθήνα προς τις Περιφέρειες οι οποίες έχουν πληγεί, όπως είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία, απλά με καπιταλιστική οικονομική πολιτική, δεν πρόκειται να γίνει. Το κράτος πρέπει να παρέμβει.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μου λέτε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεγαλώσει, το 17% δεν είναι κυβερνητικό κόμμα και έτσι είναι, δίκιο έχετε σ’ αυτό. Μου λέτε επίσης ότι πρέπει να συνδυάσουμε την Αριστερά με το Κέντρο. Κι εγώ θέλω να σας κάνω ένα πολύ απλό ερώτημα: ένας ψηφοφόρος που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και έτσι πήρατε και το 17%, γιατί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα ξεκάθαρο στίγμα το οποίο δεν το δείχνει το τρίτο κόμμα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παριστάνει ότι 330 ευρωβουλευτές δεν ξέρουν τι ψηφίζουν για το κράτος δικαίου στις Βρυξέλλες. Άρα λοιπόν χρειάζεται ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια για μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία θα έχει δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και ως συνταγματικό αντίβαρο, πρακτικά, εντός της χώρας.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα ουσιαστικά ζητάτε από τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συνταγματικό εννοώ για την καταπάτηση του κράτους δικαίου, να είμαι ξεκάθαρος.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το κράτος δικαίου τώρα, είστε πεπεισμένος ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι στη σωστή κατεύθυνση;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 100%. Δεν το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη το προκάλεσαν. Και το γεγονός ότι υπάρχουν στο Σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών οι οποίες καλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, οι οποίοι με την αμέλειά τους οδήγησαν σ’ ένα έγκλημα στα Τέμπη. Και υπάρχει ατιμωρησία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη. Απολύτως κανείς.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό το ψήφισμα με το οποίο συμφωνείτε τόσο πολύ, δεν σας απασχολεί ότι μπορεί να αποτελέσει λόγο να μην πάρουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι υπό αίρεση αυτό το ψήφισμα. Εφόσον επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης να διορθώσει αυτά τα οποία έχει πράξει, μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο. Στα χέρια του είναι.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εσείς επιθυμείτε να εκφράσετε κάτι καινούργιο, το λέτε και το ξαναλέτε. Η θέση του κόμματός σας όμως σε πολλά θέματα, θα σας πω εγώ, ότι εκφράζουν το παλιό. Και για παράδειγμα θα πάρω τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Εσείς είστε ένας άνθρωπος που προσωπικά έχετε φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία, έχετε φοιτήσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί είστε αντίθετος με μη κρατικά πανεπιστήμια και μάλιστα μη κερδοσκοπικά;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς το «μη κερδοσκοπικό» στην Ελλάδα, νομίζω, γνωρίζετε πvς μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό. Ας είμαστε ειλικρινείς.
Δεύτερον, έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε. Κάνω μια ερώτηση και δεν λαμβάνω απάντηση. Η ερώτηση είναι η εξής: Τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το οποίο δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τη δυνατότητα να μη φύγει ένα παιδί από δω, να σας απαντήσω εγώ, και να πάει στο εξωτερικό για να πάει σ’ αυτό το μη κρατικό πανεπιστήμιο. Δηλαδή να υπάρχει αυτό το μη κρατικό πανεπιστήμιο εδώ, ούτως ώστε να μη χρειάζεται τα λεφτά που θα πάει έξω, που είναι πολύ περισσότερα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποια είναι η ρίζα του να χρειάζεται να πάει στο εξωτερικό αντί να πάει σ’ ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο χρειάζεται να υπάρχει αυτή η επιλογή;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ότι ένα παιδί μπορεί να θέλει να επιλέξει να πάει, για παράδειγμα, στη Σορβόννη γιατί θέλει να σπουδάσει στη Σορβόννη, γιατί η Σορβόννη είναι ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο. Λέω ένα παράδειγμα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό μπορεί να το κάνει ήδη, δεν χρειάζεται νέος νόμος γι' αυτό.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εννοείτε μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα, να σπουδάσει στη Σορβόννη; Πώς θα έρθει η Σορβόννη στην Ελλάδα αν δεν φτιάξουμε ένα νέο...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν ο σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων -όπου θα υπάρχουν φοιτητές δυο ταχυτήτων, με άλλα μόρια θα μπαίνουν στα ιδιωτικά όταν έχουν χρήματα και με άλλα στα δημόσια- είναι πολύ απλά για να φέρουμε, όπως λέει τώρα το νομοσχέδιο, franchise πανεπιστήμια του εξωτερικού στην Ελλάδα, για να έχουμε brand name στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο σκοπός; Έτσι χτίζουμε δημόσια Παιδεία;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εγώ θέλω ειλικρινά να ρωτήσω αν σας πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό εσάς προσωπικά να πάτε κόντρα σ’ αυτή τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και να πείτε ότι «κοιτάξτε, επειδή θέλω να το πάω μπροστά το πράγμα...»
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, μου πέρασε απ’ το μυαλό, κοίταξα την πραγματικότητα και αποφάσισα ότι όντως δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να χτίζουμε διπλά κτίρια με διπλά θρανία για να διδάσκουμε το ίδιο πράγμα, από τη στιγμή που έχουμε μια πολύ καλή υποδομή στη δημόσια Παιδεία. Αυτές οι δωρεές οι οποίες είναι να πάνε στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που αμφιβάλλω αν όντως θα είναι έτσι όπως τα λέμε, να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Να νομοθετήσουμε έναν τρόπο αυτή η δωρεά να μπορεί να έχει μια ανεξαρτησία και διοικητικά και νομοθετικά έτσι ώστε να μπορεί αυτή η επένδυση ενός δωρητή, να μπορεί να αποδώσει.
Ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στέγης δίπλα από το πανεπιστήμιο. Να φέρουμε hubs, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στέγης δίπλα από το πανεπιστήμιο, ή να γίνει αποκέντρωση, ερευνητικά hubs για να φέρουμε απόδημους απ’ έξω, να γυρίσουν δίπλα απ’ αυτή την κοινότητα.
Πώς το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορέσει να διαπρέψει αν ανοίξουν ξαφνικά άλλα τόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αθήνα; Για ποιο λόγο να αφήνουμε την Περιφέρεια να μαραζώνει, αντί να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας; Από πότε η Ελλάδα είναι χώρα που δεν μορφώνει τα παιδιά της; Από πότε;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να περάσουμε σ’ ένα άλλο θέμα τώρα. Με τους αγρότες θέλω να μου πείτε ποια θα είναι η συνέχεια από τη δική σας πλευρά, τι θα κάνετε. Διότι ανεβήκατε στο τρακτέρ, πήγατε και στη διαδήλωση στο Σύνταγμα. Από ‘δω και πέρα τι γίνεται τώρα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι εύκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και δεν το κάνει. Δηλαδή το να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, μπορεί να το κάνει. Είναι μια λύση, δηλαδή να μην έχει επιτέλους ο αγρότης την ανάγκη να ζητά επιστροφή. Να μπορεί να το καταργήσει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, να το κάνει.
Το να μπορούμε να βάλουμε ένα πλαφόν στα 7 σεντς την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, μπορεί να το κάνει. Να υπάρχει ρύθμιση στις οφειλές των χρεών για να μην πάει η αγροτική γη προς ρευστοποίηση. Μπορεί να το κάνει. Δεν το επιλέγει.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ξέρετε όμως, έχει μια παράδοση ο ΣΥΡΙΖΑ: προτείνει πάντα πράγματα -όχι επί των ημερών σας, γιατί είστε πολύ καινούργιος- αλλά έχει μια παράδοση πριν, ως αντιπολίτευση, προτείνει διαρκώς διάφορα πράγματα τα οποία είναι ακοστολόγητα. Και φαντάζομαι εσείς δεν είστε στη γραμμή ότι πρέπει να τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα, έτσι δεν είναι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είμαι σ’ αυτή τη γραμμή, ποτέ δεν ήμουν. Αλλά υπάρχουν και προτάσεις οι οποίες είναι κοινής λογικής. Πώς είναι δυνατόν οι αγρότες να μη μπορούν να επιβιώσουν, ο καταναλωτής να μη μπορεί να επιβιώσει από την τιμή στο ράφι και τα δύο να συνυπάρχουν; Προφανώς λόγω καρτέλ στη μέση, ολιγοπωλίων. Μ’ αυτό ασχολείται κανείς; Μαθηματικά, de facto, αυτό ισχύει. Εκεί πρέπει να ασχοληθούμε.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να έρθω τώρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Έχω την αίσθηση ότι σ’ αυτά τα θέματα είσαστε κοντά στην κυβέρνηση ή κάνω λάθος; Ψηφίσατε τους εξοπλισμούς, πήγατε στο Πεντάγωνο μαζί με τον κ. Αποστολάκη. Στηρίζετε μια στρατηγική και τις βασικές συμμαχίες της χώρας, ναι ή όχι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, στηρίζω εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις. Το πλοίο του Ναυτικού δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά Θάλασσα, έξω από επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Αμύνης. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό να έχουμε μια εξωτερική πολιτική η οποία να είναι εγκρατής. Και να μην έχουμε το κεφάλαιο του φορολογουμένου για τα εξοπλιστικά, το οποίο να το χρησιμοποιούμε ως μια επίδειξη ισχύος προς το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά μας. Ο εξοπλισμός αυτός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μένει στην Ελλάδα για την άμυνά μας.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Είστε αντίθετος με το ότι στέλνουμε στην Ουκρανία αμυντικό υλικό;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, είμαι αντίθετος. Νομίζω ότι ήδη προσφέρουμε πολλά στην Ουκρανία μέσω της υποστήριξης που δίνουμε από την Αλεξανδρούπολη σε όλο τον μηχανισμό ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ένα αγαθό το οποίο είναι η γεωπολιτική της θέση, την οποία γεωπολιτική θέση εμείς την προσφέρουμε, πολλές φορές ίσως και στα φθηνά, αλλά την προσφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι με 4% συν από το ΑΕΠ μας, σε μια χώρα η οποία έχει περάσει από τρία μνημόνια, ότι πρέπει και αυτό να το χρησιμοποιούμε έξω από τα σύνορά μας.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η παρουσία του Προέδρου της Παλαιστίνης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί κάτι λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή ή είναι απλώς μια τυπική επίσκεψη;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, σηματοδοτεί πολλά.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Διαφοροποιεί εσάς σε σχέση με την κυβέρνηση απέναντι στις σχέσεις μας με το Ισραήλ;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ξεκάθαρα. Καταρχάς το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ψήφισε με τον υπόλοιπο ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, για μένα είναι απαράδεκτο. Ήδη έχω πει και στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, στο London School of Economics, ότι επιθυμώ άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως είναι αυτή τη στιγμή.
Προφανώς το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τον πληθυσμό του από τρομοκρατικές ενέργειες. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες αμάχους να σκοτώνονται χωρίς κάποια διέξοδο. Ποιο είναι το exit plan του Ισραήλ; Έχει σκεφτεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας πού θα βρίσκεται, τι θα κάνει; Θα έχουν χάσει τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι χωρίς να έχει λυθεί τίποτα. Πρέπει να πάμε άμεσα, με εμπλοκή όλης της Δύσης, σε μια λύση βάσει των συνόρων το 1967. Και συγχρόνως να κοιτάξουμε τι έχει κάνει το Ιράν σε όλη αυτή την υπόθεση με τη Χαμάς και το Ιράν να έχει τις κυρώσεις οι οποίες πρέπει να επιβληθούν.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έρχονται οι ευρωεκλογές. Καταρχάς να ρωτήσω κάτι τεχνικό: Θα υπηρετήσετε τη στρατιωτική σας θητεία πριν τις ευρωεκλογές ή μετά; Ξέρω ότι έχετε τη δυνατότητα να το επιλέξετε. Το έχετε αποφασίσει;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πριν.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Στις ευρωεκλογές, καταλαβαίνω ότι έχετε φτιάξει ένα σχήμα εκεί, μια ιδέα να ψηφίσουν τα μέλη σας για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Έτσι δεν είναι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή εδώ τι θα γίνει; Θα κατεβάζει ο καθένας την υποψηφιότητά του, θα ψηφίζουν τα μέλη κι εσείς θα δεσμεύεστε από τη θέση των μελών για το με ποιους θα συγκροτήσετε το ψηφοδέλτιο; Ή μετά θα πάρετε αυτά τα αποτελέσματα και θ’ αποφασίσετε εσείς;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το πρώτο.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα αποφασίσουν τα μέλη.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δε φοβάστε εκεί ότι μπορεί να τα μέλη να αποφασίσουν ανθρώπους οι οποίοι είναι απλώς γνωστοί, έχουν κάποιους στοιχειώδεις μηχανισμούς και όχι τους καλύτερους;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να παροτρύνω πολύ κόσμο να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαδικασία. Ο σκοπός μου είναι να αναδείξω λαμπρά μυαλά μ’ έναν τρόπο ο οποίος είναι ισότιμος μ’ εκείνους που μπορεί να έχουν ήδη έναν μηχανισμό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι αν υπάρχει μια τριαντάδα από τους σαράντα, οι οποίοι είναι εξαιρετικά στελέχη, εξαιρετικοί επιστήμονες και απλά δεν έχουν τον χρόνο, τη θητεία, να αναδειχθούν, ότι θα επενδύσω προσωπικά στο να έχουν μια ισότιμη ευκαιρία.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα θα τους στηρίξετε ουσιαστικά και θα πείτε στον κόσμο «αυτούς τους θέλω».
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όλους τους θέλω, αλλά τη στιγμή που έχουμε την προσοχή και την προσδοκία του κόσμου πάνω μας και μάλιστα είναι μια διαδικασία η οποία είναι αμεσοδημοκρατική. Έχετε καταλάβει ότι είμαι ο πρώτος αρχηγός κόμματος -και δη αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο οποίος λέει, μειώνω την εξουσιοδότησή μου, την προσωπική μου δύναμη και τη δίνω στα μέλη και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν εκείνοι ποιους θέλουν να μας αντιπροσωπεύσουν στην Ευρώπη;
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Από κάποιους μπορεί να εκληφθεί αυτό ως ένα τελικά πολύ αρχηγικό κόμμα το οποίο δεν σέβεται τους εσωτερικούς μηχανισμούς αλλά πηγαίνει κατευθείαν στα μέλη, άρα ο Πρόεδρος αποκτά μεγαλύτερη δύναμη πηγαίνοντας διαρκώς στα μέλη.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω αυτό είναι οξύμωρο. Πώς είναι δυνατόν τα μέλη να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο και συγχρόνως ο αρχηγός να έχει και μεγαλύτερο ρόλο; Ο μόνος τρόπος είναι αν συμβαδίζει αυτό το οποίο θέλει ο αρχηγός με αυτά τα οποία θέλουν τα μέλη. Άρα αυτό είναι ένα υγιές κόμμα, όχι ένα αρχηγικό κόμμα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Παρ' όλα αυτά εγώ θα επιμείνω τώρα, θα γυρίσω στα αρχικά λίγο. Έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή -στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όχι σε όλες- είναι τρίτο κόμμα. Εάν είστε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα τεθεί ξανά ζήτημα για σας; Θα το θέσετε εσείς ο ίδιος για τον εαυτό σας; Εάν το θέσουν οι άλλοι, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Διότι, επιμένω σ’ αυτό που κάποιοι λένε ότι είσαστε αρχηγός υπό προθεσμία μέχρι τις ευρωεκλογές. Πώς θα το αντιμετωπίσετε εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό. Και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αν αμφισβητηθείτε ξανά, όπως αμφισβητηθήκατε τώρα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω. Δεν είναι θέμα αλαζονείας. Τα μέλη μίλησαν, λένε «εμπιστευθείτε τον Πρόεδρό μας». Και είπαν: Αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα. Γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις. Αυτό έγινε στο Συνέδριο. Έλιωσαν από εβδομάδες εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν: Ένας Πρόεδρος, ενωμένοι πάμε μπροστά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.