Σπαρτιάτες: Αντιμέτωποι με τη διάλυση - Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα


Αντιμέτωποι με τη διάλυση βρίσκονται οι Σπαρτιάτες μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον όλων των βουλευτών τους, εκτός του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα, για εξαπάτηση εκλογέων. 

Η δίωξη σχετίζεται με τις καταγγελίες Στίγκα ότι ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, που επίσης διώκεται, ήταν ο ουσιαστικός αρχηγός των Σπαρτιατών, παρά την αδυναμία του να πολιτευτεί λόγω της καταδίκης του. Διώκεται επίσης ένας δικηγόρος που φέρεται να ήταν παρών στις συναντήσεις βουλευτών των Σπαρτιατών με τον Κασιδιάρη. 

Οι Δημητροκάλλης και Μανούσος αποχώρησαν από την Κ.Ο. του ναζιστικού κόμματος καταγγέλλοντας ότι οι διώξεις ξεκίνησαν από τις καταγγελίες Στίγκα.


Ο Β. Στίγκας, από τη μεριά του, προσπαθεί εναγωνίως να διατηρήσει τη συνοχή των Σπαρτιατών καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη δικαστική δίωξη. 

«Εμείς οι Σπαρτιάτες υφιστάμεθα μια δίωξη, και ποινική, όπως κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Είμαστε σε άτυπη ομηρία. Δεν έχω κατηγορήσει ποτέ κανέναν βουλευτή του κόμματός μας, τους στηρίζω και θα τους στηρίξω μέχρι τέλους» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Στίγκας επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι τα περί «Greek Mafia», «Δον Κορλεόνε» και «ομάδας εκβιαστών» δεν αφορούσαν τους βουλευτές του, αλλά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Η διαμάχη για την κρατική χρηματοδότηση

Οι καταγγελίες του Στίγκα έγιναν την περίοδο που μαινόταν η μάχη με τους οπαδούς του Κασιδιάρη για τον έλεγχο του κόμματος και κυρίως της παχυλής κρατικής χρηματοδότησης, που υπολογίζεται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Ο Στίγκας είχε διαγράψει τότε τους Δημητροκάλλη, Κατσιβαρδά και Κόντη ως επικεφαλής της «ανταρσίας» που επεδίωκε την καθαίρεσή του από πρόεδρο του κόμματος. 

Στη συνέχεια, όμως, κηρύχθηκε ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών. Τελικά, ο Κατσιβαρδάς αποπέμφθηκε εκ νέου και τώρα στηρίζει την κυβέρνηση της Ν.Δ. καταψηφίζοντας πρόσφατα την πρόταση μομφής.

Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Το ζήτημα της εξαπάτησης των εκλογέων συνδέεται με την παράλληλη διερεύνηση για την παράνομη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εκλογές, παρότι ήταν το κέλυφος του κόμματος Κασιδιάρη. Το ενδεχόμενο να κριθεί ότι οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές ανοίγει ένα σοβαρό δικαστικό και πολιτικό ζήτημα.

Αν εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, το εκλογοδικείο θα πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα πληρωθούν οι έδρες τους. Τα ενδεχόμενα είναι η επανάληψη των εκλογών συνολικά ή οι αναπληρωματικές εκλογές στις περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί βουλευτές των Σπαρτιατών, πρακτικά στη μισή επικράτεια, με μεγάλη αναστάτωση και οικονομικό κόστος.

Ενα τρίτο ενδεχόμενο, που δείχνει το επικρατέστερο, είναι η ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα, σαν το κόμμα να μην είχε συμμετάσχει ποτέ στις εκλογές. 

Η ανακατανομή δεν θα αφορά μόνο τις δώδεκα έδρες των Σπαρτιατών, αλλά θα συμπαρασύρει ίσως δεκάδες άλλες έδρες, καθώς η ενισχυμένη αναλογική με μπόνους εδρών θα προκαλέσει πολλές καραμπόλες.

Το τρίτο σενάριο γεννά επίσης αντιδράσεις, καθώς δημιουργεί νομικό προηγούμενο κσι αφορά την ελεύθερη βούληση των εκλογέων να ψηφίσουν ένα κόμμα, ακόμα και τους Σπαρτιάτες.

Παράλληλα, ο Στίγκας προανήγγειλε ότι οι Σπαρτιάτες θα κατέβουν στις ευρωεκλογές προκαλώντας νέο κύμα δικαστικών μαχών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο