Κυβέρνηση: Χαμηλώνουν τον εκλογικό πήχη στο Μαξίμου


Τον τσουχτερό «λογαριασμό» των ψηφοφόρων στην κάλπη των ευρωεκλογών αναμένουν, σχεδόν μοιρολατρικά, οι ένοικοι του Μαξίμου. Στις τάξεις των κυβερνητικών στελεχών επικρατεί γενικευμένη κατήφεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις προδιαγράφουν την επιτάχυνση της κυβερνητικής φθοράς, με τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα να αναμένει νέα ραγδαία πτώση των γαλάζιων ποσοστών, όπως και τη συνέχιση της καθοδικής πορείας του δείκτη δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πήχης της επιτυχίας, άλλωστε, στην κυβέρνηση έχει προσγειωθεί γύρω στο 30%, ενόψει της μάχης της 9ης Ιουνίου, σε συνδυασμό με την επίτευξη μιας διαφοράς δέκα μονάδων από το δεύτερο κόμμα.

Οι γαλάζιοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι, για πρώτη φορά από το 2019, η επικοινωνιακή μηχανή αδυνατεί να τιθασεύσει τα κύματα δυσαρέσκειας που «χτυπούν» τη Ν.Δ. Η παρουσία δύο, πρώην πλέον, επιτελικών στελεχών, των Μπρατάκου - Παπασταύρου, στις αυλές της διαπλοκής προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της κομματικής βάσης.

Από τις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. εκπέμπονται μηνύματα καταδίκης «των πάρε- δώσε με διάφορα συμφέροντα», ενώ γίνεται λόγος για απομάκρυνση από τις αξίες της πολιτικής ηθικής που θα έπρεπε να διέπουν τη συντηρητική παράταξη. Υπό αυτό το πρίσμα, η επωδός του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν συγκυβερνάει με τα συμφέροντα» πείθει ελάχιστους στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που το στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. αναμένει, με κομμένη την ανάσα, το ενδεχόμενο νέων αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Ο νέος κατώτατος δεν αλλάζει την ατζέντα

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις, καθώς τα επικοινωνιακά της όπλα -ήτοι η μιντιακή προπαγάνδα- έχουν βραχυκυκλώσει στη δύσβατη πραγματικότητα.

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τον νέο κατώτατο μισθό δεν προκαλούν ενθουσιασμό στους βουλευτές, που αναγνωρίζουν ότι η αύξηση των πενήντα ευρώ δεν λειτουργεί αντισταθμιστικά έναντι της ακρίβειας.

Τα πρόσφατα, άλλωστε, στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο της Ε.Ε. όσον αφορά την αγοραστική δύναμη το 2023, συνιστούν πλήγμα στα θριαμβολογικά αφηγήματα.
Τα λουκέτα επιδεινώνουν το κλίμα

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει κλείσει ερμητικά το παράθυρο χορήγησης επιδόματος Πάσχα προς τα ασθενέστερα στρώματα, επικαλούμενος τη δημοσιονομική σταθερότητα. Κομματικά στελέχη ισχυρίζονται ότι οι επιδοματικές πολιτικές, πριν τη διπλή κάλπη του 2023, ενίσχυσαν την πολιτική δυναμική της Ν.Δ., παρά τις αντιπολιτευτικές αντιδράσεις περί επιδότησης της αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, από ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πηγάζουν μηνύματα ισχυρού προβληματισμού, λόγω των διαδοχικών λουκέτων (ΛΑΡΚΟ, Γιούλα, Sonoco Ελλάς Α.Ε., Reckitt Benckiser) σε εργοστάσια και βιομηχανικές μονάδες, που προκαλούν στρατιές ανέργων και καταδικάζουν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

Τα βλέμματα στις ομιλίες Σαμαρά - Καραμανλή

Σε αυτό το κλίμα, τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Δ. διερωτώνται για τους τρόπους εμψύχωσης που θα επιστρατεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Ν.Δ., την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν, η αναπτέρωση του ηθικού της βάσης θα προέλθει από ένα θετικό και ελπιδοφόρο πλαίσιο, που θα απαντά στα ζητήματα της ακρίβειας, της εργασίας, της ασφάλειας και των προοπτικών της χώρας.

Οι προδιαγεγραμμένες πρωθυπουργικές επιθέσεις προς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ θα αποσπάσουν -όπως λένε- το ηχηρό χειροκρότημα του κομματικού ακροατηρίου εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν θα αποτελέσουν μοχλό συσπείρωσης.

Η παρουσία στο Συνέδριο της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται πως θα συμβάλει δύσκολα στην ανόρθωση του φιλοευρωπαϊκού προφίλ του κ. Μητσοτάκη, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οπισθοχώρηση του Κράτους Δικαίου. Τα βλέμματα στην ανώτατη κομματική διαδικασία θα επικεντρωθούν και στις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Από τον Αντώνη Σαμαρά αναμένονται νέα χτυπήματα, από τα δεξιά, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη στιγμή μάλιστα -όπως λέγεται- που αποχώρησαν «οι τελευταίοι δεξιοί» από το Μαξίμου, κ.κ. Μπρατάκος - Παπασταύρου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα κομματικά πηγαδάκια προκαλεί η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, στη σκιά της πίεσης που δέχεται ο εξάδελφός του Κώστας Αχ. Καραμανλής λόγω Τεμπών.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός αλληλοϋποστηρίζονται δημιουργεί -στους φρουρούς του Μητσοτακισμού- την προσδοκία ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. θα αποφύγει τις αιχμές και «θα πει μια καλή κουβέντα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο