Ευρωεκλογές 2024: Ο Μητσοτάκης επέστρεψε τη ΝΔ σε ποσοστά Σαμαρά - Στα σκαριά δομικός ανασχηματισμός
«Διορθωτικές κινήσεις» στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να δρομολογήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που κινήθηκε κάτω από τον διακηρυγμένο στόχο (33%) της Ν.Δ.
Οι ένοικοι του Μαξίμου αναδείκνυαν το συμπέρασμα ότι οι πολίτες έδειξαν να εμπιστεύονται τη Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα έστειλαν και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσει λάθη και αστοχίες. «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών.
Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους» ανέφεραν γαλάζιες πηγές. Επισήμαναν ταυτόχρονα ότι τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ κοινή συνισταμένη της αναμέτρησης είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς.
Παρά ταύτα, υποστηρίζουν, η Ν.Δ. φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και ο Κ. Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα σημειώνει την 5η συνεχόμενη νίκη για τη Ν.Δ. σε εθνική κάλπη.
Απέτυχε το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή περιπέτειες»
Τα μηνύματα της κάλπης, και δη το γεγονός ότι το εκλογικό ποσοστό δεν έχει μπροστά τον αριθμό 3, έχουν τεθεί στην πρωθυπουργική ζυγαριά από αργά το βράδυ της Κυριακής. Η Ν.Δ. επέστρεψε στην εποχή Σαμαρά, τόσο ως προς το εκλογικό ποσοστό όσο και ως προς την πολιτική και τον πολιτικό της λόγο το προσεχές μέλλον.
Ο Κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα επιμείνει «με μεγαλύτερη ορμή» στην υλοποίηση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας», παρά το γεγονός ότι το προεκλογικό δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή περιπέτειες» δεν αποδείχτηκε λειτουργικό για την συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που ένα μεγάλο μέρος τους τροφοδότησε την αποχή.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει το restart του κυβερνητικού σχήματος μέσα από έναν ανασχηματισμό, που ίσως συντελεστεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Οι δηλώσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενίσχυσαν τη σχετική σεναριολογία. Σε μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του έκανε πολλούς υπουργούς του να νιώσουν άβολα.
«Η επίδειξη αλαζονείας τιμωρείται και είναι μια πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς» ανέφερε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος σχηματίζει μια καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος.
Οι εισηγητές των άμεσων τροποποιήσεων στο υπουργικό σχήμα υποστηρίζουν ότι νέοι υπουργοί θα έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους μέχρι την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου.
Τέλος οι Σκρέκας, Κεραμέως και Αυγενάκης;
Δεν είναι λίγοι όσοι διαβλέπουν «θυσία» του υπουργού Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Σκρέκα λόγω του καλπασμού της ακρίβειας, ενώ στο γαλάζιο παρασκήνιο ακούγεται ότι είναι πιθανή η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω της πίεσης που υφίσταται από τις εξελίξεις στο σκέλος της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού.
Σε επισφαλή θέση φέρεται να βρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Ο ανασχηματισμός, όποτε κι αν γίνει, αναμένεται να σηματοδοτήσει τη δεξιά στροφή της Ν.Δ. στη σκιά της ενίσχυσης της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και του κόμματος της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Υποχωρούν οι εισηγήσεις για ανασχηματισμό τον Αύγουστο
Σε αυτό το φόντο δείχνει να υποχωρεί -χωρίς να βγαίνει αναγκαστικά από το τραπέζι- η εισήγηση για ανασχηματισμό προς το τέλος του Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο πρωθυπουργός να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτή η εκδοχή εμπεριέχει και την εξής ισχυρή παράμετρο: Σε περίπτωση που μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο η χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές, τότε ένας δομικός ανασχηματισμός θα λειτουργήσει εκτονωτικά για την κοινή γνώμη και θα απορροφήσει τους κραδασμούς για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους πρωθυπουργικούς συμβούλους.
Τα βλέμματα στους Σαμαρά-Καραμανλή
Οι μέρες του Κ. Μητσοτάκη ίσως να μην είναι εντελώς ανέφελες στη Ν.Δ., χωρίς να τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, μετά τις χαμηλές πτήσεις του κόμματος σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Τα βλέμματα του πρωθυπουργικού επιτελείου θα παραμείνουν στραμμένα στον Αντώνη Σαμαρά και στους βουλευτές που επηρεάζει, καθώς και στον Κώστα Καραμανλή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.