Όταν ο Φρέντι Μπελέρη συνελήφθη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα με καλάσνικοφ



Το 1994, οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας με όλους περίπου τους γείτονες, μέσα στο γενικότερο κλίμα της βαλκανικής κρίσης ήταν τεταμένες. Ο πυρετός του εθνικισμού είχε για τα καλά δηλητηριάσει και την ελληνική κοινωνία. 

Η φιλοπόλεμη ρητορική πότε κατά της Τουρκίας, πότε κατά των «γυφτοσκοπιανών» (όπως έλεγαν οι ιεράρχες μας στα τότε συλλαλητήρια) και πότε κατά της Αλβανίας, ήταν στην ημερήσια διάταξη.


Στις 10 Απριλίου του 1994, μια ομάδα κομάντο της τρομοκρατικής ελληνικής οργάνωσης ΜΑΒΗ, πέρασε την ελληνοαλβανική μεθόριο και δολοφόνησε δύο Αλβανούς στρατιωτικούς μέσα στο στρατόπεδο της Επισκοπής. 

Επρόκειτο για μια πρώτης τάξεως προβοκάτσια που στόχευε στον πόλεμο με την Αλβανία και την "απελευθέρωση της σκλαβωμένης Β. Ηπείρου μας».

Όπως συμβαίνει πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις, οι περισσότεροι έσπευσαν να μιλήσουν για «πράκτορες ξένων δυνάμεων» και μόνο ο ακροδεξιός χώρος, ιδίως η εφημερίδα «Στόχος», υπερασπίστηκε την «εθνικά δίκαιη» ενέργεια της ΜΑΒΗ και προανήγγειλε επόμενα «χτυπήματα».

Όταν όμως έφτασε στον Τύπο η αναλυτική προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης (με τη φωτογραφία μάλιστα των όπλων που είχε αποσπάσει από το αλβανικό στρατόπεδο), δεν έμενε αμφιβολία: Το κομάντο ήταν τελικά «δικό μας».





























Χαρακτηριστικό είναι, πως η εφημερίδα «Τα Νέα», στο φύλλο που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 1995, είχε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα», με εκτενές ρεπορτάζ για τη σύλληψη των επτά στα σύνορα.

Ανάμεσα στους 7 που συνελλήφθησαν ήταν και ο σήμερα προφυλακισμένος δήμαρχος χειμάρας Φρέντι Μπελέρη.


Το χρονικό

  • 10/4/94. Μια ομάδα ενστόλων κουκουλοφόρων πραγματοποιεί επιδρομή σε αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Επισκοπή, σκοτώνει έναν στρατιώτη και έναν αξιωματικό, τραυματίζει σοβαρά τρεις άλλους και «απαλλοτριώνει» καμιά δεκαπενταριά όπλα. Το ίδιο βράδυ αναλαμβάνει την ευθύνη το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην «Ελευθεροτυπία».
  • 6/10/94. Νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ στην «Ελευθεροτυπία» με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Σαφής αντιγραφή της μεθοδολογίας της 17Ν μετά τις ενέργειες στο Συκούριο και το Πολεμικό Μουσείο.
  • 19/3/95. Σύλληψη 7 υπόπτων σε νυχτερινό μπλόκο της ΕΛΑΣ στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα δυο τους οχήματα ανακαλύπτονται 6 Καλάσνικοφ με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Τοκάρεφ με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ. Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων στην Καισαριανή και την Παλλήνη. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.
  • 7/3/96. Πρόταση του εισαγγελέα Πατσή για μετατροπή του κατηγορητηρίου. Το συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση. Γίνονται δεκτοί οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και αποφυλακίζονται.
  • 20/2/97. Η δίκη των κατηγορουμένων καταλήγει στην καταδίκη τους ως απλών λαθρεμπόρων όπλων σε ποινές 3-4,5 ετών με αναστολή.
  • 19/5/99. Το εφετείο μειώνει τις ποινές σε 18-20 μήνες.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο