Νίκος Ανδρουλάκης: Αμηχανία εν όψει της επερχόμενης ήττας και επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, βλέπει την κλεψύδρα να μετράει αντίστροφα προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τις δημοσκοπήσεις να προοιωνίζονται σταθερά την αποτυχία της κατάκτησης της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του μεγάλου στόχου που έβαζε με αποτέλεσμα να κλιμακώνει τις επιθέσεις του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στρατηγική Ανδρουλάκη έχει μετατοπιστεί, με το βλέμμα στο μετεκλογικό τοπίο, εκδηλώνοντας έτσι και την αγωνία του για το εσωκομματικό περιβάλλον που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές.
Πλέον, έχοντας ξεκινήσει από τον συμβιβασμό με την ιδέα της απώλειας του στόχου της δεύτερης θέσης, ο Ν. Ανδρουλάκης προχώρησε στο αφήγημα των μετεκλογικών συνεργασιών με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κλωτσάει δηλαδή το τενεκεδάκι του διακυβεύματος παρακάτω, για να περιορίσει τη σημασία της στρατηγικής ήττας που θα σηματοδοτήσει η αποτυχία του να καταστεί «αξιωματική αντιπολίτευση».
Θα πρόκειται για στρατηγική ήττα δεδομένου ότι ο σχεδιασμός Ανδρουλάκη για τις επόμενες εθνικές εκλογές βασιζόταν στο «δεδομένο» ότι το κόμμα του θα μπορούσε έκτοτε να κινείται από θέση ισχύος σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφερόταν σε μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων κατά της Ν.Δ. προτού οι μετρήσεις σταματήσουν να καταγράφουν δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ. Όπως ποτέ ο Ν. Ανδρουλάκης δεν είχε ενδώσει στη συζήτηση των συνεργασιών και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όταν έθετε το ζήτημα επιτακτικά ο Αλ. Τσίπρας.
Τώρα η στόχευση της διαμόρφωσης κάποιου μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη αναβαθμίζεται σε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του να δηλώνει ότι είναι προτεραιότητά του «να ανοίξει ένας διάλογος με τις πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις σε κάθε περίπτωση. Όπως έγινε στην Αυτοδιοίκηση και πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα». Ένα κάλεσμα που, όπως ισχυρίζεται, δεν μπορεί να υπηρετήσει ο Στ. Κασσελάκης.
Η έμφαση που δίνει ο Ν. Ανδρουλάκης στην επίθεση προς την ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη Ν.Δ. εκ πρώτης όψης μοιάζει αντιφατική εάν ληφθεί υπόψη η παρατήρηση που συμμερίζονται δημοσκόποι, ότι το προφίλ και η αντιπολιτευτική ρητορική και στάση του ΠΑΣΟΚ συνθέτουν μια εικόνα «πιο ελκυστική» για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Σε δεύτερη ανάλυση ωστόσο, η παρατήρηση δημοσκόπων ότι δεν καταγράφονται ιδιαίτερες μετακινήσεις από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ εξηγεί γιατί η Χαρ. Τρικούπη ρίχνει το βάρος στην άλλη πλευρά της διελκυστίνδας του διμέτωπου.
Ο άμεσος στόχος είναι να εξαντλήσει τα περιθώρια για ενίσχυση των δυνάμεών του στην κάλπη, αφού ακόμα και η παραμικρή άνοδος μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη παράμετρος στις «εξηγήσεις» που θα δοθούν στα κομματικά ακροατήρια και στα ξεκαθαρίσματα που θα ακολουθήσουν.
Υπάρχει όμως και ο μακροπρόθεσμος στόχος της προσωποποιημένης επίθεσης Ανδρουλάκη, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον πρόεδρό του. Αυτή αφορά στην προσπάθεια απαξίωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δηλώσεις όπως ότι «ο Μητσοτάκης τον έχει επιλέξει ως αντίπαλο» και ότι «χαίρει ιδιότυπης ασυλίας από την εγχώρια ολιγαρχία».
Κλιμακώνεται δε με τον διαχωρισμό που προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε «κόμμα Κασσελάκη» και σε ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απευθυνθεί σε μερίδα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπονοώντας ότι δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από τη σημερινή κατάσταση και αναζητούν διέξοδο, την οποία τους καλεί να βρουν στο ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη. Δεν είναι πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν θέλουμε να συζητάμε για άλλα πράγματα. Στο ΠΑΣΟΚ έρχονται στελέχη, από εκεί φεύγουν», ανέφερε. Στο ίδιο πλαίσιο, δηλώνει ότι μόνο εκείνος μπορεί να ενοποιήσει μετεκλογικά τον προοδευτικό χώρο, «ενώ στο τραπέζι του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να πάει κανείς, ήδη έφυγαν».
Αυτή είναι μια ακόμη αποστροφή του Ν. Ανδρουλάκη η οποία δείχνει τη σημασία που αποδίδει μεσο-μακροπρόθεσμα στις σχέσεις και με τη Νέα Αριστερά -δηλαδή αυτούς που «ήδη έφυγαν». Διότι έχοντας αποκλείσει τον Στ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από εν δυνάμει συνομιλητές στη μάχη απέναντι στη Ν.Δ., ο Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να στηρίξει το μετεκλογικό αφήγημα του μετώπου, χρειάζεται άλλη πολιτική δύναμη για να μπορεί να συνομιλεί ή να εμφανίζεται ότι αναζητά συναινέσεις.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων μετά την 9η Ιουνίου θα διαμορφωθούν και θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από την εκλογική δυναμική που θα σχηματιστεί μεταξύ των δυο κομμάτων. Δηλαδή από τη σχέση ανάμεσα στη θέση που θα καταλάβει το ΠΑΣΟΚ και την εκλογή ή όχι έστω και ενός ευρωβουλευτή εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.