Τέλος σε επιδόματα και pass βάζει η Κυβέρνηση– Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες


Τέλος στο μοίρασμα του υπερπλεονάσματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με τη μορφή εισοδηματικών ενισχύσεων μέσω εφάπαξ επιδομάτων και «επιταγών» βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικαλούμενη τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες μετά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουν και επίσημα οι παροχές που είχαν καθιερωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της κοινωνίας από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως «… αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές.

Αλλά και αντίστροφα, αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών», τόνισε ο ΥΠΕΘΟ, συμπληρώνοντας πως «με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών σε καλές οικονομικές περιόδους -η οποία λειτουργεί πληθωριστικά- και ταυτόχρονα προστατεύουμε τις δημόσιες δαπάνες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες, όπως αυτή που υπήρξε για τους Έλληνες πολίτες την προηγούμενη δεκαετία».

Οι αλλαγές για τις πρόσθετες εκτός προϋπολογισμού παροχές στο τέλος της χρονιάς θα εφαρμοστούν το αργότερα από το 2025, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν πρεμιέρα ήδη και από το 2024. 

Οι νέοι δεσμευτικοί για την κυβέρνηση στόχοι θα προκύψουν το καλοκαίρι ενώ στα τέλη Ιουνίου, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τους νέους στόχους για την περίοδο 2025-28 για όλες τις χώρες, με τα λεγόμενα διμερή συμβόλαια.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα υποβάλει στην Κομισιόν σε νέα μορφή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στο οποίο η κυβέρνηση θα συμμορφώνεται με τους νέους στόχους που θα έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν και το οποίο θα καλύπτει την περίοδο έως και το 2028.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο