Ευρωεκλογές 2024: Σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά της ΝΔ - Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις
Ψυχρολουσία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν καταφθάσει στο Μαξίμου, καθώς επισφραγίζουν την εντεινόμενη φθορά της Ν.Δ.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι τα γαλάζια ποσοστά αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 30% -γίνεται λόγος για 27%-28%-, ενώ καθοδική πορεία καταγράφουν και οι δείκτες της δημοφιλίας του πρωθυπουργού.
Στο νέο κύμα των μετρήσεων της κοινής γνώμης συμπεριλαμβάνεται και το στίγμα της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ήτοι το αποτύπωμα της αποκάλυψης για την αλλοίωση των συνομιλιών τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών, καθώς και οι «παραιτήσεις» των υπουργών που συναντήθηκαν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν κυκλώσει τα αυξημένα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου, που «πλαγιοκοπεί» από τα δεξιά τη Ν.Δ.
Προβληματισμός για την ασφάλεια
Πηγή προβληματισμού δε για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προκαλούν οι χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας, που δίνει το περιθώριο στα υπερδεξιά κόμματα -όπως συζητούν στα πηγαδάκια οι βουλευτές- να ρίξουν δίχτυα στο σκληρό γαλάζιο ακροατήριο.
Η γυναικοκτονία που καταγράφηκε στους Αγίους Αναργύρους και τα ερωτήματα που αναφύονται για τη στάση της αστυνομίας επιτείνουν τη δυσαρέσκεια στο στελεχιακό δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος.
«Δεν γίνεται να καταφεύγει πολίτης στο Αστυνομικό Τμήμα και να ζητάει ασφάλεια και στο τέλος να υπάρχει αυτή κατάληξη» σημειώνουν βουλευτές της Ν.Δ., που στέκονται στο γεγονός ότι το θύμα είχε κάνει όλα τα βήματα για την προστασία του, αλλά μάταια, όπως αποδείχτηκε.
Αν μη τι άλλο, το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας εκτείνεται στις σιδηροδρομικές μεταφορές -λόγω των αποκαλύψεων για το έγκλημα των Τεμπών- αλλά και στη χρήση των προσωπικών δεδομένων με αφορμή το κεφάλαιο Κεραμέως gate.
Κούφιο success story
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με όχημα τα success stories που πλάθει για την οικονομία. Κυβερνητικοί παράγοντες παρέπεμπαν χθες στα λόγια του πρωθυπουργού προς πολίτες των Καλαβρύτων ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. «δεν έχουν να πουν τίποτα για το πώς οραματίζονται την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μια οικονομία η οποία σήμερα αναπτύσσεται με 2,5% ετησίως, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ρίχνει την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν υποβοηθούν την κυβερνητική αφήγηση. Το 26,1% των Ελλήνων βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή 2.658.400 άτομα σε ό,τι αφορά το 2023. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το 2022.
Γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν συνεκτικό αφήγημα διακυβέρνησης ούτε εναλλακτικές προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, της Παιδείας και της Υγείας, εξού και διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξαπολύσει την πιο σκληρή πολιτική ή και προσωπική επίθεση. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι οι περισσότεροι πλέον ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις τοποθετούνται κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Τέλος, η πραγματικότητα καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμπιέσουν τις λίστες αναμονής. Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «Αναγέννηση» του Νοσοκομείου Αττικόν: ότι πραγματοποιήθηκαν απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία «με τους δύο από τους τρεις ασθενείς που χειρουργήθηκαν να είναι εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν».
Προσπάθεια συσπείρωσης
Μήνυμα συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ευρωεκλογών αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που ξεκινά απόψε στο Ζάππειο.
Μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία είχε παράπλευρες απώλειες τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, ο πρωθυπουργός έχει άλλωστε αποδώσει κρίσιμο χαρακτήρα στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ειδικότερα δύο διακυβεύματα στις ευρωεκλογές: Πρώτον, ζητά ενίσχυση της ΝΔ ώστε να διαπραγματευτεί την επομένη ημέρα στην ΕΕ θέματα όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή άμυνα. Δεύτερον, έχει διαμηνύσει ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές θα κριθεί και η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έχει συνδέσει την προσωπική του πολιτική ισχύ με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για παράδειγμα από τα Καλάβρυτα είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν “ποια παράταξη, ποιοι ευρωβουλευτές, ποιοι υπουργοί, ποιος πρωθυπουργός, είναι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη”.
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός κατά την αποψινή του ομιλία στο συνέδριο της ΝΔ. Αναμένεται ειδικότερα μεταξύ άλλων να στείλει εκ νέου μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου. Το κυβερνών κόμμα άλλωστε παρά τη μεγάλη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει από ψήφο διαμαρτυρίας κυρίως προς τα δεξιά και κοιτάζει με ανησυχία ιδίως τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Τα τσεκούρια του εσωκομματικού πολέμου έχουν θαφτεί προσωρινά
Εάν δεν είχε μάλιστα μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στο συνέδριο θα εκφραζόταν αντιδράσεις και ανησυχίες από βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας για τυχόν εκλογικές συνέπειες από τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Και τώρα βέβαια δεν αποκλείεται σύνεδροι να ρίξουν ορισμένες τουφεκιές για το θέμα. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στα προηγούμενα συνέδρια από την εκλογή Μητσοτάκη και μετά συνήθιζε να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις με αιχμές για τα εθνικά και με σκληρά δεξιά “μανιφέστα”, θα παραστεί στο συνέδριο, αλλά δεν θα μιλήσει.
Ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επίσης θα δώσει το παρόν αλλά δεν θα πραγματοποιήσει ομιλία, αν και εκείνος ούτως ή άλλως δεν έχει μιλήσει σε συνέδριο από το 2009 και μετά.
Και οι υπουργοί που θα λάβουν το λόγο αναμένεται να κινηθούν σε ενωτικούς τόνους. Ουδείς εξάλλου επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνηση και το κόμμα περίπου δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.
Ο συμβολισμός του Ζαππείου στα 50 χρόνια της ΝΔ
Πάντως η όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και η κατάρρευση της ατζέντας περί δημόσιας ασφάλειας μετά τη νέα γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, δεν συνάδουν με τον πανηγυρικό χαρακτήρα που η γαλάζια ηγεσία θέλει να αποδώσει στο συνέδριο, με αφορμή και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.
Όπως σημειώνουν πάντως από την Πειραιώς, η επιλογή του Ζαππείου ως χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου δεν είναι διόλου τυχαία: Στο Ζάππειο υπεγράφη η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ από τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και όπως λένε γαλάζια στελέχη η ΝΔ είναι το κόμμα “που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη.”
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 2.742 στελέχη από όλη τη χώρα στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των αποδήμων Ελλήνων. Ήδη έχουν εγγραφεί μάλιστα ως ομιλητές 220 σύνεδροι. Εντός του Ζαππείου θα λειτουργήσει δε και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού για τα 50 χρόνια της ΝΔ.
Χαιρετισμό στο συνέδριο της ΝΔ θα απευθύνουν και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι ομιλίες του Προέδρου του ΕΛΚ Manfred Weber, του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου και, κυρίως, η ομιλία της επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την Κυριακή το μεσημέρι, πριν την ομιλία Μητσοτάκη με την οποία θα κλείσουν οι εργασίες του συνεδρίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.