Επιχειρήσεις: Κέρδη-μαμούθ και τζίρος 100 δισ. για 15 εισηγμένες και σούπερ μάρκετ


Τζίρος και κέρδη-μαμούθ αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των 17 μεγαλύτερων από πλευράς μεγεθών ελληνικών επιχειρήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των διυλιστηρίων και των σούπερ μάρκετ, οι τζίροι υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 10 δισ. ευρώ.

Στις 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ καθεμία (συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των δύο μεγάλων διυλιστηρίων), που παρουσιάζονται στον πίνακα, αθροίζονται κέρδη 7.692,78 δισ. ευρώ. 

Τα κέρδη αυτά είναι υψηλότερα ακόμη και από τα αντίστοιχα (συνολικά) 7.562,45 δισ. του 2022, που συνολικά για όλες τις μεγάλες Α.Ε. που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν κέρδη-ρεκόρ όλων των εποχών και έσπασαν το αντίστοιχο ρεκόρ του 2007.

Το ΑΕΠ και τα κέρδη-ρεκόρ

Πριν δούμε αναλυτικά τα κέρδη των εταιρειών που ξεπερνούν ανά περίπτωση τα 100 εκατ. ευρώ και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών συν τα αντίστοιχα και τους τρομερούς τζίρους των μεγάλων σούπερ μάρκετ, έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμίσουμε μερικά ουσιαστικά δεδομένα που χαρακτηρίζουν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, εντός του οποίου σημειώνονται αυτά τα ρεκόρ.

Πρώτον: Το επίπεδο του ΑΕΠ, παρά την ονομαστική αύξησή του αρκετά πάνω από τα 200 δισ. και τα 240 plus για το 2024 (σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις), ουσιαστικά βρίσκεται στο 79,5% του 2007 με βάση το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank (7 ημέρες Οικονομία).

Δεύτερον: Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ελληνικό ΑΕΠ θα φθάσει στα επίπεδα του 2007 το μακρινό 2037, δηλαδή μετά από 13 χρόνια, βάσει των προβλεπόμενων από το Ταμείο ρυθμών ανάπτυξης. Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των 400 αναλυτών διεθνών επενδυτικών οίκων, που από τον συγκερασμό τους, όπως παραθέτει το Focus Economics, η επίτευξη του στόχου προσδιορίζεται για το 2032.

Συμπέρασμα: Ενώ η οικονομία στην Ελλάδα κινείται σε πραγματικούς όρους στα επίπεδα του 2007, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τη μνημονιακή κρίση από το 2022 και κινούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του πραγματικού ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ, κινείται στο επίπεδο του 67% του μέσου όρου της Ενωμένης Ευρώπης των 27, ενώ το 2009 ήταν πάνω από 90%.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, πέραν της κρίσης και της ανόδου των τιμών, που υπερ-εκμεταλλεύθηκαν κερδοσκοπικά πολλές επιχειρήσεις, ουσιαστικό ρόλο στην αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους διαδραμάτισε η κυβερνητική φορολογική πολιτική με τη μείωση των σχετικών φορολογικών συντελεστών των κερδών και των μερισμάτων, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι εισηγμένες στο Χ.Α.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών και των μεγεθών, τα καθαρά τους κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δισεκατομμύρια, καθώς στα δημοσιευόμενα στον πίνακα φτάνουν τα 7,692 δισεκατομμύρια και σε αυτά πρέπει να προστεθούν επιπλέον τα 408 εκατομμύρια του ΟΠΑΠ, αλλά και τα αναμενόμενα υψηλά κέρδη της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ή άλλων εταιρειών, που κινούνται στην περιοχή των 50-100 εκατ. ευρώ, και είναι αρκετές (MIG, Autohellas, μεταλλουργικές βιομηχανίες του Ομίλου Στασινόπουλου, Optima bank κ.ά.). 

Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται τα διυλιστήρια και οι τράπεζες, καθώς και ορισμένοι από τους παρόχους ρεύματος και αερίου, καθώς αρκετές από τις εταιρείες των κλάδων αυτών δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και αργούν να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τους. 

Βεβαίως, η εικόνα αυτή πρέπει να συμπληρωθεί και με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που δεν έχουν πλέον παρουσία στο Χρηματιστήριο. Ή μεγάλες αλυσίδες λιανικής ηλεκτρικών ειδών, προϊόντων τεχνολογίας αλλά και κινητής τηλεφωνίας που επίσης δεν είναι εισηγμένες, καθώς και πολλές αλλοδαπές εμπορικές ή βιομηχανικές εταιρείες που επίσης δεν είναι στο Χρηματιστήριο.

Τα σούπερ μάρκετ

Ο Όμιλος Σκλαβενίτης, η (βελγικής ιδιοκτησίας πλέον) ΑΒ Βασιλόπουλος, η (γερμανικής ιδιοκτησίας) Lidl Ελλάς, ο Όμιλος Metro (My market) και η Δ. Μασούτης έχουν συνολικά τζίρο που φτάνει περίπου τα 12 δισ. ευρώ. 

Μαζί με τους μικρότερους του κλάδου ο τζίρος των σούπερ μάρκετ ξεπέρασε το 2023 τα 15 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα και για τους μεγαλύτερους του χώρου οι τζίροι τους διαμορφώθηκαν το 2023 ως εξής:

  • Ο Όμιλος Σκλαβενίτης έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, από 4,47 δισ. ευρώ στη χρήση 2022.
  • Η ΑΒ Βασιλόπουλος έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, από 1,98 δισ. το 2022.
  • Η My Market τα 1,58 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2022.
  • Η αλυσίδα Μασούτης έκλεισε την περσινή χρονιά στο 1,076 δισ. ευρώ, από 924 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.
  • Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός κατέγραψε εισπράξεις 620 εκατ. ευρώ, από 497,8 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Η αλυσίδα Γαλαξίας έκλεισε με τζίρο στα 533 εκατ. ευρώ, από 513 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Η Μarket In έκανε τζίρο 410 εκατ. ευρώ, από 375,3 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Τέλος, η Lidl λειτουργεί στην Ελλάδα με τη νομική μορφή της Ο.Ε., κατά συνέπεια δεν δημοσιεύει ισολογισμούς .Υπολογίζεται, όμως, ότι ο τζίρος της ξεπερνά σημαντικά τα 2 δισ. ευρώ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο